Temat: Wydajność NAT

Tak przy okazji sprawdzania sprzętu po awarii (http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11616) naszło mnie testowanie wydajności routerów, a dokładniej NATa.

Konfiguracja do testu:

komputer 1 (jakiś serwer ftp) - (wan) router (lan) - komputer 2 (klient ftp)

Po wycięciu routera mam jakieś 110-115 MiB/s (wg filezilla).

D-Link DIR-300:
- soft oryginalny 6-6,5 MiB/s
- ddwrt/openwrt ... tu osiągałem od 4,5 (AA) do 7,5 (CC) MiB/s, ale też środowisko mi się zmieniało w niektórych testach
W każdym razie wszystko to są wartości mniejsze niż przepustowość 100BaseTX.

TP-Link TL-WR842ND v1:
- gargoyle 1.6.2 -> 11,5 MiB/s
Szybciej właściwie się nie da na łączu ethernetowym 100 Mbit/s wink

TP-Link TL-WR1043ND v1:
- gargoyle 1.6.2 -> 16,5-17,5 MiB/s

TP-Link TL-WDR3600:
- gargoyle 1.6.2 -> 14-15 MiB/s

Obydwa powyższe daleko do możliwości łącza 1Gbps, ale jak rozumiem to zależy od wydajności procesora oraz liczby reguł firewalla i pewnie jeszcze innych opcji?

Pytanie mam: Czy ktoś mógłby sprawdzić jak sobie radzą takie potworki jak Linksys WRT1200AC czy też coś tańszego typu TP-Link TL-WR1043ND v2/v3?

2

Odp: Wydajność NAT

Sprawdź CC i gargoyle na CC. Sprawdzanie 1.6.2 nie ma sensu, przecież to prehistoria jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wg zasady "jak działa to nie ruszaj", to nie na wszystkich mogę sobie dowolnie soft zmieniać, ale 1043ND v1 na pewno przetestuję na CC.

Przy okazji dorwałem jeszcze Airlive N450R. Test tylko na oryginalnym sofcie, bo żadnego wrt nie znam na ten sprzęt. Szybkość po NAT 105-110 MiB/s. Ale w logu był komunikat "HW NAT Enabled" czy jakoś tak.

4

TP-Link 1043 na factory także ma wspomaganie sprzętowe i wydoli dużo - nie wiem tylko, czy V1 też miał, ale chyba tak.

5

Openwrt w ogóle nie wspiera sprzętowego natowania. I nie zanosi się na zmiany bo to trudny problem.
Praktycznie to 90% routerów na fabrycznym sofcie używa hardware NAT.
Jedynym znanym mi "alternatywnym" oprogramowaniem, które ma to zaimplementowane jest wive-ng-rtnl, ale działa to tylko na chipsetach Ralink. Kiedyś testowałem na DIR300 B1 z RT3050, niestety nie udało mi się ustawić tak, aby ten akcelerator działał jak należy. Po odpaleniu torrentów prędkość spadała do kilkudziesięciu KB/s. Za to w trybie software działał sprawniej od jakiegokolwiek openwrt, na łączu 50/50 nie stanowił wąskiego gardła, a router pod obciążeniem nie restartował się z przegrzania.
Moje 3 grosze - jeśli zależy komuś na szybkim natowaniu na starszym sprzęcie, lepiej zostać przy AA lub Gargoyle 1.6.

6 (edytowany przez mike3e 2016-05-30 12:21:16)

Kupiłem WDR7500, które jest zmodowane na Archera C7 v2. Ponieważ to router, który ma robić wyłącznie jako router chciałem sprawdzić jaka będzie różnica w wydajności NAT przy korzystaniu z HW NAT (firmware od TP-Linka) i softowego NAT (CC 15.05.1)

Testowałem w pracy gdzie po gigabit ethernecie zazwyczaj idzie maks.
Przy podpięciu bezpośrednim (bez routera) miałem 450 Mbit/s.
Na ostatnim sofcie PL TP-Linka (Archer_C7_v2_150427) miałem 312 Mbit/s (dziwnie mało jak na HW NAT, a był włączony w ustawieniach).
Na CC 15.05.1 mam 315 Mbit/s.

W tym momencie prędkość WAN będzie 250 Mbit/s, więc postanowiłem zostawić OpenWRT, ale zastanawiająca jest niska wydajność softu oryginalnego. Jeśli kiedyś wrócę na soft TP-Linka będę musiał sprawdzić czy UART coś wypisuje apropos NAT'u.

7

Asus miał tak, że niektórych funkcji nie można było używać z HWNAT (chyba qos i czegoś tam jeszcze). Może tu też tak jest i mieś coś niepotrzebne włączonego?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Bardzo możliwe, że tak było. Ustawienia były defaultowe, więc ich nawet nie przeglądałem.

W tym momencie siedzę na CC. Jeśli mój ISP kiedyś zwiększy prędkość to będę z tym walczył wink