1 (edytowany przez arcykules 2016-04-19 21:53:58)

Temat: Planowany Wake on Lan OpenWrt

Witam.
Od jakiegoś czasu planuję znaleźć sposób na włączenie komputera o wyznaczonych prze zemnie dacie i godzinie.
Wpadłem na pomysł wykorzystania Wake on Lan. Mam router z zainstalowanym OpenWrt, jednak nie umiem go w pełni obsługiwać.  Najprościej dokonałem prostej konfiguracji przez interfejs i zainstalowałem print server  do obsługi starej drukarki przez USB i do tej pory nie miałem potrzeby używać go do niczego więcej. Chciałbym was poprosić o pomoc w przygotowaniu czegoś co umożliwiło by mi uruchomienie mojego PC w wyznaczonym dniu i o określonej godzinie np. Chcę aby komputer włączył mi się 30.04.2016 o godzinie 16:00.
Dobrze by było gdyby można by było zarządzać tym przez interfejs graficzny, lub w jakiś w miarę wygodny sposób.
Jak już wspominałem to na OpenWrt się nie znam wiec proszę o najlepiej jakiś poradnik w którym będzie opisane co mam krok po kroku zrobić.
Proszę o pomoc.

2

Odp: Planowany Wake on Lan OpenWrt

Podstawa - komputer w ogóle umie wol? Sprawdzałeś czy masz odpowiednie opcje w biosie itd?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak mam już ustawiony Wake on LAN na kompie i działa dobrze.

4

Ok, wiec dalej - albo wgrywasz gagroyle albo openwrt z luci. Oba środowiska mają graficzne nakładki na wol, z poziomu których możesz sygnał wybudzenia wysłać. Sprawdź czy działa. Jeżeli tak - taki polecenie musisz dodać do crona. Opis crona masz tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-cron i wpisujesz tam odpowiednie polecenie. W zależności czego używasz może to być np.

wol -i 192.168.1.255 XX:XX:XX:XX:XX

czy

etherwake -D -i br-lan XX:XX:XX:XX:XX

Takie polecenie możesz też uruchomić z konsoli po zalogowaniu się przez ssh do routera żeby sprawdzić czy działa poprawnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

arcykules, a nie prościej byłby Ci skorzystać z po prostu z Harmonogramu zadań? Zakładam, że budzony komp to Windows.

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

6

Nie zakładaj, że ktoś ma problem z obsługa windy... smile

7

Problem polega w tym ze mam PC i chcąc zaoszczędzić prąd wolał bym go włączyć a nie wybudzić z hibernacji. I zależało by mi na harmonogramie aby można było zaplanować włączenie komputera a nie na jednorazowym jego uruchomieniu.

8

1. Zużycie energii przez wyłączonego i zahibernowanego kompa jest podobne.
2. Z tego co pamiętam, domyślnie WOL na Windowsie działa tylko ze stanu hibernacji lub uśpienia a nie programowego wyłączenia.
3. W Harmonogramie zadań można zapanować... harmonogram.

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

9

1. Wolał bym jednak aby komputer był wyłączony.
2. Gdy komputer jest wyłączony można go uruchomić przez Wake on LAN, lecz trzeba mieć odpowiednio skonfigurowany bios.
3. Komputer w harmonogramie zadań da się tylko wybudzić z hibernacji.

10

Przecież w każdym starym BIOSie i nowym UEFI można zaplanować uruchomienie komputera o  określonym czasie więc po co WOL ?