Temat: wake on lan problem

Witam, mam problem z konfiguracja powyższego.bios ustawiony poprawnie,szybkie uruchamianie w windowsie wyłączone, adres mak przypisany do ip.do routera zalogować się mogę ,ale w zakładce wake on lan w polu adres mac mam same zera.w czym tkwi problem?

2

Odp: wake on lan problem

Jakiej zakładce? Gdzie, w czym, jaki soft, jaki router?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Jakiej zakładce? Gdzie, w czym, jaki soft, jaki router?

To może od początku smile)
Router to tp-link tl-WR1043ND
Oprogramowanie-Gargoyle w wersji 1.6.2.1 (r42171).
Wydaje mi się że częściowo zidentyfikowałem problem. Jak włączę i wyłączę komputer nie pozbawiając go napięcia (podłączony do listwy) To budzenie działa.Jak go pozbawię napięcia to nie działa. Wydaje mi się że ma to związek z tablicą arp przechowywaną gdzieś w pamięci routera..Wtedy w zakładce Konfiguracja-wake on lan adres mac komputera składa się z samych zer. Z kolei w zakładce DHCP-przypisywanie statycznych adresów ip mam przypisany adres mac do tego ip komputera. Wydaje mi się że problem tkwi w tym iż w wake on lan adres składa się z samych zer pomimo przypisania.

4

np.

ip neigh change 192.168.1.207 lladdr 00:1a:4d:69:22:36 nud permanent dev br-lan
ip neigh add 192.168.1.207 lladdr 00:1a:4d:69:22:36 nud permanent dev br-lan

dodaj do rc.local. Źródło: rpc.one.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Jazz 2016-06-07 06:45:25)

No cóż, jest to problem czysto sprzętowy. Też tak mam i wielu innych również. Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu sieciówka nie jest zasilana i router jej nie widzi (odpowiednia dioda na routerze nie świeci). Może na jakiś nowoczesnych płytach głównych jest inaczej, nie wiem.

Ja obszedłem ten problem w ten sposób, że w BIOS-ie włączyłem Power On After Power Failure. Tak więc po awarii zasilania komp się włączy, zabootuje system i po pół godziny nieużywania zahibernuje i od tego momentu WOL znów działa.

A jeszcze lepiej byłoby użyć UPS-a.

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

6

Witam,

Potwierdzam wypowiedź @Jazz. Też mam od dawna ten problem z którym przestałem walczyć. Wpisy w rc.local nie pomagają. Zastanawiam się jednak nad zastosowaniem karty z dodatkowym "zasilaniem"?. Może ktoś używał i może się podzielić doświadczeniem.
Przykład trochę starawej karty np. tu http://www.mikrotik.org.pl/?produkt,1152

Jest tam gniazdo Boot ROM.

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

7

Dodałem zawartość podaną przez Cezarego do rc.local. Dzisiaj wyłączę komputer tak samo jak wczoraj i wyłączę tez router.Bo zapomniałem dodać że router też był wyłączony.Jeżeli to nie zadziała to przetestuje wersję z wyłączeniem komputera ale bez wyłączania routera.Jeżeli wtedy będzie działać.To oznacza że router musi być cały czas włączony.Nie wyłączał bym go w sumie ale mam do niego podłączoną stację dokującą w której jest dysk 3.5 na którym z kolei znajduje się serwer ftp.

8

No cóż już jestem po testach i sprawa wygląda w ten sposób:Jeśli zostawię włączony router i komputer pod napięciem to na drugi dzień nie ma problemu.Jeśli wyłączę jedno albo drugie,to już niestety nie.Czyli pozostaje mi zostawianie pod napięciem komputera i włączonego routera.Pozdrawiam dziękuje za pomoc

9

szybki10 napisał/a:

Dodałem zawartość podaną przez Cezarego do rc.local.

Rozumiem że wstawiłeś swoje adresy... Ponieważ to był tylko przykład smile

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270