1 (edytowany przez mati2762 2016-05-29 22:21:49)

Temat: Czas dostepu do internetu

Jak ograniczyć dostęp do internetu urządzeniu w sieci lokalnej dla adresu MAC .
Tak aby mógł korzystać od poniedziałku do niedzieli w godzinach od 6 rano do 22?

2

Odp: Czas dostepu do internetu

Zrób dwie  regułki iptables w cronie, jedna która będzie wywalała dostęp o 22 i druga która będzie odblokowywała dostęp o 6 rano.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A nie lepiej -m time w iptables?

http://ipset.netfilter.org/iptables-ext … .html#lbCH

4

Wszystko jedno. Ile osób tyle rozwiązań.

5

Zrobiłem dzieciakom blokadę na YT ale chciałbym ściągać tą blokadę powiedzmy na 1h.
Czy iptables ma możliwość odliczania czasu, czas życia reguły lub coś w ten deseń?
Ewentualnie macie pomysł jak to zrealizować ?

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

6

Możesz zrobić w określonych godzinach (od - do)
Albo możesz dodać regułę do crona (w momencie blokady aktywacji) że o określonej ma ją usunąć
Albo możesz w momencie aktywacji posłać w tło usunięcie blokady i sleep 3600 przed tym...

7

A jak Ci się nie chce programować/ślęczeć przed terminalem/dyktować żonie przez telefon, jak musisz odblokować dziecku internet,to możesz zainstalować moją paczkę do Luci:

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 24#p154024

Można utworzyć regułę: od godziny... do godziny..., w wybrane dni i wybrać MAC z listy. Gotowe.
Wygląda to tak:
https://github.com/k-szuster/luci-acces … pshot1.png

Jak potrzebujesz bardziej zaawansowanych kryteriów filtrowania, to podobno jest w gargoylu, ale niech się wypowiedzą uczeni w piśmie :-)

8

kledze Graffy  bardziej  by  pasowaly  tzw."bilety"  z opisu  recenzji Cezarego  z  AVM FRITZ!Box 6820 LTE.  http://openrouter.info/forum/viewtopic. … mp;t=4161.

W "Profilach dostępu" można określić szablony które przypisuje się do urządzeń i tu mała ciekawostka - urządzenie oferuje tzw. bilety, czyli kody które odblokowują dostęp do internetu na 45 minut jeżeli dane urządzenie jest poza swoim przypisanym limitem czasowym. Zastosowanie tego sprawdzi się np. dla dziecka które ma zablokowany internet w czasie dnia lub po szkole, ale musi coś sprawdzić i potrzebuje chwilowego dostępu do internetu. Inny scenariusz - udostępniamy w hotelu sieć gościnną ale jest ona domyślnie zablokowana; ludziom którzy potrzebują dostępu do internetu dajemy właśnie kupon na 45 minut korzystania.

Moze  Cezary dalo by sie dorobic taki plugin  do Gargulca jako dodatkowa funkcjonalnosc ?

9

W sumie - w gargoyle są wszystkie blokady/limity, można by było czymś takim chwilowo limit znieść.

10 (edytowany przez Graffy 2016-06-16 11:58:46)

Chodzi mi dokładnie o coś takiego jak opisał kol. @ad2014 smile
Teoretycznie już wiem jak do tego podejść, blokady YT mam porobione przez ipset.
Zrobię skrypt, który będzie usuwał dany MAC z listy ipset i po godzinie dodawał go z powrotem.
Oczywiście zadbam o to aby mógł wykonać się tylko raz na dobę.
Teraz szukam sposobu na uruchomienie skryptu z przeglądarki (strony logowania LuCI).
Button osobny dla każdego dziecka a jeszcze lepiej pole do wpisania hasła ale to już pewnie wyższa szkoła(za cienki na to jestem).

11

W luci masz takie coś co się nazywa luci-app-commands (własne polecenia). Nie musisz nic w luci zmieniać, zainstaluj jak nie masz i w gui możesz podpiąć skrypt który ma się wykonać. Nawet przyciski do tego będziesz miał. Nawet argument możesz podać jak chcesz.

12

Dzięki @Cezary, jesteś wielki!