376

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

W gui nie ma żadnych informacji.

377

Od zakupu specjalistą się nie stałem. Wydaje mi się jednak, że v1 ma firmware 2.xxx. Natomiast v3 to 3.xxx.

378

Cezary napisał/a:

Kup oddzielny router + dwa zwykłe ap na piętro i ogród. Mikrofali chyba nie chcesz w domu żeby to wszystko ogarnęła?

Dzięki Cezary, może nawet 1 dodatkowy AP wystarczy , zobaczymy... smile
ale pytanie ciągle otwarte jaki Router, który podobnie jak TL-WDR3600 pociągnie z Gargoyle? Przyzwyczaiłem się do Gargoyle, poczytałem trochę i ciągle nie jestem pewny (nie siedzę w tym temacie) stad pytania:
1. czy warto obecnie kupować używanego TL-WDR3600? bo mam na oku, ale były też jakieś wersje i już zapomniałem co i jak?
2. ew. co podobnego -czy Archer C5 jest OK?
3. proszę o pomoc, chodzi o wątek ze sprzętem kompatybilnym pod Gargoyle, a czytałem też watek o nowym projekcie LEDE -czy za rok będzie już coś dostępnego z tego LEDE?
4. Czy czas Gargoyle rzeczywiście się kończy i dotyczy tylko nielicznego nowego sprzętu?

379

1/2. Kup wdr3600, kup archera. Masz to w pierwszym poście.
3. Już teraz jest. Tyle że na chwilę lede to nic innego jak trunk, pewnie wydadzą coś stailnego
4. A tu już nie rozumiem pytania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

380

Dzięki Cezary!

Cezary napisał/a:

4. A tu już nie rozumiem pytania.

Chodziło o: Czy czas Gargoyle rzeczywiście się kończy i dotyczy tylko nielicznego nowego sprzętu? 
Pytanie kogoś, kto nie siedzi w temacie, bo nie wiem jak rozumieć LEDE i to, że coraz mniej routerów jest kompatybilnych z  Gargoyle. Może inaczej: jak długo przewiduje się wsparcie dla Gargoyle? smile Czy to LEDE to będzie jakby oficjalny trunk Gargoyle??

381

Mylisz kilka rzeczy. Było sobie opewrt i niektórzy deweloperzy postanowili zrobić to inaczej/od początku, wzięli źródła openwrt i powstało lede. Gargoyle to nakładka graficzna na stabilne wydanie OpenWrt. I nikt nie powiedział że gargoyle się kończy, nikt nie powiedział że coraz mniej routerów jest kompatybilnych z gargoyle (jest dokładnie tyle ile wspieranych jest przez stabilne wydanie openwrt), nikt nie powiedział że lede ma coś wspólnego z gargoyle. 4MB nie są przeze mnie wspierane bo fizycznie się w nich to nie mieści, samo czyste openwrt powoli tez ma już ten problem.

382

https://goo.gl/photos/JZJVo77J99yyLAhs5

Mogę świętować?

383

JarekMk napisał/a:

Mogę świętować?

Czyli jak tak jak na zdjęciu wygląda to jest wersja ea4500 v1 ?

384

Jimmy napisał/a:
JarekMk napisał/a:

Mogę świętować?

Czyli jak tak jak na zdjęciu wygląda to jest wersja ea4500 v1 ?

Chyba tak - mi świeci logo Cisco

385

Openwrt trzeba wgrać aby sprawdzić którą ma się wersję? Czy jest na to jakiś inny sposób...

386

Jak będzie logo Cisco - jest git. Wgrałem trunka i działa. Chociaż nie miałem czasu jeszcze nic ustawić.

387

Na iboodzie jest dzisiaj ciekawie wyglądający zestaw tplinka - router z wbudowanym powerline + kostka powerline z AP, taki: http://www.tplink.com/ie/products/detai … del=H5+KIT

Ktoś wie, co siedzi w środku i czy istnieje jakieś wsparcie openwrt?

388

Miał już może ktoś okazję testować WR1043ND v4?

389

Nope. Kupiłeś?

390

Xemidra napisał/a:

Jest już gdzieś dostępny?

391

Cześć wszystkim!
W związku z moim projektem który chcę sobie zrealizować - poszukuje routera. Będzie na nim LAMP. Myślę, że coś powyżej 32MB, 400MHz. Obecnie mam MR3220 V1, ale czuje, że zaraz może mi to przestać wystarczyć. Warunek konieczny - musi dać się zainstalować Gargoyle oraz port USB. Kolejny - jak najwięcej wolnych portów GPIO (jeśli nie pomyślę nad littlewire). Porty Gigabitowe nie są mi potrzebne - jeśli by były fajnie jeśli nie to nic się nie stanie.

Pozdrawiam.

392

Najsilniejszy z największą ilością ramu na jaki cię stać.

393

Racja mój błąd smile Hmm tak do 100zł coś się znajdzie? Oczywiście używany.

394

Do 100zł to kup sobie używanego pcta na allegro. Z "silnych" routerów nic nie znajdziesz w tej cenie.

395

Jasna sprawa. Na razie pozostanę przy MR3220. Zobaczę jak będzie się zachowywał przy moim użytkowaniu. Jeśli będzie niewystarczający wtedy zwiększę budżet i poszukam czegoś lepszego. Serdecznie dziękuję! Pozdrawiam.

396

Cezary napisał/a:

Nope. Kupiłeś?

pepe2k napisał/a:
Xemidra napisał/a:

Jest już gdzieś dostępny?

Nie kupiłem i nie mam pojęcia gdzie jest dostępny, jednak widziałem wzmiankę o nim tutaj na forum oraz na OpenWRT Wiki. Byłem po prostu ciekaw czy może już ktoś miał okazję go używać.

397 (edytowany przez puchatek2 2016-05-24 12:36:18)

Dziś pojawiła się bardzo ciekawa opcja na ZyXEL ARMOR Z1 NBG6816 AC2350 Dual-Band na iboodzie.
Czy jest na to openwrt?
Jest sprzed roku wspominka https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=57661
ale poza tym cisza

CPU: 1.4 GHz Dual core processor
Memory: 512 MB RAM AND 4 GB eMMC
wygląda na wypas maszynkę a cena jest dobra.

SZukam czegoś z AC w dobrej cenie i skłaniałbym się do tego rozwiązania chyba że kategorycznie odradzicie?

398

puchatek2 napisał/a:

Dziś pojawiła się bardzo ciekawa opcja na ZyXEL ARMOR Z1 NBG6816 AC2350 Dual-Band na iboodzie.
Czy jest na to openwrt?
Jest sprzed roku wspominka https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=57661
ale poza tym cisza

CPU: 1.4 GHz Dual core processor
Memory: 512 MB RAM AND 4 GB eMMC
wygląda na wypas maszynkę a cena jest dobra.

SZukam czegoś z AC w dobrej cenie i skłaniałbym się do tego rozwiązania chyba że kategorycznie odradzicie?

To jest platforma Qualcom Atheros AP148, tzw. Akronite, bazująca na IPQ806x - podobna konstrukcja to Archer C2600.
Wsparcia oficjalnego w OpenWrt/LEDE na razie nie ma, ale jest możliwe, kwestia czasu i zaangażowania posiadaczy tego sprzętu.

399

Gdzie go kupić można?

400

Wczoraj był na iboodzie. Teraz szukaj po allegro i podobnych.