Odp: Linksys EA4500/E4200v2
GUI instaluje tak: https://wiki.openwrt.org/doc/howto/luci.essentials
?
Czy to jest najlepsze co mogę w tej chwili zainstalować?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Linksys EA4500/E4200v2
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
GUI instaluje tak: https://wiki.openwrt.org/doc/howto/luci.essentials
?
Czy to jest najlepsze co mogę w tej chwili zainstalować?
Instalujesz trunka. Tam nic nie musi działać, a tym bardziej inaczej może działać jutro. To właśnie jest trunk. Mimo że nie ma z nim większych problemów - miej to w pamięci jeżeli chcesz tego routera używać codziennie.
Chaos Calmer, ale ten musisz wgrać wykorzystując port szeregowy.
A czy mógłbyś pokazać jakiś rozkład pinów?
Jest wyciągnięte czy muszę się wlutować?
http://eko.one.pl/?p=openwrt-ea4500#portszeregowy
Nie masz co lutować, bo piny 2mm specjalnie musiał byś mieć.
Czyli jak to zrobić?
http://content.hwigroup.net/images/prod … ter-v2.jpg
Hmm to nie mam sprzętu żeby się tam dostać... Czekają mnie zakupy albo Trunk.
Czyli jak to zrobić?
http://content.hwigroup.net/images/prod … ter-v2.jpg
Hmm to nie mam sprzętu żeby się tam dostać... Czekają mnie zakupy albo Trunk.
Czyli zrób zakupy lub zostań przy trunku i martw się co będzie jutro.
Nie, dlaczego miał by się sam aktualizować?
Czyli stara zasada - jak mi będzie wszystko działać - nie ruszam.
Trunk nie taki straszny. Są pakiety z feeds które się nie kompilują (mam problem z yate, libncurses/libncursesw sprawia problemy) ale główne repo jest ok.
Udało mi się zrobić extroot na dużej partycji syscfg. ubiformat, ubimkvol, potem fstab:
config mount
option target '/overlay'
option device '/dev/ubi1_0'
option fstype 'ubifs'
option enabled '1'reboot i... df -h:
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 2.0M 2.0M 0 100% /rom/rom
tmpfs 60.6M 1.2M 59.4M 2% /tmp
/dev/ubi0_1 15.2M 13.2M 1.2M 92% /rom/overlay
overlayfs:/overlay 15.2M 13.2M 1.2M 92% /rom
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/ubi1_0 63.9M 13.3M 47.3M 22% /overlay
overlayfs:/overlay 63.9M 13.3M 47.3M 22% /root@OpenWrt:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 2.0M 2.0M 0 100% /rom
tmpfs 60.6M 636.0K 60.0M 1% /tmp
/dev/ubi0_1 15.2M 952.0K 13.4M 6% /overlay
overlayfs:/overlay 15.2M 952.0K 13.4M 6% /
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
Jak to powiększyć do 128?
128MB będziesz miał tylko w CC. CC zabiera cały NAND dla siebie.
W trunku zrobili tak, że openwrt jest instalowany jako alternatywny system do standardowego. W ten sposób instalacja openwrt nie narusza standardowego podziału partycji. W rezultacie masz około 15MB na root.
Ale, pozostaje ostatnia partycja - syscfg, którą podobno standaradowy system używa do zapisywania 'zmiennych'. Jeśli standardowy soft nie jest Ci potrzebny możesz zrobić z syscfg extroot i będziesz miał 64MB.
W ten sposób sysupgrade powinien dalej działać (nie sprawdzałem) a miejsca jest i tak całkiem sporo.
Nie bardzo kumam - czyli mam wrzucić CC żeby mieć 128MB? Oryginalny nie jest mi potrzebny.
Z trunka da się jaokoś tak namodzić żeby jednak całość była?
Jeśli koniecznie chcesz mieć 128MB to tylko CC, które możesz zainstalować przez serial.
Na trunku musiałbyś samodzielnie coś wyrzeźbić - łatki, kompilacja itp. Czyli możesz sobie odpuścić ![]()
W/g mnie CC to ślepa uliczka i nie warto instalować jeśli jedynm powodem jest '128MB'. Co innego jeśli by Ci coś nie działało na trunku...
Jak widzisz można na trunku zrobić wewnętrzny extroot z partycji syscfg. Będziesz miał 64MB więc chyba Ci starczy. I masz rozwiązanie przyszłościowe - łatwy upgrade przez sysupgrade.
No nie wiem - myślałem, ze skoro jest to warto wykorzystać. Ale teraz już nie jestem pewien.
Do użytkowników - jak oceniacie zasięg?
Czyli jak to zrobić?
Ja użyłem kabelków od zewn. portu usb, wydłubanych ze starej obudowy. Uciąłem gniazdo usb, kabelki wlutowałem bezpośrednio w płytkę i zalałem gorącym klejem, konektorki oryginalnie podłączane do mobo idealnie pasują na piny przejściówki usb-uart kupionej na allegro za piątaka. Trzeba tylko uważać na kolejność kabelków.
Do użytkowników - jak oceniacie zasięg?
W małym mieszkaniu nie narzekam, przez 2 ściany ~45Mbps na 2,4 i ~100Mbps (albo więcej, nie testowałem w lokalnej) na 5Ghz. W innych warunkach nie miałem okazji sprawdzać. Wszystkie antenki są na złączkach, zawsze można zrobić ulep i dać większe ![]()
Staram się otworzyć obudowę ale mi nie idzie. Nie widzę żadnych śrubek.
Jest na to jakiś patent żeby nie popsuć?
Pod 4 nóżkami są, te nóżki się wyjmuje tak po prostu.
O matko... Sprytne, nie wpadłem na to.
Przy okazji http://www.ebay.com/itm/9dBi-Antenna-Mo … 1010932745 czy to zadziała na 2.4 i 5?
Próbował ktoś z Was to robić?
Potrzebujesz 6 anten, po 3 dla każdej częstotliwości.
Trunk nie taki straszny. Są pakiety z feeds które się nie kompilują (mam problem z yate, libncurses/libncursesw sprawia problemy) ale główne repo jest ok.
Udało mi się zrobić extroot na dużej partycji syscfg. ubiformat, ubimkvol, potem fstab:config mount option target '/overlay' option device '/dev/ubi1_0' option fstype 'ubifs' option enabled '1'reboot i... df -h:
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 2.0M 2.0M 0 100% /rom/rom tmpfs 60.6M 1.2M 59.4M 2% /tmp /dev/ubi0_1 15.2M 13.2M 1.2M 92% /rom/overlay overlayfs:/overlay 15.2M 13.2M 1.2M 92% /rom tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev /dev/ubi1_0 63.9M 13.3M 47.3M 22% /overlay overlayfs:/overlay 63.9M 13.3M 47.3M 22% /
Jak mogę to zrobić?
Nie podam Ci teraz wszystkich komend krok po kroku z pamięci, ale to co powyżej powinno wystarczyć. Poczytaj o ubi i mtd.
Pewnie spróbuję niedługo zrobić upgrade na lede bo naprawili już generowanie obrazów. Postaram się spisać kroki dokładnie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Linksys EA4500/E4200v2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc