1

Temat: Transmission i dostępność

Witam.

Skonfigurowałem wszystko zgodnie z poradnikiem z tej strony, a pomimo to na niektórych trackerach (na których jest info o dostępności) jestem niedostępny. Przekierowałem port na firewalu i na utorrencie z kompa jest w porządku, a na transmission z routera nie. Co może być przyczyną?

2

Odp: Transmission i dostępność

W sumie to poza faktem że nie otworzyłeś portu to nie wiele - poza niedopuszczoną wersją transmission na danym trackerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale pliki się seedują tylko brak jest dostępności, nawet specjalnie zainstalowałem starszą wersję Transmission 2.04, więc na bank coś nie tak z portami.

4

Jeszcze coś takiego mi przyszło do głowy - na firewalu przekierowuje się port z routera do karty sieciowej na kompie, a jak go otworzyć dla transmission uruchomionego na routerze??? Wpisanie w firewalu przekierowania z xxxx portu do xxxx portu na ip 192.168.1.1 , oraz ustawienie rpc-whitelist na 192.168.1.1 w pliku settings.json też nic nie daje. Co robię źle - ma ktoś pomysł???

5

Na routerze dodajesz regułę do /etc/config/firewall

config 'rule'
        option '_name' 'TRANSMISSION_PORT'
        option 'src' 'wan'
        option 'proto' 'tcp'
        option 'dest_port' '51200'
        option 'target' 'ACCEPT'

potem tylko: /etc/init.d/firewall start i masz port 51200 otwarty.

teraz musisz tylko ten sam port ustawić w pliku /etc/config/transmission:

option peer_port 51200

i powinno śmigać.

6

@rebep: na głównej jest to opisane, tak samo jak przy opisie instalacji transmission. Jeżeli czytaleś poradnik, to powiedź mi jakim cudem nie wiesz jak otworzyć port dla transmission?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

@szafiro
Dzięki zadziałało smile

@Cezary
Całą instalację przeprowadzałem wg poradnika użytkownika PawelW http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062, a nie tego z głównej. Więc może tam jest błąd (na moje oko brak linijki option '_name' 'TRANSMISSION_PORT', a ja nie przepisywałem - tylko kopiuj/wklej i zmiana portu na mój). W każdym bądź razie już działa i nie ma tematu ok wink