1

Temat: 3G-6200N - Jak podnieść.

Mam router Edimax 3G-6200N i próbowałem wgrać OpenWRT na podstawie tego opisu: https://wiki.openwrt.org/toh/edimax/3g-6200n
. Po restarcie nie podniósł się normalnie - nie działa DHCP. Próbowałem ratować go przez TFTP ale nie wiem czy dobrze to robiłem. Podałem mu oryginalny firmware na dres 192.168.1.6, TFTP potwierdził że wysłał, router po jakich 30-40 sekundach się zrestartował, ale dalej nie działa DHCP. Ping nie odpowiada na 192.168.1.1 i na 192.168.2.1. I jeszcze jedno w tym opisie są jakieś zdjęcia z lutowaniem, to jest konieczne do poprawnego wgrania OpenWRT ?.

2

Odp: 3G-6200N - Jak podnieść.

Nie korzystasz z konsoli szeregowej więc nie. Co to znaczy "nie działa dhcp" ?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No serwer DHCP nie działa. Nie dostaje od niego adresu. Jak komputer przekonfiguruje ręcznie IP na 192.168.1.0/24 to na 192.168.1.1 nie odpowiada i to samo z 192.168.2.0/24.

4

Więc raczej po prostu router się nie uruchomił a nie że dhcp nie działa. Co zresztą potwierdziłeś następnym wgraniem softu.

5

OK. Czyli to już nie do uratowania czy możesz mi coś jeszcze poradzić ?.

6

Kup konwerter szeregowy, rozbierz urządzenie, wlutuj się do środka i wgraj nowy soft przez bootloader.

7

Mam taki konwerter na MAX232CPE to takie coś się nada ?. I jak byś mógł podać mi jakiś link do tutoriala jak to zrobić jak już połączę komputer z routerem przez konsole szeregową

8

Jakiegoś specjalnego tutka nie ma, czytaj np. http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=320

Konwerter musi operować na napięciach 0-3.3v, więc lepiej kup cp2102 na allegro. Jeżeli w ogóle chcesz się bawić tym routerem, bo on dość słaby jest. Konwerter podłączasz tx do rx płytki, rx do tx płytki, gnd do gnd i tyle. Do tego używasz np. putty pod windowsem.

9

OK. Gra nie warta świeczki. Ale mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Mam jeszcze 3G-6408N - do tego da się jakieś openwrt wgrać ?. I czy takie modele jak TD-W8961ND da się openwrt wgrać tylko nie potrzebuje ADSL, żeby jeden z RJ45 pełnił funkcję WAN.
Pozdrawiam.

10

Do obu nie, głównie w powodu zastosowanego procesora.

11

Ten opis z 192.168.1.6 i tftp dotyczy trybu ratunkowego w bootloaderze, podobny jest w Dlink DIR300 B1 i innych routerach na tym procesorze. Dopóki bootloader żyje, dopóty możesz próbować różnych obrazów w miarę bezkarnie big_smile
To jest zwykły goły RT3050, czyli zarówno BB, jak i CC powinny działać bezproblemowo.
Tylko, że nie ma to wiele sensu. Mało flasha, żeby cokolwiek sensownego pod USB postawić i wydajność słabiutka, z  NAT na tym ralinku wyciągał ok. 30Mb/s pod BB (żenada).