1

Temat: TP-Link TL-MR3040 v2 + E173 + Gorgoyle - wznawianie połączenia

Witam.
Zestaw jak w temacie. Problem polega na tym, że jadąc samochodem sprzęt nie "przeskakuje" z nadajnika na nadajnik.
Efekt jest taki, że będąc w jednym mieście jestem zalogowany do jakiegoś tam nadajnika a jadąc w trasę muszę co jakiś czas albo resetować urządzenie albo wyłączyć/włączyć aby mieć internet. Trochę to upierdliwe...
Sprzęt działa dobrze - nie zawiesza się, nie grzeje, bateria trzyma prąd.
Czy to normalne w tego typu urządzeniu gdzie priorytet jest ustawiony na mobilność ?
Czy mobilność tego urządzenia rozumie się tylko poprzez zamontowaną baterie i małe gabaryty ?

2

Odp: TP-Link TL-MR3040 v2 + E173 + Gorgoyle - wznawianie połączenia

A co ma tplink do połączenia? To modem przełącza się pomiędzy BTSami i nic routerowi do tego. On tylko robi routing pakietów i jego "mobilność" ma się nijak do tematu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Domyślam się, że nic...
Szukam jakiegoś rozwiązania podobnego do watchdog-a lecz sprawdzającego połączenie i ewentualne poszukiwanie BTS-a wraz z próbą zalogowania do sieci.
Z pewnych względów nie chciałbym korzystać z funkcji "Monitor połączeń" (bo chyba tą funkcją właśnie mógłbym to rozwiązać).
Niestety nie wiem czy można mój problem rozwiązać "grzebiąc" w samym modemie...

4

Monitor połączenia robi po prostu pingowanie i sprawdza czy jest odpowiedź. Jak nie to wymusza jeszcze raz połączenie. Ale nie bawi się btssami (w sumie to nawet zbytnio nie ma jak), nie sprawdza także czy modem jest zalogowany do sieci czy nie.

5 (edytowany przez PatiNT 2015-09-05 20:15:16)

Wszystko się zgadza. Ja nie potrzebuje "mieszać" pomiędzy BTS-ami lecz wznawiać połączenie w trasie - jak ponownie będę w zasięgu sieci.
"Monitor..." można wykorzystać do tego celu ponieważ ma do wyboru "restart WAN".
W tym momencie, bez uruchomionego "Monitora", sprzęt nie wznowi połączenia. Bynajmniej w moim egzemplarzu.

6

Po to właśnie powstał monitor.

7

Tylko chciałem inne rozwiązanie. Monitor chciałem "zaprząc" do innej roboty.... a 2 "Monitorów" nie uruchomię na tym oprogramowaniu.

8

Pewnie że uruchomisz, to tylko wpis w cronie jest.

9

Dzięki za info. Będę szukał jak dopisać.

10

Witam.
Nie miałem wczoraj czasu na poszukiwania a dziś wyjechałem więc uruchomiłem watchdog-a "Monitor połączeń".
Podałem ip googla, ustawiłem na reset wan i nic. Modem ewidentnie był uruchamiany ponownie (zielona dioda migała zamiast niebieskiej). Zmiana na reset całego urządzenia też nic nie dała.
Sprawdzałem siłę sygnału (min. 65%) a nadal modem nie łączył się z BTS-em. Miga dioda na niebiesko co sugeruje znalezienie sieci lecz nie zapala się na stałe. Podałem okres sprawdzania na 10 min. aby modem miał czas na zalogowanie.
Pomagało jedynie wyłączenie oraz ponowne włącznie tp-link - a.
Na chwilę obecną nazywanie sprzętu "mobilnym" to duże nadużycie. Prędzej można to coś nazwać miniaturowym apekiem z wbudowanym akumulatorkiem.

11

MR3040 ma możliwość sterowania zasilaniem usb. Więc przed wznowieniem połączenia wyłącz mu zasilanie.

PS. To może sugerować też jeszcze jedną sprawę - wiesza ci się modem.

12

Witam.
Rozumiem, że mam wprowadzić odpowiednią komendę do TP aby wyłączyć zasilanie.
Spróbowałem zresetować modem w programie Top_NetInfo ale nic to nie dało.
Dziś będę miał dostęp do innego modemu E173 wiec sprawdzę czy to wina modemu.

13

Witam.
Mam nowe "objawy":
- podłączyłem jednak 3131 i jechałem z jednej miejscowości do drugiej - wznowił połączeni kiedy znalazł ponownie sygnał.
Myślałem, że jednak to poprzedni modem jest uszkodzony (zgodnie ze wskazówkami).
Jestem w miejscowości gdzie jest słaby sygnał i tpl3040 zachowuje się dziwnie.
W miejscu gdzie zawsze łączył się z siecią (to było miejsce "wyznacznik" działania sprzętu) potrafiła wyłączyć się dioda "Internet". Niestety ta dioda z reguły pali się nawet jak na modemie (173 lub 3131) dioda miga na zielono.
Dochodzę do wniosku, że może trzeba wgrać od nowa Gorgoyle.

14

Nie. Mieszasz dwie różne rzeczy. Dioda "internet" w tplinku świeci się jak widzi coś na magistrali usb i kompletnie nie ma nic wspólnego z tym czy modem jest połączony czy nie. Zrozum w końcu że to tylko router jest z baterią.

15 (edytowany przez PatiNT 2015-09-07 20:57:43)

No tak. Ale wytłumacz mi czemu w przypadku kiedy na modemie miga dioda na zielono raz mam na 3040 diodę "internet" zapalaną a raz nie.

16

Jak napisałem - to tylko reaguje na obecność urządzenia w magistrali usb. Więc jak się nie świeci to nie widzi urządzenia, tak po prostu.

17

Czyli drugi modem uszkodzony ? Soft w TP-Link - u do wgrania od nowa ? Uszkodzenie fizyczne sprzętu ?

18

Wgranie softu od nowa nic ciekawego nie da. To nie jest windows że mu się poprawi po instalacji.

19

Raczej chodziło mi o inna wersje softu.
Czyli szukam innego modemu.

20

Problemów ciąg dalszy.
Modem e3131, na 3040 system 1.6.2.2 (r42647). W trasie nie potrafi ponownie zalogować się do sieci.
Oczywiście na tp-link - u zielona dioda (wykrywa podłączenie czegoś pod usb). Dioda na modemie miga na zielono (jak nie ma zasiegu). Jak wlatuje do miast gdzie jest nadajnik dioda miga na niebiesko.
Wczoraj zostawiłem zestaw na wieczór podłączony pod ładowarkę. Rano modem migał na niebiesko a 3040 nie widział modemu

Znalazłem modem e156 i myślałem, że jest uszkodzony. Podłączyłem bezpośrednio do 3040 i dioda wskazująca podłączenie czegoś na usb nawet nie mignęła. Tak samo modem nie dawał oznak życia.
Podłączyłem modem bezpośrednio do kompa i wszystko było oki. Przypomniałem sobie, że niektóre modemy potrzebują dodatkowego zasilania (hub usb z zasilaniem). Znalazłem takowy i 3040 zobaczył modem.
I tu mała ciekawostka - odłączyłem przypadkiem zasilanie od hub-a i wszystko nadal działało. Podłączyłem innego hub-a (bez zasilania) i 3040 bez problemu wykrywa modem.
Czy to normalne aby apek widział modem dopiero po podłączeniu go poprzez hub-a i to bez dodatkowego zasilania ?

21

Jeżeli przy uruchomieniu danego modemu potrzeba więcej mocy, a potem mniej to tak.
Mniej więcej można to porównać z pracą podłączanego do USB talerzowego dysku twardego - więcej mocy potrzeba przez kilka chwil, jak silnik rozkręca talerze. A potem potrzebna moc jest mniejsza.

22

... ale teraz mam uruchomiony modem poprzez hub-a bez dodatkowego zasilania. Bez tego hub-a 3040 "nie widzi" e156.

23

Mała sztuczka: zainstaluj kmod-usb-ohci i zobacz. Druga sztuczka - podłącz do laptopa tam gdzie miga na zielono i zobacz czy technologia nie jest EDGE

24

Witam.
Sprzętu nie udało się uruchomić w żaden sposób.
Urządzenie "poleciało" na serwis i nie wróciło - wróciła tylko forsa "bo sprzęt jest wycofany z produkcji".
I tyle w temacie... choć szkoda bo pudełko bardzo mi pasowało.