1 (edytowany przez z1mEk 2016-05-20 20:21:56)

Temat: Button wykonujący polecenie systemowe

Potrzebuję pomocy w zrobieniu skryptu w katalogu /www, który wygeneruje stronę z buttonem, który po kliknięciu wykona polecenie/skrypt sh. Ważne żeby nie było żadnego przeładowania strony i żeby na stronę można było wejść bez logowania.
Podglądam skrypty generujące strony GUI gargoyle ale nie potrafię wywnioskować jak tam są obsłużone buttony.

2

Odp: Button wykonujący polecenie systemowe

Przez ajax. Weź sobie np. mój projekt 3ginfo, tam jest przycisk odśwież który woła skrypt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

funkcja runAjax jest w jakimś dołączonym skrypcie?

4

Jakie runAjax?

5

Zauważyłem tą funkcję w plikach js i tam widzę, że polecenia są wywoływane tą funkcją poprzez zrobienie posta do utility/run_command.sh

6

Ale ty o gargoyle piszesz. Zanim to wyłuskasz to pół wieku minie. Poszukaj sobie tutoriala na sieci o ajaxie.

7

No ok, w takim razie wykorzystam normalnie AJAX.

Jeśli polecenie wygląda tak: `yamaha power Standby` a skrypt yamaha znajduje się w /usr/bin to powinienem sobie napisać dodatkowy skrypt sh w katalogu /www który wywołuje wcześniej wspomniane polecenie? Co jeśli do skryptu yamaha można podać wiele różnych parametrów?

8

tak. Parametr możesz przekazać wołając skrypt get'em, identycznie jak się to w urlu robi. Naprawdę polecam to wygooglować  i poczytać.

9

Spoko, wiem jak działa post, get i jak to wszystko zrobić Ajaxem. Zmyliły mnie tylko te skrypty w Gargoyle i przestałem myśleć prostymi ścieżkami. Dzięki, teraz już wszystko dla mnie jasne.