Temat: Przycinanie torrentów (P2P) przez ISP.

Witam,

Wiem, że niektórzy użytkownicy tego forum posiadają internet od Multimedia Polska i to głównie do tych osób kieruję moje pytanie. Jednak byłbym wdzięczny za informację od klientów innych operatorów, bo zastanawiam się nad jego zmianą.

W moim przypadku posiadam internet 60Mb/s i podczas ściągania z P2P nie osiągnę większych prędkości niż 20Mb/s. Wiem, że nie jestem sam, bo znalazłem wpisy w sieci innych osób, które zostały dotknięte tym samym problemem. Ktoś tutaj spotkał się z problemem przycinania ruchu w sieci P2P przez ISP?

Pozdrawiam.

2

Odp: Przycinanie torrentów (P2P) przez ISP.

Xemidra napisał/a:

Witam,

Wiem, że niektórzy użytkownicy tego forum posiadają internet od Multimedia Polska i to głównie do tych osób kieruję moje pytanie. Jednak byłbym wdzięczny za informację od klientów innych operatorów, bo zastanawiam się nad jego zmianą.

W moim przypadku posiadam internet 60Mb/s i podczas ściągania z P2P nie osiągnę większych prędkości niż 20Mb/s. Wiem, że nie jestem sam, bo znalazłem wpisy w sieci innych osób, które zostały dotknięte tym samym problemem. Ktoś tutaj spotkał się z problemem przycinania ruchu w sieci P2P przez ISP?

Pozdrawiam.

Multimedia i Vectra - żadnych problemów z p2p, leci pełną rurą.

3

Mogę zapytać o twoje ustawienia klienta Bittorrent? Ilość połączeń globalnych, na torrent, slotów wysłania, slotów na torrent.

4

Cyfrowy polsat - max możliwości BTS

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

5

Xemidra napisał/a:

Mogę zapytać o twoje ustawienia klienta Bittorrent? Ilość połączeń globalnych, na torrent, slotów wysłania, slotów na torrent.

To może najpierw pochwal się swoimi ustawieniami i specyfikacją maszyny na której pobierasz. Może obwiniasz operatora, a przyczyna problemów leży np. w zbyt wolnym sprzęcie?

6

To nie to, bo jak zmienię adres MAC routera albo laptopa i zrestartuje modem to pobiera z pełną prędkością ale jak powrócę do mojego normalnego MACa to limit wraca.

Tutaj można więcej poczytać na ten temat:
https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=48590

7

Xemidra napisał/a:

To nie to, bo jak zmienię adres MAC routera albo laptopa i zrestartuje modem to pobiera z pełną prędkością ale jak powrócę do mojego normalnego MACa to limit wraca.

Tutaj można więcej poczytać na ten temat:
https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=48590

Interesujące... jak masz problem z pobieraniem z ich serwerów testowych z pełną prędkością, to są jakieś jaja. Na tym odcinku zawsze powinieneś mieć max. zgodnie z umową.

Ale z drugiej strony, jak im się infrastruktura nie wyrabia, to może coś wycinają. Podpisałeś umowę na "do 60 Mbps", a nie na "zawsze 60 Mbps" i ciężko będzie coś ugrać w sprawie p2p jeśli rzeczywiście tną.

8

Tak właśnie mi się wydaje, że raczej tych pełnych 60 w P2P miał nie będę. Najciekawsze jest to, że kiedyś działało normalnie big_smile
Z ich serwerów jest zawsze pełna prędkość.

9

Może zauważyli że za dużo pobierasz i obcięli ci transfer smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

Tak najprawdopodobniej się stało. Wie ktoś może czy UPC stosuje podobne praktyki? Kończy mi się umowa niedługo i zastanawiam się nad przejściem do konkurencji.

11 (edytowany przez wabikboy 2016-04-27 11:36:06)

Xemidra napisał/a:

... bo jak zmienię adres MAC routera albo laptopa i zrestartuje modem to pobiera z pełną prędkością ...

Skoro możesz zmienić MAC i pobiera poprawnie to czemu po prostu tego nie zrobisz ??

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

12

To wydaje się być tymczasowym rozwiązaniem. Jak przycięli jeden MAC to przytną i drugi. Już raz tego próbowałem.

13 (edytowany przez morfik 2016-04-29 02:29:40)

To sobie wygeneruj mac automatycznie co start maszyny/podnoszenie interfejsu i przypisz go sobie. Poniżej przykład generowania:

$ macaddr=$(dd if=/dev/random bs=1024 count=1 2>/dev/null|md5sum|sed 's/^\(..\)\(..\)\(..\)\(..\)\(..\)\(..\).*$/\1:\2:\3:\4:\5:\6/')

$ echo $macaddr
9d:09:b8:ca:a3:62

I niech się bawią koxy. big_smile

14 (edytowany przez Xemidra 2016-05-01 12:40:23)

To nie jest taki głupi pomysł xDDD
Tyle, ze ja jeszcze muszę zrestartować modem, żeby to zadziałało. Po zmianie MACa urządzenia (routera czy komputera) podłączonego do modemu, internetu nie ma do czasu zrestartowania modemu. Ale powiem szczerze, że podoba mi się twój tok myślenia.

Mam już skrypt restartujący WAN, gdy zaniknie połączenie z internetem (poleceniem /etc/init.d/network restart) więc wystarczy tylko dorzucić te dwie linijki i gotowe. Ewentualnie wykonać skrypt podczas restartu routera lub np: co 24h używając crona.

15

To moze z "powodów technicznych" rozwiązą pozniej umowę i tyle bedzie z kombinowania wink

16

onken napisał/a:

To moze z "powodów technicznych" rozwiązą pozniej umowę i tyle bedzie z kombinowania wink

Jak rozwiążą później?
Jak nie oni to ja ją rozwiążę.

17

Chodziło mi o to że jak nadmiernie korzystasz z p2p to pewnie im to nie na rękę, i wola docelowo nie mieć takiego klienta.

18

Tylko jak coś to te MAC mają specyficzną budowę i trzeba jeszcze na nie filtr nałożyć jak będziesz je w taki sposób generował. Poza tym, to masz jeszcze macchanger i on sobie radzi z tym dużo lepiej, bo potraf, np. przypisywać MAC określonych vendorów albo MAC tej samej klasy urządzeń, np. karty WiFi. Takie losowe adresy też nie są za dobre. Tutaj masz więcej szczegółów na ten temat.

A co do korzystania z p2p, to raczej nie mogą na tej podstawie rozwiązać umowy, no bo niby dlaczego? Samo korzystanie z p2p jest legalne chyba, że ktoś za pomocą tej sieci wysyła pliki chronione prawem autorskim, czyli łamie prawo, a to już muszą udowodnić. W przeciwnym razie, to będą próbować rozwiązać umowę na takiej podstawie, że użytkownik korzysta z sieci. No chyba po to ten internet wykupił, prawda? big_smile