Temat: kamikaze na fonera i problem z QOS'em

Od jakiegoś czasu postanowiłem pobawić się Open-WRT i wszystko (lepiej czy gorzej) szło dobrze do momentu, w którym zachciało mi się QOS'a. Myśląc, że to może od ilości wolnego ramu zależy zrezygnowałem z graficznego X-WRT.

Generalnie w tej chwili mój problem to, że po odpaleniu QOS'a po mniej więcej 20 minutach tracę kontakt po SSH z Fonerą. Jak włączę torrenty to nawet szybciej.
Jestem trochę zielony, ale zapewne można jakieś LOGI sprawdzić. Może mi ktoś powiedzieć gdzie i jak to zrobić (chyba, że wpierw trzeba coś zainstalować żeby chodziły)?

2

Odp: kamikaze na fonera i problem z QOS'em

Zapomniałem napisać, że firmware mam świeżutki (wczoraj wgrywałem), a skrypt do QOS'a mam NBD.

3

Prawie że nie możliwe; linksysy mają po 16M i ludzie puszczają na tym nie wiadomo ile regułek i userów. Próbowałeś inne skrypty?

Nie ma logów. To znaczy są, ale jak system nie odpowiada to juz pozamiatane, bo logi są trzymane w pamięci. Musiał być uruchomić sobie gdzieś na komputerze serwer sysloga i w la fonerze uruchomić syslogd  i wskazać że ma do tego komputera wysyłać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Ok na początku zainstaluję inny skrypt... jak będzie to samo to sprawdzę opcję z tym syslogiem. Dzięki za odpowiedź smile Na forach: openlinksys.info i wififorum.pl nikt mi nie odpisał.

5

No i zaczęło się:
- skrypt Rudy'ego niby nie jest do końca na kamikaze ale można go jakimś "wałkiem" zainstalować... no i podczas instalacji mam pełno errorów (wrzucę co mi wypisuje jak będę miał chwilkę)
- skrypt simpleshaper... ten z kolei mimo iż dodaje do ipkg.conf ścieżkę i robie ipkg update... wypisuje mi że nie może znaleźć pliku (sprawdzałem adres ftp chodzi ok).

6

właśnie pochodziłem trochę po tym ftp'ie i znalazłem shimpleshaper'a pod takim adresem: ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/ss-fone … c_mips.ipk
zainstalował się zaraz będę go uruchamiał.

7

Właśnie, Artur kompiluje to na róźne maszynki i może po prostu o architekturę się drzeć (w fonerze jest inna niż w linksysach/asusach)

8

Mam jakiegoś pecha... po zainstalowaniu skryptu po parunastu minutach nie miałem już internetu.. nie przechodziły pingi. Jakieś fatum ciąży nade mną z tym QOS'em. Po odinstalowaniu go wszystko chodzi ok. Chyba zapuszczę te logi i zobaczę co się dzieje.

9

Kurcze zainstalowałem syslog-ng według instrukcji na openwrt.pl. wkleiłem skrypt który tam opisano i... w katalogu /tmp/ nie tworzy się plik syslog sad

10

Plik syslog tworzy się jak z palca wklepie "syslogd -O /tmp/syslog". Szkoda, że jego zawartość ogranicza się do tego, że został uruchomiony sad
Mam też pewną nową informację związaną z zawieszaniem się routera (a przynajmniej brakiem jego reakcji na logowanie do SSH i brakiem internetu po stronie klienta). Mianowicie, jeżeli zapuszczę torrenty i mam tylko upload to jeszcze wszystko śmiga ok, ale w momencie w którym zapuszczę coś do ściągania to po paru chwilach router umiera. Mam łącze z UPC niby 20/2Mbit.. ustawiłem w max upload=1500, max download 14500, na utorrencie maksymalną ilość połączeń 500.

11

Zapomniałem dopisać, że znowu zainstalowałem QOS'a NBD do tych testów. Może się jeszcze coś gdzieś ustawia?

12

To może oznaczać, że fonera nie wyrabia się przy 20mb wink. Zrób limit np. na 4dl/2up i zobacz przez chwilę jak będzie chodziło. Fonerki nie są silnymi maszynkami, może po prostu się nie wyrabiają.

13

Nie miałem za dużo czasu aby dłużej to testowaćprzy 4 i 8mbit i chodziło ok. Czyli chyba masz rację, że fonerka może się nie wyrabiać. Więc jeszcze to potestuję i... zamienię miejscami moje routerki. WRT54GL będzie w miejsce fonery, a fonerka będzie jako bridge client. Myślisz, że WRT'ek wydoli z QOS'em na Tomato?

14

Szczerze - nie wiem. Nie pamiętam żeby ktoś używał wrt przy takim łączu. Masz lepsze parametry, więc może iść. W ostateczności kupisz alixa smile

15

Zamieniłem routerki... jeszcze QOS'a na WRT nie włączałem... na razie mam inny problem. Chciałem aby La Fonera robiła jako bridge client... ale coś nie potrafię tego ustawić, tak jak miałem WRT ustawiony pod Tomato. Generalnie chodzi o to, że WRT w wersji bridge client miał stały adres 192.168.1.2 natomiast podpięte do niego komputery (po RJ45) miały przydzielane adresy przez La Fonerę, która była AP'kiem. Nie wiem co powpisywać na Fonerze w network i wireless aby tak to działało. Aha, jeszcze jedno. Po moich wczorajszych eksperymentach nie mogę już wejść po kablu na Fonerkę. Istnieje może jakiś sposób aby zresetować jej ustawienia do domyślnych, czy trzeba na nowo firmware Open-WRT wgrywać?

16

1. Zrób bridge pomiędzy sta (ath1) i lan (eth0)
2. http://openwrt.livenet.pl/doku.php/open … y:failsafe

17

Chyba mnie przeceniasz jeżeli chodzi o pkt.1.

Pod tym linkiem "http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-kamikaze" jest kilka konfiguracji dla fonery. Zakładam, że chodziło ci o zmianę w konfiguracji "tryb mieszany" gdzie w linijce:

config interface lan
     option ifname   eth0 ath0

zmieniam na

config interface lan
     option ifname   eth0 ath1

a w opcjach wireless mogę usunąć

config  wifi-iface
     option device   wifi0
     option network  lan
     option mode     ap
     option ssid     testap
     option encryption psk2
     option key      0123456789

bo o il się nie mylę, kod ten odpowiada to za wysyłanie sygnału przez fonerę jako ap'ka, a w moim przypadku nie jest to potrzebne.

Jeżeli coś pokręciłem to proszę o "łopatologię" wink

18

Dokładnie tak jak napisałeś.

PS. Openwrt nie zawsze wspiera wszystkie tryby pracy. Cześć możesz zrobić z palca, ale musisz spojrzeć do dokumentacji madwifi na madwifi.org.

19

Są 3 problemy:
1. po zmodyfikowaniu "trybu mieszanego" (fonerce dałem ip 192.168.1.2 z uwagi na to, że tomato ma 192.168.1.1) nie mogę pingować tomato czyli 192.168.1.1
2. nie działaja dnsy i muszę je wpisać w ustawieniach karty lan pc ręcznie (wtedy net działa)
3. w miejscu bramy na karcie lan na pc jest 192.168.1.2 a powinno 192.168.1.1

Wydaje mi się, że fonera routuje zamiat łączyć i być częścią sieci tomato. Co jest źle?

20

dnsmasq jeszcze wylącz.