1 (edytowany przez sqoorch 2016-06-15 12:00:51)

Temat: On Networks N150R / Netgear WNR612 v2

Wpadł mi w ręce router On Networks N150R (wg wiki jest to Netgear WNR612 v2 w innej obudowie).
Widzę, że jest obraz samego cc, ale nosi mnie, żeby podegrać tam coś z GUI. Niestety, sprzęt ma tylko 4MB, więc luci raczej odpada. Gargoyle 1.6 by się zmieścił, ale raz, że nie ma takowego, a dwa - że 'nieco' starawe.

Pytanie, co by tu zrobić? Urządzenie nie ma usb, więc odpadają wszelkie pakiety związane z obsługą usb i urządzeń do podpięcia.
Zasadniczo to potrzebowałbym w tym klient+serwer openvpn i klient dyndns, raczej dużo wynalazków nie będzie poza tym potrzebne.

Cezary, czy możesz wypowiedzieć się, czy warto się bawić i próbować coś obcinać? W te 4MB dałoby radę wcisnąć gargoyle 1.9 albo luci? Czy raczej zrobić gg 1.6, bo mniejsze i będzie łatwiej zmieścić się?

2

Odp: On Networks N150R / Netgear WNR612 v2

Mylisz się - nie ma wyprowadzonego gniazda, ale sam chip ma host USB i łatwo da się podlutować. Świta mi tylko, że tam jest jakieś ograniczenie (usb 1.1?). Tak czy siak, do pendrive z extrootem wystarczy, to jest, o ile lubisz się z lutownicą i kompilowałeś kiedyś własny obraz (w domyślnym dla wnr612 zapewne nie ma obsługi usb).

3

I na forum openwrt twierdzą że N150R to jednak nie tak do końca WNR612 v2 bo różne problemy sprawia. 1.9 nie zmieścić. Luci - z wielkim bólem, a już tym bardziej nie openvpn + gui jednocześnie. Miejsca nie ma po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Hmm, z tym usb wstrzymam się. Ze sprzętem nie mam ciśnienia, raczej postaram się wykorzystać to, co jest. Zwłaszcza, jeśli dodatkowo jest kwestia niepełnej zgodności modeli.

Więc albo zostanie ofw, albo jeśli będę bardzo potrzebował vpn, to pójdzie cc bez luci + instalacja pakietów - o ile w takim układzie się toto pomieści.
Dzięki za info i pomoc.

5

Odświeżam temat po latach... Odgrzebałem router przy okazji porządków, może przyda się jako "awaryjny".
Przypomniało mi się, że sprzęt miał wrzucony większy flash - jest 16M zamiast standardowych 4MB. No i mizerne 32MB RAM-u hmm

Najnowsze, co na niego znalazłem, to 18.06 "tiny", który działa - ale pokazuje tylko ok. 450kB miejsca - nie widzi tych dodatkowych megabajtów, które pojawiły się w związku z wymianą pamięci.

Sprawdziłem starsze 15.05 w wersji na 16 MB i działa bez problemów, widzi całą kość. Tylko że to jest muzeum, chociaż jakieś pakiety dało się zainstalować i minimum działania jest wink

Prośba o info, zupełnie nie jestem na czasie z wymaganiami openwrt - co nowszego dałoby się wrzucić na ten router? Flash 16MB, RAM 32MB - która z nowszych edycji ma jeszcze szansę na tym jakoś działać?

6

Żadna nowsza  - mało ramu, a dts musiał byś przepisać żeby widział większy flash. Złom technologiczny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

18.06 i tak nowsze niż 15.05...
Ale chyba 15.05 z obsługiwanym 16MB jest lepsze, niż nowsze, ale niedające miejsca na nic, w zasadzie. Sprzęt zostanie jak jest, jako zapas - póki jeszcze repozytoria paczek są dostępne wink Tyle, że dla 18.06 jest już easyconfig, ale co zrobić.

Dzięki Cezary za odpowiedź.