1 (edytowany przez gooolash 2016-05-17 18:28:56)

Temat: Auto White Balance dla SONIXJ

Mam problem kamerka USB oparta na procesorze sonixj. Wygląda to tak jakby nie chciał się automatycznie dostosować White Balance do tła. Efekt jest taki ze niezależnie od warunków naświetlenia, zawsze mam fioletowo-czerwone barwy. Obraz taki mam zarówno przez motion jak I przez MJPG-Stremera, domyślam się ze winne są sterowniki.
Pod W7 zauważyłem ze kamera po włączeniu ma taki sam obraz jak na OpenWRT, tyle ze chwile później automatycznie dostosowuje się do otoczenia. Ma ktoś może jakieś sugestie ?

Edit:
Ok na stronie głównej projektu GSPCA wyświetla znalazłem info iż można sterować manualnie ustawieniami kolorów.
W oryginalnym projekcie w katalogu //sys/module/gspca/parameters znajdują sie wirtualne pliki(?) konfiguracyjne o nazwie GBlue, GRed,GGreen. tam komendą  (np echo 125 > GGreen) można ustawić pożądaną wartość.

Problem mam taki iż nie mogę odnaleźć katalogu parameters. U mnie wygląda to tak w katalogu //sys/module/ mam dwa katalogi gspca_sonixj i gspca_core. w żadnym nie ma parameters hmm