1

Temat: Skrzynka dedykowana czy terminal?

Witam.

cel :
- sprzęt do podłączenia modemu (gsm/usb), współdzielenie łącza poprzez dodatkowy router oraz AP.
- w przyszłości serwer plików (jako archiwum) - pewnie dysk po usb.
- printserver - usb
- DLNA - ale to w przyszłości - jak przejdę na rentę lub emeryturę, bo teraz nie mam czasu na oglądanie danych "typowo rozrywkowych".
- gigabit lan

Stoje na rozdrozu - wiem, ze moglbym kupic jakiegos tp-link-a (lub cos podobnego) i miec spokoj. ale jak chcialbym miec spokoj to bym adoptowal juz wyrosniete dzieci... (najlepiej dwie brunetki, w kreconych, dlugich wlosach, z dowodem osobistym - co by nikt sobie nie pomyslal...).
szukajac po forum natrafilem na osoby, ktore instalowaly (lub chcialy) zainstalowac wiadome oprogramowanie na pc.
w przyrodzie istnieje cos takiego jak "terminal". jest to malenki pecet, ktory nie potrzebuje pradu jak spawarka i jest do dostania "w normalych pieniadzach" (za uzywany sprzet).
czy polecacie jakis model ? jakies minimalne hardware ?
bylbym wdzieczny za info bo w necie jest tego troche i to w roznych cenach.

2

Odp: Skrzynka dedykowana czy terminal?

Tyle że te terminalne to kilkunastoletnie maszynki często już o niskich parametrach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A moim zdaniem to bardzo dobry pomysł. Dajmy na o taki HP T5730. Może ma duży pobór mocy w porównaniu do innych, ale można mu wsadzić Athlona X2, 2 giga ramu, dysk ATA, albo dolutować SATA. Sam jestem właścicielem takiego sprzętu i świetnie chodzi z Windowsem 2003. OpenWrt też na nim instalowałem i nie zauważyłem problemów.
Ewentualnie poszukaj czegoś z procesorem VIA.

4

I wychodzi wtedy zwykły pcet smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Zgadza się, po taniości i niewielkich wymiarów.

6

kurwicycku, ale że jak - ale że łindołs?:(

7

Ja mam podobnego, HP T5720 (AMD Geode NX1500 1Ghz, 512MB RAM, karta CF Industrial 4GB) pracującego na Ubuntu 14.04 jako DLNA, printserver i parę pierdół. Niezły sprzęt, ma to przyzwoitą moc i działa po 100-200 dni między restartami smile
Nie próbowałem OpenWRT, więc nie wypowiem się w tym temacie.

Będę się pozbywał go niedługo, może ktoś chętny? smile