1 (edytowany przez janhinio 2016-05-29 00:27:52)

Temat: Problem z wpisaniem tpl w konsoli w 1043nd v1.6

czesc

maj miesiacem unbrickow wink
po 3600, ktory sie elegancko po ftp odtworzyl mam 1043nd, ktorego mialem u rodziny...

podpinam sie kablem, ktorym juz kiedys mi sie udalo odzyskac na innym egzemplarzu i bylo ok, wiec kabel wydaje sie ok

w putty daje: com2 bo na nim pracuje, 115200, ustawienia: 8, 1, None, None

konsola sie wyswielta i generalnie wszystko jest ok, ale nie idzie wpisac tpl

1/ wpisuje tpl i enter tak?
2/ wpisuje w momencie jak pisze 1 sekunda do reboota
3/ probowalem w roznych momentach od godzint nic
4/ 1043 v1 nie ma recovery po ftp? sad
5/ jak sie konsola powinna zachowywac np. na same entery? bo u mnie nic, tak jakbym nie byl w trybie wpisywania... sam juz nie wiem co robie zle

zaraz mnie trafi sad help!

U-Boot 1.1.4 (Nov 17 2009 - 11:56:26)

AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash:  8 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: xxxxxxxxxxx
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... Error: Bad gzipped data
GUNZIP ERROR - must RESET board to recover

Resetting...

U-Boot 1.1.4 (Nov 17 2009 - 11:56:26)

AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash:  8 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: xxxxxxxx
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds

cos niepokojacego w tym logu?

EDIT wygooglalem ze to moze byc niepolaczony RX z R362 https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl … x.disabled
EDIT2: miernik pokazuje ze jest polaczenie... to teraz tylko sprawdzic czy TX jest docisniete i przelutowac moze styki neutral eh...

2 (edytowany przez kurwicycek 2016-05-29 02:31:52)

Odp: Problem z wpisaniem tpl w konsoli w 1043nd v1.6

Jest jak piszesz, albo po prostu jesteś niewystarczająco szybki smile.
Ad. 4: Jest po tftp.

3

moj uboot chyba jest za stary, Cezary mozesz potwierdzic? czy cos robilem zle...

sproboje przelutowac na nowo piny...

4 (edytowany przez unreal 2016-05-29 09:26:48)

Wystarczy, że wskoczy "tpl", nie musisz żadnego entera dawać. Ja zawsze prułem ciąg znaków tpltpltpl.. maksymalnie szybko wciskając klawisze, za którymś rebootem zawsze załapie. Jeśli tak nie jest, to może być problem z linią tx adaptera. O ile mnie pamięć nie myli, wr1043nd nie wymagał dolutowywania niczego w torze uart. Odłącz adapter i zewrzyj piny rx i tx - powinieneś wtedy zobaczyć w konsoli putty znaki, które wpisujesz z klawiatury.

5

unreal napisał/a:

Wystarczy, że wskoczy "tpl", nie musisz żadnego entera dawać. Ja zawsze prułem ciąg znaków tpltpltpl.. maksymalnie szybko wciskając klawisze, za którymś rebootem zawsze załapie. [...]

big_smile

Jest znacznie prostsza metoda... skopiować sobie "tpl" do schowka i w Putty w odpowiednim momencie wcisnąć PPM (prawy przycisk myszy).

6

dzieki za rady, sproboje poprobowac - jeszcze raz dziekuje za info, milej niedzieli openwrtowcy smile cool

7

Albo - uwaliłeś linię RX. Mało prawdopodobne to jednak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

RX? to bym widzial komunikaty?

zastanawiam co robie zle

mialem przygotowany - bo dawno kiedys reanimowalem ten model tak:

od krawedzi w strone diod:

[1][2][3][4]

1-biały
2-
3-czarny
4-zielony

jak przykladam to wszystko ladnie pokazuje transmisje itp.

to co kurde robie zle

juz na chwile zmostkowalem malutkiem kabelkiem 4 i R362... juz kuzwa nie mam pomyslu...

ten uboot chyba za stary na pobranie z ftp samemu?

9

Tx to linia wyjściowa, to  na niej widzisz komunikaty, dołączone do  do rx konwertera. Te kolory  nic nie znaczą. Masz mieć podłączony tx,rx,gnd do konwertera odpowiednio rx,tx,gnd. I tyle. W 1043v1 interesują cię piny 1,2,3 (http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#portszeregowy), vcc nie dotykasz i nic nie mostkujesz.

Jak masz starego uboota to nie masz w nim recovery jeszcze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

no to ciekawa zagadka

jak podlacze wg wzorca co taki sam kabel:
PIN1 - VCC - X
PIN2 - GND - czarny
PIN3 - RX - BIAŁY
PIN4 - TX - ZIELONY

to nie moge nic wpisac w konsoli...

odpiecie pin3 nie zmienia nic w konsoli w sensie komunikaty leca, wiec uklad wydaje sie byc prawidlowy

chyba sie poddam... moze do tego e362 trzeba zmostkowac jeszcze... kiedys to banalnie poszlo, a teraz drugi dzien neutral

11

Daj pullup 10kohm (rezystor między +3,3V a linię RX routera). Może być większy opór.
Nic to nie zaszkodzi (i pewnie nie pomoże, bo adapter już powinien trzymać domyślny stan na swojej linii TX - ale możesz spróbować).
Spróbuj z innym adapterem, bo może kiepski masz (np. podróbka pl2303).

12 (edytowany przez janhinio 2016-05-29 21:40:13)

kabalek mam nok ca-42, paru letni, juz raz wykorzystywany do ratowania routera

chyba cos jest z kablem bo zwarcie rx+tx nic nie daje

kaze chyba to bratu zrobic i niech mi goldpiny wlutuje, dobrze ze mam drugi taki sam kabel, choc go czasami uzywalem do zgrywania danch ze starej nokii

najgorsze ze jak to sie mogl zepsuc kabel skoro jest w oplocie i lezal... a dane z konsoli wyswietla... zrobilem dzisiaj jeszcze raz laczenie z kabla do  ala goldpinow do plyty - ten krotki odcinek na nowo, miernikiem pomierzylem i jest polaczenie

cholernie dziwna sprawa, ale to ze tx+rx nic nie daje tez mi daje do myslenia

tylko jedna, uwaga, bo wiem, ze zle podlaczalem na 1,3,4 - ale wtedy dawalo sie wpisywac w konsole, choc to nie lapalo, a teraz na 2,3,4 nic .... elektrycy o co chodzi bo ja nie znam sie na tym neutral

13

Jak na zwarciu konsola milczy, to chyba oczywista przyczyna big_smile Leć skołuj nowy adapter.
Interesujące swoją drogą - ostatnio też zepsuł mi się 100% oryginalny CA-42 przerobiony na goldpiny. Tylko mój zdechł całkowicie, na rx też jest głuchy. Może pl2303 nie lubią esd, kij wie.
Może połączyłeś vcc zamiast masy - to mogło zaszkodzić.

14

ale zaszkodzi ruterowi czy adapterowi? bo ruter grzecznie wypluwa komunikaty i mryga jak choinka wink

15

Adapterowi, bo przecież już niesprawny masz. Napisałeś, że po złączeniu tx i rx adaptera i wpisaniu czegoś z klawiatury w konsoli nic się nie pojawia - czy tak?

16

tak, zrobie test na drugim tylko musze zobaczyc ktory na wtyczce to rx i tx. to dobra droga wink poinformuje wszystkich jak cos ustale, tymczasem jeszcze raz dzieki za wsparcie, czuje sie jak na grupie AA wink a my juz mamy chaos calmer wink tongue

17

witajcie ponownie smile

mam dobre wiadomosci dla siebie i Was wink

udalo mi sie przywrocic dzisiaj router do zycia, uzylem drugiego takiego samego kabla (kupilem pare lat temu dwa, bo koszty wysylki byly duze, a cena kabla mala smile )

wiec:

na drugim kablu objawy polaczenia TX i RX byly takie same

wpisujac:
aaaaa1234567 i enter
linijka sie nie zmianiala, a kursor wraca na poczatek

czyli niby tx i rx dzialaly ale od razu, bez problemu po 10-tej probie wpisalem tpl i pojechalem dalej smile reszta to bulka z maslem, bo juz kiedys zepsulem 1043nd jak mialem nowego pare dni (bylo to chyba jeszcze w 2010) smile

takze dziekuje bardzo za pomoc

--------
dla potomnych:

uklad w moim kablu:

kabel ca-42, styki 2-8 w lewo, styk 1 w gore:

3-czarny
4-czerwony
6-bialy RS232-3v RX data out S_IN
7-zielony RS232-3v TX data in S_OUT

biały = RX
zielony = TX

piny na plytce:

napis P1 [puste, VCC] [czarny, GND] [biały, RX] [zielony, TX]

ustawienia putty: COM[1-...], baud rate 115200, 8N1, flow control: NO

potem IP: 192.168.0.5/255.255.255.0

i reszta tak jak http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd Instalacja przez bootloader

ustawienia

18

janhinio napisał/a:

[...]kabel ca-42, styki 2-8 w lewo, styk 1 w gore:[...]

Moim zdaniem trzeba być naprawdę desperatem żeby męczyć się z jakimś cudacznym kablem, kiedy adapter na CP2102 kosztuje 1,5 USD z darmową przesyłką z Chin lub około 10-15 PLN u nas w PL.

Naprawdę, dla potomnych, darujcie sobie akrobacje z kablami od telefonów i tanimi podróbkami z Prolific lub FTDI, bo to strata czasu i niepotrzebne nerwy. Zainwestujcie te 10-15 PLN w adapter na CP2102 i do usranej śmierci będziecie mieli spokój - nie miałem problemu z CP2102 na żadnym routerze, a przeleciało ich przez przez moje ręce naprawdę wiele różnych.

19 (edytowany przez janhinio 2016-07-16 13:26:07)

pepe2k napisał/a:
janhinio napisał/a:

Moim zdaniem trzeba być naprawdę desperatem żeby męczyć się z jakimś cudacznym kablem, kiedy adapter na CP2102 kosztuje 1,5 USD z darmową przesyłką z Chin lub około 10-15 PLN u nas w PL.

Naprawdę, dla potomnych, darujcie sobie akrobacje z kablami od telefonów i tanimi podróbkami z Prolific lub FTDI, bo to strata czasu i niepotrzebne nerwy. Zainwestujcie te 10-15 PLN w adapter na CP2102 i do usranej śmierci będziecie mieli spokój - nie miałem problemu z CP2102 na żadnym routerze, a przeleciało ich przez przez moje ręce naprawdę wiele różnych.

kable kupilem w 2010 roku, mamy 2016 rok smile
jak juz tak polecasz to mozna wrzucic linka do grafiki lub aukcji np. aliexpress - moze ktos skorzysta

ja kabla nie kupowalem teraz, z tym CP2102 jest tak super, ze sie nie zepsuje? czy jak bo nie ogarniam co ma niby lepszego, niz taka podrobke ktora mam? ze ma wyjscia goldpinowe? ja i tak ucialem koncowke w moim i polutowalem kable do plyty smile rozklad pinow sluzyl tylko do identyfikacji na 100% co jest co smile

20

janhinio napisał/a:
pepe2k napisał/a:
janhinio napisał/a:

kable kupilem w 2010 roku, mamy 2016 rok smile
jak juz tak polecasz to mozna wrzucic linka do grafiki lub aukcji np. aliexpress - moze ktos skorzysta

Po co link, który za miesiąc będzie nieaktualny? Wystarczy słowo kluczowe: CP2102.

janhinio napisał/a:

ja kabla nie kupowalem teraz, z tym CP2102 jest tak super, ze sie nie zepsuje? czy jak bo nie ogarniam co ma niby lepszego, niz taka podrobke ktora mam? ze ma wyjscia goldpinowe? ja i tak ucialem koncowke w moim i polutowalem kable do plyty smile rozklad pinow sluzyl tylko do identyfikacji na 100% co jest co smile

Wystarczy prześledzić ten wątek żeby znać odpowiedź na Twoje pytanie dlaczego adapter na CP2102 będzie lepszy.

21

taa slowo klucz - http://pl.aliexpress.com/item/2pcs-lot- … 93480.html wink

tez taki bedzie dobry? czy musi byc oryginalny CP2102

generalnie CP2102 - jak on jest wykrywany - nie trzeba sie bawic w sterowniki?

"Wystarczy prześledzić ten wątek żeby znać odpowiedź na Twoje pytanie dlaczego adapter na CP2102 będzie lepszy." - ok, zrobie wieczorem analize smile

22

@up będzie dobry. Ja używam na PL2303HX i też się sprawdza i jest tańszy kosztuje 0.65$ big_smile http://www.aliexpress.com/item/2pcs-lot … 27781.html

23

MrVanosh napisał/a:

@up będzie dobry. Ja używam na PL2303HX i też się sprawdza i jest tańszy kosztuje 0.65$ big_smile http://www.aliexpress.com/item/2pcs-lot … 27781.html

dzieki za info, to nie ma sensu doplacac do innego smile

24

MrVanosh napisał/a:

Bo to podróba, z którą są znane problemy ze sterownikami w Windowsach...

janhinio napisał/a:

taa slowo klucz - http://pl.aliexpress.com/item/2pcs-lot- … 93480.html wink

Problem ze skorzystaniem z wyszukiwarki? Skoro napisałem CP2102, to nie CH340...
http://www.aliexpress.com/af/cp2102.html

janhinio napisał/a:

tez taki bedzie dobry? czy musi byc oryginalny CP2102

CP2102 produkuje chińska firma więc nie ma problemów z podrobionymi układami, jak w przypadku Prolific i FTDI.

25

@pepe2k Jakie problemy? Wystarczy zainstalować sterownik i w menedżerze urządzeń wybrać starszą wersję. Testowałem na kilku routerach i programuje tym Atmege i wszystko dobrze działa smile