426

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Wszystko idzie w AC, zwykłych już prawie nie uświadczysz. Tplink robi np. 842v3 który ma przynajmniej dużo ramu i flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

427

Witam.
Bardzo proszę o pomoc.

Potrzebuję routera do modemu LTE (HUAWEI E3276 - non HLink + antena zewnętrzna).
Obecnie posiadam Asus RT-N16 ale wsparcie dla niego jest lekko mówiąc kiepskie.

Przy podłączeniu modemu bezpośrednio do komputera mam download rzędu 50 Mb/s, na oficjalnym firmware 18 Mb/s, na jakiejś modyfikacji OpenWRT 30Mb/s - tyle że to ostatnie działa dość niestabilnie, zrywa WiFi, rozłącza modem.

Wstępnie chciałem kupić TL wdr3500/3600/4300 ale o nowe jest o dość ciężko, więc szukam czegoś nowego tak do 300 zł.
Zależy mi na dobrym wsparciu Gargoyle.

428

Nexx WT3020.

429

Dzięki, mówisz że coś tak taniego można śmiało brać ?
Myślałem jednak o czymś w budżecie do 300 zł ....

430

No to określ się co potrzebujesz. Wiele osób używa nexxa do modemu i bardzo sobie takie połączenie chwalą.

431

W sumie to nie potrzebuję nic nadzwyczajnego, po prostu udostępnienie neta z LTE w domu, połączenie kompa i odtwarzacza sieciowego kablem do routera, na wifi drukarka + laptop, telefony.
Ważne żeby router bez problemów komunikował się z modemem, całość działała stabilnie, tak żeby żona nie była zadowolona smile

432

No to widzisz - nexx ma tylko dwa porty ethernet, więc jak ci wystarczy to spełnia wszystko.

433 (edytowany przez slaqer 2016-06-13 09:53:52)

A jakbym jednak w coś z większą ilością portów chciał (poza rozbudową o switch) ?

434

Albo to co wymieniłeś - używkę, albo nowy np. Archer C5/C7.

435 (edytowany przez smereka 2016-06-16 09:24:18)

Staram się raczej na bieżąco śledzić sprzęt pod openwrt ale w dzisiejszych czasach różnie z tym bywa, mało czasu, inne zajęcia itp. Zostałem poproszony przez znajomego o pomoc w doborze sprzętu. Dokładnie chodzi o zdalny dostęp do rejestratora ale jak najtańszym kosztem no i żeby całość brała mało prądu. Rejestrator już jest ma port ethernet wiec z tym nie ma problemu. Dostęp do internetu będzie realizowany za pomocą modemu LTE wpiętego do routera. Wszystko zrobię za pomocą openvpn. Problemem jest router. Od razu jako sprawdzone, przetestowane urządzenie poleciłem mu nexx wt3020. Działa bezproblemowo. W trakcie dalszych naszych wspólnych z nim rozważań padło pytanie jakiego napięcia on wymaga. No i tu pojawia się problem. Jak wiadomo wymaga on 5V. Kumpel korzysta z zasilaczy buforowych 12V. No i tu pojawia się problem. Napiszcie proszę co można mu dać. Od siebie dodam, że zależy mi na routerze, który będzie miał sekcję zasilania magistrali USB bezpośrednio ze źródła. Żadnego przechodzenia przez procesor, żadnych HUB-ów USB i żadnych preparowanych kabli X_Y czy jak tam się je nazywa. Ma być czyste przejście z wtyczuni zasilającej oczywiście po odpowiedniej konwersji napięć na 5V na port USB + - tak jak ma to miejsce w nexx WT3020.

1. Znacie coś takiego?
2. Czy ktoś może testował dziwadło o nazwie GL-MT750 ? Może ktoś się orientuje jak tam wygląda kwestia zasilania USB?

436

Możesz dać zwykły konwerter 12v -> 5v, np. z ładowarki samochodowej. Żadnego problemu nie będzie, tylko znajdź taki który da np. 2A.

437

rewizja v.4 1043ND moze byc ciekawa:

https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd

V3
Qualcomm Atheros QCA9558@720MHz     64MB     8MB     1x WAN 4x LAN (Gbit)     QCA9558 [bgn 3x3:3]     QCA8327N

V4
Qualcomm Atheros QCA9563@750MHz     64MB     16MB     1x WAN 4x LAN (Gbit)     QCA9563 [bgn 3x3:3]     QCA8337N

438 (edytowany przez pepe2k 2016-06-19 13:18:58)

akslow napisał/a:

rewizja v.4 1043ND moze byc ciekawa:

https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd

V3
Qualcomm Atheros QCA9558@720MHz     64MB     8MB     1x WAN 4x LAN (Gbit)     QCA9558 [bgn 3x3:3]     QCA8327N

V4
Qualcomm Atheros QCA9563@750MHz     64MB     16MB     1x WAN 4x LAN (Gbit)     QCA9563 [bgn 3x3:3]     QCA8337N

QCA956x to niższa półka niż QCA955x. Od strony rdzenia, to są identyczne, a zegar wyższy o 30 MHz to żaden skok wydajnościowy. Poza tym, na PCB nadal pusto: https://fccid.io/document.php?id=2919285, nie dali nawet (E)JTAG.

W skrócie, przejście na nowszy układ, bez żadnych dodatkowych ewolucji. Ach, no 16 MB FLASH na plus.

439 (edytowany przez smereka 2016-06-22 14:00:01)

Router RT-N16 na którym działa openvpn, szyfrowany FTP przekierowanie i inne dziwadła jest na granicy swojej wytrzymałości (nie mogę dodać więcej klientów vpn np.) Potrzebuję czegoś na openwrt,  na czym będzie działać server vpn, szyfrowane połączenie FTP, żeby miało minimum 128MB ram i 128MB flash oraz 2xUSB. Potrzebuję również aby można było wydzielać porty vlan. Wi-Fi jest bez znaczenia.  Koszt to tak do 600-700 zł. Czy wndr4300 da rade z tym wszystkim wyżej? Co byście jeszcze doradzili tak na wyrost i przyszłościowo?

440

Zwykły PC smile

441

Eee. Nie za dużo energii będzie żarło. WRT1200AC da rady z vlanami ? Bo np na wdr3600 czy 1043nd to na openwrt wszystko ładnie rozpisane a do tego nie ma rozpiski. Co byś polecił jeszcze oprócz PC?

442 (edytowany przez Cezary 2016-06-22 17:38:02)

Mogą być i te linksysy. Chcesz więcej mocy to kup APU od pcengines.

443

smereka napisał/a:

Router RT-N16 na którym działa openvpn, szyfrowany FTP przekierowanie i inne dziwadła jest na granicy swojej wytrzymałości (nie mogę dodać więcej klientów vpn np.) Potrzebuję czegoś na openwrt,  na czym będzie działać server vpn, szyfrowane połączenie FTP, żeby miało minimum 128MB ram i 128MB flash oraz 2xUSB. Potrzebuję również aby można było wydzielać porty vlan. Wi-Fi jest bez znaczenia.  Koszt to tak do 600-700 zł. Czy wndr4300 da rade z tym wszystkim wyżej? Co byście jeszcze doradzili tak na wyrost i przyszłościowo?

Dziś na iboodzie jest Asus RT-AC87U za 660zł. Spełnia wszystko powyższe. I ma wsparcie dd-wrt. OpenWrt jest bez wifi chyba.

link

444

no właśnie a co sądzicie o tym asusie ac-87u
http://pl-pl.forum.ibood.com/products/2 … nd-ac2400/

445

Pod openwrt nie smile

446

Ubiquiti EdgeRouter X. Co państwo o tym sądzą?
Chciałbym go użyć do łącza 120/10Mb z SQM. DNSCrypt-Proxy i VPN z Private Internet Access.

447

Gdyby ktoś aktualnie poszukiwał WNDR4300 V1 to jest spora szansa, że jeszcze w rtv euro agd dostanie. Dzisiaj odebrałem w sklepie stacjonarnym egzemplarz zarezerwowany na ich stronie i sprowadzony z magazynu centralnego. W centrali nie byli w stanie sprawdzić wersji, ale na szczęście w sklepie można rozpakować przed zakupem.

448

Xemidra napisał/a:

Chciałbym go użyć do łącza 120/10Mb z SQM. DNSCrypt-Proxy i VPN z Private Internet Access.

Ja nic nie sądze bo takowego nie posiadam, ale bebechy ma takie że żałuję że pół roku temu kupiłem R7000.
Wykonanie i cena miodzio smile

449

g0f3r napisał/a:
Xemidra napisał/a:

Ja nic nie sądze bo takowego nie posiadam, ale bebechy ma takie że żałuję że pół roku temu kupiłem R7000.
Wykonanie i cena miodzio smile

Zwracam uwagę na to, że EdgeRouter X nie ma WiFi.

450 (edytowany przez g0f3r 2016-06-24 08:49:45)

Wiem, wiem - mnie zależało na mocy. Jedyne czego by mi brakowało to 1szt usb smile