151 (edytowany przez V12 2016-04-26 15:37:38)

Odp: Gargoyle 1.9.0.2

Witam
Po instalacji 1.9.0.3 zniknoł mi problem zawieszania Wi Fi pod obciążeniem ale znów inny problem
Bardzo zmalała moc i zasięg sygnału w stosunku do 1.6
Router to wr 1043 V2 , w starym sofcie mogłem ustawić 25 dbm a tutaj tylko 20, kurcze nie chce wracac do 1.6 bo na tym lepiej działa
Da się coś z tym zrobić ??
pozdr

152

V12 napisał/a:

Witam
Po instalacji 1.9.0.3 zniknoł mi problem zawieszania Wi Fi pod obciążeniem ale znów inny problem
Bardzo zmalała moc i zasięg sygnału w stosunku do 1.6
Router to wr 1043 V2 , w starym sofcie mogłem ustawić 25 dbm a tutaj tylko 20, kurcze nie chce wracac do 1.6 bo na tym lepiej działa
Da się coś z tym zrobić ??
pozdr

Przy pierwszym uruchomieniu miałeś do wyboru "regulatory domain", wybrana była domyślnie polska. I stąd masz 20, bo tyle w Polsce jest dozwolone.

Da się z tym zrobić w pliku /etc/config/wireless, ale będziesz na bakier z prawem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

153

Dziękuje serdecznie. Teraz mam zasięg i nowszy soft

154

Super jest to Gargoyle na linksys 1200 ac
czy dało by się wstawić wszystko potrzebne do skanera?

155

Po prostu doinstaluj sobie to co potrzebujesz.

156

Ja widzę wielką poprawę reakcji przy przeglądaniu stron we współpracy z E3272 w porównaniu do 1.6
świetna robota
pozdr

157

Czy na router Asus 500gP v1 jest dostępna jakaś wersja polska, zmodyfikowana przez Obsy-ego Gargoyle 1.9.0.2? A jeśli nie - to jaka ostatnia jest dostępna? W download jest taka ilość obrazów, że nie wiem który ewentualnie użyć.

158

Na gargoyle-router.com masz dostępną wersję 1.9.0. Z dodatków później zainstaluj język polski i masz. Ja nie robię obrazów na tą platformę.

159

Witam
Dzis wgralem 1.9.0.3 na tp link wdr 3600
kurcze sporo odczuwalna poprawa predkosci otwierania sie stron,
adblock tez bardzo fajny.

Dzieki

160 (edytowany przez Marfo 2016-04-30 21:42:05)

Cześć,
zaktualizowałem sobie dzisiaj router do wersji 1.9.0.3 z zachowaniem ustawień z 1.9.0.2 (WDR3600) i mam w sumie tylko jeden problem, za każdym razem gdy wybieram w konfiguracji Modem USB to i tak po zapisaniu ustawień wraca zawsze na Kablowe DHCP. Na 1.9.0.2 wszystko mi poprawnie się zapisywało.
Modem to E3372 Hi-link

Aktualizacja: Sprawa rozwiązana, od nowa konfigurację przeprowadziłem i trzyma Modem USB.

161

Witam

Po przejściu z Gargoyle 1.6.2.2 na 1.9.0.3 i skopiowaniu całej konfiguracji OpenVPN klienci mi się łączą i wszystko działa jak wcześniej jednak w zakładce: Status---> Status OpenVPN nie wyświetla mi żadnych połączonych klientów. Szczerze mówiąc przydawało mi się, ale w tej wersji nie chce działać. Da się to jakoś naprawić?? Poradzisz Cezary?

162

Muszę zobaczyć co się dzieje.

163

A w jaki sposób mogę Ci to pokazać?

164

Ty nie musisz. Ja muszę sobie zestawić konfigurację i zobaczę czy się wyświetla czy nie.

165

A to OK to jak będziesz miał chwile czasu, ja poczekam. grunt że działa

166

Tak.

167

Nie będę zaczynał nowego wątku (chyba że Cezary uzna że trzeba). WDR 4300 wgrałem nową wersję Gargoyle, wszystko działa pięknie ładnie od strony LANu, IP przypisane statycznie żeby przekierować porty do urządzeń (Stacjonarka, NAS plus laptop). No i tu jest problem, wszelkie próby przekierowania portów kończą się na ich niedostępności z zewnątrz. Porty przekierowuję przez GUI bo przez SSH nie mogę się zalogować (wbijając hasło w Putty zamiast 9 mam jakiś płotek, gdzie w notatniku widzi normalną cyfrę). Zrzuciłem cały konfig, otwieram pliki a tam w nich krzaczki zamiast np. 9ki. Śmieszna sprawa bo port przekierowany automatycznie przez OpenVPN jest normalnie osiągalny i mogę się dostać na urządzenie.
Na chwilę obecną wróciłem do oryginalnego oprogramowania na którym wcześniej wszystko działało - teraz już przekierowania nie działają. Sam nie wiem co z tym zrobić, próbowałem DMZ ustawić na NAS i UPNP, nic nie pomogło. W sumie mają być przekierowane tylko porty dla FTP i serwera WWW  (działają na NASie Zyxel'a). Może jakieś podpowiedzi co może być nie tak. Dodam że u Mnie Gargoyle działa bez problemu, wszystko lata jak należy.

168

Jaki adres jest na wanie i po przekierowujesz?

OpenWrt jak linux nie pokazuje żadnych znaczków czy czegoś innego podczas wpisywania hasła. Jeżeli coś jest to masz problem z czymś innym.

169

Adres na WANie - IP zewnętrzne (publiczne), specjalnie wykupione przez znajomego. Co do nie pokazywania znaków - jestem tego świadom że Linux nie pokazuje żadnych znaków przy wpisywaniu hasła. Nie chodzi o to że ich nie pokazuje tylko o to jak są przez Putty (w tym wypadku) odbierane/interpretowane. Wpisuję 9 a pojawia się jakiś młoteczek czy inne ustrojstwo co jest przesyłane po pacnięciu Enter. Nie mam bladego pojęcia czego to może być wina. Przez to nie mogłem się po SSH zalogować do Gargulca. Może spróbować wgrać mu OpenWrt CC i sprawdzić czy przekierowanie portów z GUI zadziała?

170

podstawowa konfiguracja putty  https://spece.it/windows-serwer-artykul … nfiguracja 
mozesz jeszcze sprobowac zalogowac sie z live cd linuxa  - pewnie zadziala

171

janek125 napisał/a:

Witam

Po przejściu z Gargoyle 1.6.2.2 na 1.9.0.3 i skopiowaniu całej konfiguracji OpenVPN klienci mi się łączą i wszystko działa jak wcześniej jednak w zakładce: Status---> Status OpenVPN nie wyświetla mi żadnych połączonych klientów. Szczerze mówiąc przydawało mi się, ale w tej wersji nie chce działać. Da się to jakoś naprawić?? Poradzisz Cezary?

Nie mam jak tego potwierdzić  - u mnie działa.

https://s31.postimg.org/4654ufgd3/Zrzut_ekranu_z_2016_07_09_16_55_02.png

Tak samo jest to normalnie w pliku:

root@Gargoyle:~# cat /etc/openvpn/current_status
OpenVPN CLIENT LIST
Updated,Sat Jul  9 16:52:47 2016
Common Name,Real Address,Bytes Received,Bytes Sent,Connected Since
cezary,192.168.1.166:39427,12914,6943,Sat Jul  9 16:50:45 2016
ROUTING TABLE
Virtual Address,Common Name,Real Address,Last Ref
10.8.0.2,cezary,192.168.1.166:39427,Sat Jul  9 16:50:46 2016
GLOBAL STATS
Max bcast/mcast queue length,0
END

Serwerem jest openwrt, klientem linux mint skonfigurowany w networkmanagera.

Konfiguracja standardowa - kliknięte tylko włącz, zapisz, dodany klient, zapisz:

https://s32.postimg.org/elq9wurxt/Zrzut_ekranu_z_2016_07_09_17_02_19.png

172

OK skoro działa to musiałem zrobić coś źle przy migracji. Poczekam na najnowszą wersję Gargoyle i wtedy zobaczę. Dzięki że poświęciłeś czas.

173

A robiłeś z zachowaniem konfiguracji?

174

Bez zachowania konfiguracji. Zainstalowałem 1.9.0.3 i konfigurowałem wszystko od zera. Jeśli chodzi o OpenVPN to skopiowałem cały folder /etc/openvpn i /etc/config i stąd pliki openvpn i openvpn_gargoyle (z 1.6.2.2 w sumie to maiałem na drugim routerze bo chciałem zrobić migrację z 842n na 1043nd). Generalnie najpierw zrobiłem tak. Najpierw skopiowałem tylko zawartość /etc/openvpn i restart routera. Myślałem, że ruszy. Nie poszło. Później skonfigurowałem na szybko tak jak Ty serwer i myślałem że będzie OK jak skopiuje /etc/openvpn restart  i nic. Więc skopiowałem sobie jeszcze /etc/config i stąd pliki openvpn i openvpn_gargoyle. Zamieniłem wszystko i restart routera. Dopiero wtedy ruszyło.

Próbowałem robić to co Ty

cat /etc/openvpn/current_status
cat: can't open '/etc/openvpn/current_status': No such file or directory

Nie wiem jak to naprawić??

175 (edytowany przez Cezary 2016-07-09 18:03:17)

/etc/openvpn/current_status jest linkiem do /var/run/openvpn_status, a jest on robiony w /usr/lib/gargoyle/openvpn.sh, podczas konfiguracji serwera. Podczas startu openvpn jest on tworzony bo jest zdefiniowany w konfigu:

root@Gargoyle:/etc/openvpn# cat server.conf | grep status
status                /var/run/openvpn_status

Więc sprawdź konfig openvpn.