1

Temat: Dziwny problem z mwan3 i "sumowaniem" dwóch łączy USB LTE

A wiec problem polega na dość dziwnej sprawie:

Do jednego USB LTE ( E3372 ) podłączone Orange, do drugiego Play

Osobno maja transfery na poziomie - Orange 70-90 Mb/s na 30 Mb/s , Play juz dosć cienko bo 20-30 Mb/s na 20 Mb/s

"wypadkowa" zsumowana wychodzi przewaznie ok. 90-110 Mb/s na 50 Mb/s i wtedy zgadza się +-

Zamieniam kartę Play na T-mobile i dzieją się "cyrki"

T-mobile osiąga teraz w okolicy 60-70 Mb/s na 30 Mb/s

Natomiast ich "wypadkowa" ( Orange + T-mobile ) wynosi zawsze w okolicy 60-70 Mb/s na 30 Mb/s czyli dziwnie hmm

Co jest grane ?

Jedyne wytłumaczenie dla mnie to takie że używam wtedy jednego BTSa, ale przecież to są dwie różne sieci ( tyle że w NETWORKS )

2

Odp: Dziwny problem z mwan3 i "sumowaniem" dwóch łączy USB LTE

Tyle że jeden BTS, te same kable do bts itd...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale myślisz Cezary że to co osiągam czyli 70-90 Mb/s na to max co może BTS dać ?

Przeciez są jeszcze inni uzytkownicy którzy w sektorze tez korzystają z neta smile

Jakis zapas chyba powinien być wink

4

Jak jest popularny bts to zapas jakiś jest. Jak mniej popularny to możesz mieć i 22M radiem do stacji doprowadzone i tyle. Przecież nie wszystkie btsy są światłowodem doprowadzone.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

onken napisał/a:

Co jest grane ?

T-Mobile i Orange działają na tej samej infrastrukturze.

6

Swiatła tutaj na 99% nie mam, ale kiedyś mi ktos sprawdzał że mam chyba radiolinie 180 Mbps, tyle że one chyba są jakos w kaskadach łączone albo coś pokręciłem.

Czyli wychodzi na to że zamiast 2x 70-90 Mb/s mam tylko jakbym miał jeden, czyli nadal Play + Orange wyjdzie chyba optymalnie
( mimo ze Play ma tylko te 20-30 Mb/s obecnie )

Chyba że jakos inaczej sensownie mozna wykorzystać mix Orange + T-mobile

Tyle co jest pewne że one sie nie rozłaczają tak często jak Play ( w sumie chyba ani razu mi się nie zdazyło by była jakas przerwa w Orangu od dwóch miesiecy a Play kilka razy w tygodniu )

7

Zrobiłem kolejny test, dziwne rzeczy wink

T-mobile wrzuciłem na DC-HSPA+ i wypadkową mam teraz na 100 Mb/s na 32 Mb/s

Przecież BTS jest ten sam i dosył jest ten sam

8

Dla mnie to nie jest dziwne. Nie napisałeś jak robisz te testy. Jakbyś chociaż przeczytał poradnik to byś wiedział, że mwan3 nie sumuje połączeń: http://eko.one.pl/?p=openwrt-mwan3
Kluczowe zdanie z poradnika: "Mwan3 potrafi zapewnić przełączenie ruchu na inne łącza w przypadku zaniku jednego z nich lub rozłożenie ruchu na kilka dostępnych, ale nie spowoduje sumowania przepustowości łącz dla komputera który pobiera coś w jednym wątku."

Przykład nr. 1:
Orange: ~80/30    T-Mobile: ~80/30 i jak byś tego nie dzielił to zawsze wyjdzie max ~80/30
Przypuśćmy że podzielisz łącza 2/3 do 1/3 więc mamy wyniki następujące:

80*0,66+80*0,33
---------------   =  ~ 80  DOWNLOAD
   0,66+0,33
30*0,66+30*0,33
---------------   =  ~ 30  UPLOAD
   0,66+0,33

Przykład nr. 2:
Orange: ~80/30    Play: ~25/20 i jak byś tego nie dzielił to MAKSYMALNIE powinno wyjść ~80/30 lub gorzej
Przypuśćmy że podzielisz łącza 2/3 do 1/3 więc mamy wyniki następujące:

80*0,66+25*0,33
---------------   =  ~ 62  DOWNLOAD
   0,66+0,33
30*0,66+20*0,33
---------------   =  ~ 27  UPLOAD
   0,66+0,33

Jeszcze gorzej wyjdzie jak podzielisz łącza odwrotnie PLAY - 2/3   Orange - 1/3

DOWNLOAD  ~43
UPLOAD ~23

To że chwilowo masz 100Mb/s  nie świadczy o sumowaniu łącz. Jest to raczej przypadek lub odpowiednio spreparowany wynik.

onken napisał/a:

Chyba że jakos inaczej sensownie mozna wykorzystać mix Orange + T-mobile

Bonding ? big_smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

9

Informacja o sposobie testowania jest ważna, ale jak zrobił bonding, albo użył p2p, to test jest OK i wykazuje właściwości operatorów (a dokładniej powiązania między nimi).

10 (edytowany przez onken 2016-04-27 09:54:22)

Bonding czyli wykorzystanie P2P lub wielu części "naraz" przy pobieraniu.

Zgadza się, tak testowałem, kurcze Orange ma 90 Mb/s, T-mobile tez 90 Mb/s ale niestety nawet jak na obu próbuje wymusic osobne pobierania to BTS NETWORKS i tak nie puszcza więcej niz te 90-100 Mb/s do mojej lokalizacji

Mam tez Play ale tam leci max 15-30 Mb/s przewaznie pod 20 max ( przeciążenie masakryczne )
Fajną promocję ma teraz Plus, kilka miesiecy temu miewałem tez na CP pod 90 Mb/s ale jakież zdziwienie mnie wczoraj dopadło jak około 20tej jak testowałem zestaw internetowy Plusa miał max osiągi na poziomie 15-18 Mb/s....

Dzisiaj rano miał max pod 33 Mb/s wiec nadal kiepsko hmm

No i nie zrobię fajnego wydajnego bondingu bo nie mam na czym hmm

Jedyna konkurencja ( oddzielne BTSy ) Play czy Plus odpadają bo są mocno przeciążone hmm

A jeszcze jedno, jak T-mobile przepnę na 3G 2100 to i działa w DC to dlaczego wtedy banding działa tyle że to max 15-25 Mb/s do zsumowania prędkosci z Orange

11

No i już wiemy więcej - ja też chcę taki bonding postawić, a nie ze względu na szybkość, tylko na stabilność przy transmisjach krytycznych i od razu na 3 operatorów.
Orange i T-Mobile w ramach niektórych usług (firma Networks!) mają wspólne usługi - głównie dotyczyło to UMTS 900 MHz oraz LTE 1800 MHz. Teraz współpraca dotyczy prawie całej infrastruktury, ale na pewno nie 100% - wiele zasobów nie jest współdzielonych.

U ciebie jest pewnie tak, że masz wspólny nadajnik O/T dla LTE (i obaj operatorzy korzystają tak na prawdę z dokładnie tych samych częstotliwości wspólnych dla obu opów), ale BTS dla HSPA jest dla T oddzielny i niezależny od O - może być nawet w innej lokalizacji (to możesz spróbować sprawdzić), a na pewno z własnymi łączami.
Możliwe też być tak, że infrastruktura jest wspólna, ale zostały wydzielone i zarezerwowane pasma dla LTE i HSPA dla poszczeólnych operatorów i technologii. Ale 90 Mbit/s w LTE to prawie maksymalna przepustowość LTE dla tych operatorów.

Jedyna szansa uzyskania większej przepustowości to ew. użycie anteny kierunkowej i wskazanie innego BTSa. Ale jak aktualnie używany jest za blisko, to może się to nie udać.

12 (edytowany przez onken 2016-04-27 14:49:00)

No własnie, mam jeszcze jakies 2 BTSy ale w podobnej lini hmm

Lub zupełnie inny oddalony o jakies 3 km w innym kierunku, tylko czy to przyniesie zamierzony skutek smile ?

To inwestycja w kolejną antenę i sygnał nie będzie max na 100 % wiec i predkosci będa pewnie znacząco nizsze a i tak nie mam pewności że uda mi się połączyc z tamtym BTSem bo ten najblizszy jest jakies 200-300m odemnie wiec moze i tak wymusić z nim połączenie