Temat: Przesiadka na LTE
Cześć,
W mojej miejscowości Orange odpaliło LTE. Obecnie użytkuję TP-Link TL-MR3420 v2 (OpenWrt Chaos Calmer 15.05) + E3131s-2.
Na allegro znalazłem E3372s-153 oraz E3372H-153. Którą wersję jest korzystniej wybrać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Przesiadka na LTE
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć,
W mojej miejscowości Orange odpaliło LTE. Obecnie użytkuję TP-Link TL-MR3420 v2 (OpenWrt Chaos Calmer 15.05) + E3131s-2.
Na allegro znalazłem E3372s-153 oraz E3372H-153. Którą wersję jest korzystniej wybrać?
Hilink E3372s-153
Czyli zdecydowanie o oznaczeniu "s"
Wersja "s" czyli bez HiLinka, jeśli dobrze rozumiem. Możecie napisać choćby jedno zdanie - dlaczego? Gwoli ścisłości - jedna i druga wersja będzie działać w sieci 4G czyli LTE. Zgadza się?
h to nie oznacza że to hilink. H też działa.
Tu masz o wersjach E3372
http://jdtech.pl/2016/03/jaka-wersje-mo … iadam.html
Literka to wersja sprzętu, a nie tryb pracy.
H nowszy, S starszy.
HiLink - zadziała każdy. Tradycyjny - będzie więcej zabawy i będzie działać wolniej.
S jest bardziej rozpracowana i wspierana przez społeczność, H jest pokrajana przez producenta. Ja mam S od półtora roku i nie narzekam.
Rozumiem. To teraz mam dylemat HiLink czy nie. HiLinkt zachowuje isę jak karta sieciowa zdążyłem się zorientować, posiada adres IP 192.168.8.1. Czy w związku z tym adresy użytkowników będą również z puli 255.255.8.1 ? Jeżeli to zupełnie inna historia to zakupię wersję s HiLink.
W domyślnej konfiguracji to wan ma adres 192.168.8.100 (zwykle) a klienci dostają taką pulę jak masz w routerze zdefiniowaną (192.168.1.x)
Tylko na nie których softach działa zapamiętanie PINu.
Chyba że mówimy o dogrywaniu skryptów.
Zamówiłem wersję s HiLink. Na karcie PIN mam wyłączony (modem znajduje się w domu).
Dziękuję za pomoc.
Otrzymałem modem, zainstalowałem. Poprzez www zmieniam na opcję na "tylko LTE" - pokazuje brak sygnału. W tym samym pokoju telefon Samsung S4 mini na LTE działa. Karty sim są typu LTE (usim nadrukowane). LTE działa na różnych pasmach i trzeba przełączyć się na właściwe?
Nazwa urządzenia: E3372
IMEI: 86701202319xxxx
IMSI: 26003233980xxxx
Wersja sprzętowa modemu: CL1E3372SM Ver.A
Wersja oprogramowania modemu: 22.286.03.00.00
Wersja interfejsu www: 16.100.05.02.1202
Adres MAC: 00:0D:87:xx:xx:xx
Adres IP WAN: 10.171.x.x
RSSI: -63dBm
RSCP: -66dBm
Sieć: HSPA+\UMTS
Zakładam że masz E3372s-150. Upewnij się czy masz taki na 100 %.
Jeżeli masz E3372s-150 to zainstaluj modowany soft HILINK.
Działający zestaw to:
Software version: 22.200.03.00.1134
Web UI version: 17.100.11.00.03-Mod1.0
Pobierzesz to z Dropboxa VipeRsan: https://www.dropbox.com/sh/szyiili6kyua … azRPa?dl=0
Przed instalacją pobierz Kalkulatorek do wyliczenia kodu z numery IMEI: https://www.dropbox.com/sh/szyiili6kyua … rth32?dl=0
Oraz zainstaluj sterowniki do HILINK: MobileBrServ.zip - Do pobrania tu: https://www.dropbox.com/sh/szyiili6kyua … wniki?dl=0
Podsumowanie:
1. Sterowniki
2. Kalkulator - Wylicz kod z numeru IMEI modemu
3. Software
4. Webui
Modowane oprogramowanie pozwoli zarządzać nawet częstotliwościami. Dla przykładu: Opy w tej chwili uruchamiają pasmo 2600, które jes najwiekszym ich "dobrem" i pchają tam wszystkich userów. Stare pasmo 1800 jest praktycznie nieużywane. Jak wymusisz na modemie Tylko LTE + Tylko 1800 masz szansę osiągnąć Maxa. (W mojej lokalizacji się sprawdza),.
Miłej zabawy
a ja polecę każdy modem z serii zte mf823 ![]()
po pierwsze można w nim na stałe wpisać pin do karty w orange (co jest konieczne) aby automatycznie się łączył z siecią, oraz można dodać w menu opcję DMZ (np dla firmware z plusa) którą musimy wpisać do ip routera, aby był on widoczny na zewnątrz (co wymaga ustawienia VPN w modemie)
i w dodatku prędkości u mnie pokazuje w okolicach 70-80Mb/s i 60Mb/s up na wdr3600 ![]()
Dziękuję za podpowiedzi. Na chwilę obecną ustaliłem, że jest problem z modemem. Sprawdziłem w dwóch lokalizacjach gdzie jest zasięg LTE w telefonie, że na modemie to nie działa. Będę kontaktował się ze sprzedającym żeby go wymienił na sprawny.
Heh nie wziąłeś pod uwagę że LTE w "telefonie" działa na nadajnikach innych sieci za to "internet normalny" działa już tylko na nadajnikach Play'a ![]()
Heh nie wziąłeś pod uwagę że LTE w "telefonie" działa na nadajnikach innych sieci za to "internet normalny" działa już tylko na nadajnikach Play'a
Nie rozumiem tego. Jestem w nju (orange) i mam dwie karty SIM (obie są LTE). Chcesz powiedzieć, że karta SIM wyciągnięta z telefonu załadowana do modemu USB korzysta z przekaźnika PLAY'a (jeśli chodzi o internet)?
W przypadku Orange nie ma różnicy. W Play są karty "tylko internet", które działają tylko na zasięgu własnym Play (np. Play Internet na Kartę oraz stare Play Online na Kartę).
@andrewxxx
60 Mb/s upload LTE ??
Wybacz, to fizycznie nie mozliwe ![]()
@andrewxxx
60 Mb/s upload LTE ??
Wybacz, to fizycznie nie mozliwe
Wybacz, to fizycznie możliwe. W wyższych kategoriach: https://en.wikipedia.org/wiki/E-UTRA#Us … categories
@pepe2k
To akurat wiem ale szczerze wątpie by kolega ma lub pisał że ma LTE-A i to CAT9 czy CAT12
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Przesiadka na LTE
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc