Temat: NCM na routerze 1043 V1 bez firmware Cezarego

Zainstalowałem firmware Cezarego. Świetna rzecz.
Zawiera jednak sporo rzeczy, których nie potrzebuję i chciałbym zainstalować standardowy CC 15.05.1 i doinstalować pewne opcje, w szczególności obsługę NCM z poziomu LUCI, jak na tym obrazku:
https://www.dropbox.com/s/3o2dsza510bn9 … 4.png?dl=0

Potrzebne jest mi to dlatego, że zaczyna mi brakować miejsca i ramu przy instalacji i obsłudze vnstat, mwan3, sftp server i paru innych rzeczy. Na standardowym działają bezproblemowo, ale z kolei nie potrafię tam odpalić mojego modemu Huawei 3372 (bez hilink), który na obrazie Cezarego działa super. Korzystam z publicznego IP przez LTE i nie chcę konwertować się na Hilink.

2

Odp: NCM na routerze 1043 V1 bez firmware Cezarego

Próbowałeś wyłączyć usługi, z których nie korzystasz? (w luci masz System -> Autostart).
Jeśli chcesz mieć 64MB RAM w tym routerze to kilku ludzi tu potrafi to zrobić (np. ja smile - priv)

3

W openwrt tego nie ma.

1. U mnie jest jest luci-app-wwan który obsługuje ncm graficznie
2. U mnie jest łatka dla cdc-ncm która obsługuje w/w modem w trybie ncm. Ale to oznacza ze musisz sobie przekompilować system. Zobacz w changelogach to znajdziesz skąd pobrałem łatkę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Cezary napisał/a:

W openwrt tego nie ma.

1. U mnie jest jest luci-app-wwan który obsługuje ncm graficznie
2. U mnie jest łatka dla cdc-ncm która obsługuje w/w modem w trybie ncm. Ale to oznacza ze musisz sobie przekompilować system. Zobacz w changelogach to znajdziesz skąd pobrałem łatkę.

Instaluję XCode command line tools.
Nie wiem czy dam radę, ale spróbuję smile

5

Zrobiłem inaczej. Zainstalowałem OpenWRT Cezarego bez Luci. Następnie zainstalowałem Luci oraz tylko niezbędne rzeczy do działania modemu 3372. W ostatnim etapie zainstalowałem luci-app-mwan3 oraz luci-app-vnstat i tym razem wszystko chodzi stabilnie. Nadal mam 2MB wolnej przestrzeni dysku (poprzednio 500KB) i nie ma żadnych problemów z ramem, które miałem wcześniej.

W ten sposób otrzymujemy nieco lżejszą wersję OpenWRT by Cezary smile