1 (edytowany przez inubero 2016-04-20 10:05:13)

Temat: Serwer VPN dla 2ch użytkowników

Hej

Musze utworzyć połączenie VPN pomiędzy 3 lokalizacjami, w jednej lokalizacji będzie serwer VPN i do tego przewidziałem TL-WR1043ND, w pozostałych dwóch potrzebuje urządzenia w trybie Access Point Client, które będą łączyły się z TL-WR1043ND.

Znalazłem howto na podstawie ktorych mam zamiar to zrealizować:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=61812#p61812 - VPN
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2859 - DDNS

Czy powyższy howto dot. VPN będzie działał w takiej konfiguracji?!

Dodatkowo jakie urządzenia polecacie pod Access Point Client na którym będzie client vpn?! urządzenia te musza łączyć się z inną siecią WIFI.

Czy TL-WR1043ND jest dobrym wyborem?! Czy tez lepiej użyć do tego celu innego urządzenia.

2

Odp: Serwer VPN dla 2ch użytkowników

Pytanie ile ruchu chcesz przewalić przez taki vpn i kto jest dostawcą/ISP dla tych trzech lokalizacji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez inubero 2016-04-20 10:16:01)

Ruch tylko i wyłącznie na potrzeby Multiroomu, nie potrzebuje tego do przesyłania "większych" danych.

Tam gdzie będzie urządzenie w trybie client, internet mobilny z Play i Plus, tam gdzie serwer kablówka - Vectra.

Oczywiście internet mobilny ma swoje osobne urządzenia, do których chcę się łączyć przez Wifi

4

OK, więc o ile tylko openvpn przeniesie wszystko to co multiroom potrzebuje (bo nie wiem co on właściwie robi) to może być.

5

Multiroom potrzebuje broadcast, więc tylko tap. Ja bym dodatkowo wydzielił osoby vlan dla tych dekoderów.

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

6

Spoko,

jakie urządzenia polecacie pod klienta?!

7

Każde urządzenie które ma miejsce na pakiet openvpn smile lub posiada USB

8

Czy na potrzeby klienta wystarczy TL-WR703N lub TL-MR3020?

9

Oba mają mało flash i będziesz się siłował z softem. Coś z minimum 8MB  lub przerób w/w.

10

Mają USB, można chyba podpiąć pamięć dodatkową, zgadza się?!

11

Można i możesz zrobić extroota, tak.

12 (edytowany przez inubero 2016-04-22 00:02:44)

Mam już Gargoyle'a (1.9.0.2). Pozostało mi jeszcze zrobić extroot'a ale to potem.

Czy i jak mogę wydzielić osobną podsieć lan wraz z dostępem po wifi na której będzie śmigał VPN?? Zależy mi na tym bym z głównej sieci miał dostęp do urządzeń w podsieci.

Docelowo potrzebuje dwie sieci WIFI, jedna pracująca na podsieci na której będzie VPN, druga na sieci głównej smile

Które dodatki polecacie, aktualnie nie potrzebuje teoretycznie nic poza Wifi, lan i VPN. Ale może korzystacie z czegoś co by mnie zainteresowało smile

Z jaką częstotliwością warto aktualizować DDNS?! Dostawca - Vectra.

13

Gargoyle jest monolityczne i tam nie ma rozdzielnia sieci. Jeżeli chcesz tak jak napisałeś to ręcznie musisz modyfikować konfigurację i gargoyle będzie ci w tym przeszkadzało bo gui będzie bezużyteczne.

DDNS aktualizujesz tak często jak adres ci się zmienia. W praktyce - co kilka lat smile , przynajmniej u mnie jest tak w Vectrze.

14

Gargoyle raczej jest mi zbędny, fajnie się klika ale konfigurację robi się przecież raz na zawsze i można to zrobić przez ssh.

Istnieje jakiś dodatek do openWrt który da mi podgląd przez web'a do statusu routera i statystyk, jak to daje teraz Gargoyle?

15

Luci

16 (edytowany przez inubero 2016-04-22 16:09:20)

@Cezary,

jest szansa na Luci lub Gargoyle dla TL-MR3020?!

17

Na downloads.openwrt.org masz. Ja takich obrazów dla 4M nie produkuję.

18

Chodzi mi o wersję 8MB,

wersję 4MB wykorzystam do przerobienia i utworzenia extroot'a. Później chciałbym wgrać wersję 8MB

19

W sensie zmieniasz flash?

20 (edytowany przez inubero 2016-04-22 17:07:47)

One mają port USB pod 3g chociażby, nie można go wykorzystać i podpiąć pendrive?!

21

Jak nie zmieniasz flash to mojego obrazu dla 8M nie możesz wgrać. Już to pisałem.

22 (edytowany przez inubero 2016-04-22 17:22:52)

Czekaj, bo może czegoś ja nie rozumiem, startowanie systemu z pamięci zewnętrznej nie wystarczy?!

23

Nie. Obraz który instalujesz jest we flash i musisz mieć flash odpowiedniej wielkości.

24

Ok, czyli pozostaje mi ewentualnie tylko paczka  z wersją attitude_adjustment, która już jest przygotowana, lub czysty openwrt

25

Możesz zainstalować czysty, zrobić extroota a później możesz doinstalować to co chcesz.