276

Odp: huawei hg553 / vodafone /

Cezary napisał/a:

Ustaw hasło, skopiuj soft przez scp/winscp i zrób normalnie sysupgrade

Dziala - dzieki!

czyli podsumowujac - przez wbudowane w router Update Software dalo sie przejsc z softu Roleo na OpenWrt ale juz zmiana wersji OpenWrt nie zadzialala

277

No i pytanie dlaczego się nie udało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

278

Witam. Czy ktoś mógłby dać linka do sprawdzonego, stabilnego softu OpenWRT z LuCI (PL) do tego routera? Mam już jeden taki router z OpenWRT i na nim raczej wszystko co ma działać działa OK. Czy można zegrać z niego ten soft, żeby wgrać do innego? Czy można również przed zmianą zegrać obecny soft D-linka, który w chwili obecnej jest w jednym z routerów? Jeżeli tak to jak to zrobić? Czy po zmianie na OpenWRT możliwy jest powrót do softu D-Linka? Pozdrawiam.

279

Na eko.one.pl masz...

280

OK. Znalazłem ten - http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/ … fs-cfe.bin Mam nadzieję, że będzie OKi? A czy ew. można prosić o podpowiedź czy będzie możliwy powrót do softu D-Linka i da radę zegrać ten, który mam obecnie w routerze zarówno soft OpenWRT i D-Link?

281

Ten d-link ma tryb awaryjny, wiec jak znajdziesz soft na sieci to możesz sobie go wgrać.

Odnoście backupu openwrt - patrz http://eko.one.pl/?p=openwrt-backup, w oryginalne nie możesz tak zrobić. W sumie chyba tylko przez fizycznie wylutowanie kości pamięci i zgranie zawartości.

282

Rozumiem, że TU - http://eko.one.pl/?p=openwrt-backup należy szukać opisu jak zrobić kopię tego OpenWRT co mam w HG533? Tamten link nie działa ....

283

Bo automat przecinek dodał do linku..

284

Czy w tym routerze będzie można ustawić tak, żeby modem Huawei 3372 Hilink łączył się tylko z LTE dla RedBull Play na kartę? Jeżeli tak to jak to jak to zrobić? Pozdrawiam.

285

Dla hilinka ustawia się to w gui modemu o ile modem ma taką opcję. Routerowi w przypadku hlinków nic do tego.

286

A Huawei 3372 Hilink ma taka opcję?

287

adch12 napisał/a:

A Huawei 3372 Hilink ma taka opcję?

Zobacz w modemie. Nie napisałeś jakiego softu w modemie używasz, więc skąd mamy to wiedzieć?

288

Witam to moje 1 pytanie na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Otóż skonfigurowałem router wg instrukcji z youtuba i wszystko działa super jeżeli sieć wi fi jest otwarta, natomiast w momencie kiedy założę hasło na wifi mogę połączyć się jedynie z urządzeniami które pracują na androidzie natomiast komputer czy nawet lumia z windowsem phone nie chca się połączyć. wersja softu openwrt chaos calmer 15.05. Proszę o pomoc

289

Jeżeli jedno urządzenie się łączy to inne też muszą, chyba że jakieś ograniczenia zrobiłeś.

290

Mam do Was pytanie,ponieważ jestem ciemny w tych sprawach,a mianowicie czy jest możliwe aby na każdym wgrywanym przeze mnie oprogramowaniu do tego routera nie było opcji wyboru modemu działającego pod USB0 ? Po wyborze: Śieć-interfejsy-wan-edycja, wybieram protokół UMTS/GPRS/EV-DO klikam Protokół przełącznika i w opcji Modem mam tylko : /dev/ttyS0 i "własne'' i nic więcej żadnego USB0 czy USB1. Instalowałem już różne wersje Openwrt i zawsze to samo,nawet zainstalowałem wersje ważącą 14mb z nadzieją że wtedy bedzie opcja wyboru gniazda USB ,ale nic to nie dało. Czy wiecie jaka może być tego przyczyna?

291

Np. to że podłączyłeś modem który nie jest obsługiwany lub podłączyłeś hlinka którego konfiguruje się inaczej i on nie daje interfejsów szeregowych /dev/ttyUSB. Jaki modem?

292 (edytowany przez batontweex 2016-06-21 07:20:49)

Modem to:ZTE MF 823. Według informacji w aukcji na której kupiłem router powinien on obsługiwać ten modem..

293

MF823 potrzebuje dużo prądu
U mnie resetował się router przy większym obciążeniu np. przy torrentach

294

ZTE MF 823 to tzw. hostless, czyli jak hilink w huawei. On nie ma interfejsów szeregowych. W gui weź wan dhcp i usb0 jako interfejs (nie eth0.2 jak masz domyślnie).

295

@batontweex
Uruchamiasz router z włożonym ZTE MF 823 i jedyne co masz zrobić to w WAN ustawić USB0
http://i.imgur.com/ukY8nry.png
Osobiście nie polecam tej konfiguracji Huawei EchoLife HG553+ZTEMF823 przy podłączeniu przez wifi router się wiesza i restartuje. Nie przy obciążeniu jak pisano wyżej ale przy każdym użyciu wifi restart.

296

Już tak próbowałem jak napisałeś i wydaje mi sie ze wtedy modem rusza ale czemu nie przekazuje internetu ani po kablu ani po wi-fi ?

297

A teraz idź do gui modemu i kliknij "połącz" w nim.

298 (edytowany przez batontweex 2016-06-21 13:48:12)

Kurcze..głupio pytac... a jak mam to zrobic? Muszę wejsc w ten programik Playa i tam wcisnąć połącz?

299

Wpisz w przeglądarce http://192.168.0.1 czy jaki tam masz adres tego modemu.

300

Ok.sprawdze jak wrócę z pracy to dam znać co i jak.