Temat: Hilink E3372 - wybór pasma pracy

Witam,

Czy dla tytułowego modemu pracującego w trybie Hilink istnieje możliwość wybrania pasma pracy, np. tylko LTE band 20 (LTE w paśmie  800MHz). W jaki sposób odpalić komendy AT na tym sprzęcie ?

Pozdrawiam,

PS. W dużych miastach pasmo 20 jest znacznie mniej obciążone niż pasmo 3 (LTE 1800MHz).

2

Odp: Hilink E3372 - wybór pasma pracy

Wgrywasz soft zmodyfikowany i hulaj dusza. To wersja H czy S?

3 (edytowany przez jakubd 2016-04-18 09:11:00)

Tylko wybierając pasma pamiętaj, że 800 MHz ma znacznie mniejszą przepustowość (5-10 MHz na operatora, gdzie Plus w 1800 ma 20 MHz), mniejszą pojemność (bo większy zasięg, a więc mniej stacji bazowych) - i często 1800 działa szybciej.
U mnie Play ruszył z 2600 i osiągam blisko centrum Warszawy blisko 100 Mbit/s, bo mnie rozwaliło ostatnio i testuję dzięki temu znowu wydajność routerów rożnych z modemami i bez.

Samo przełączanie pasm ręcznie najwygodniej właśnie w zmodyfikowanym sofcie - WebUI+pasujący firmware - takie gotowe z resztą od jakiegoś czasu oferuję. 4pda.ru i wiele innych źródeł oferuje już cały wybór softów.

Jednak procedura zmiany dla wersji nowszej - h-153 - jest trochę pogmatwana, jeżeli masz czysty niemodyfikowany od operatora - dodali jakieś zabezpieczenia wreszcie.

4

Mam wersję z literka h na końcu.
Czy możecie podać jakiś namiar na taki soft/firmware (ktora wersja) ?

LTE 800MHz ma faktycznie mniejszą przepustowość niż LTE1800MHz, ale ma też niższy priorytet, co w godzinach szczytu ma większe znacznie na średnią prędkość transmisji.

5

A jak wybrać częstotliwość W e3272 Standard?

6

Przez odpowiednie polecenie at. at^syscfgex=? zobacz

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

to polecenie mam wydać przez tni?

8

W tni masz normalnie w gui wybór pasma z tego co pamiętam.

9

W gui nie mogę wybrać 2600, a chciałem zobaczyć, czy może już powiesili, bo według mapki zasięgu jest tongue

10

Jak nie ma to nie ma.

11

http://s31.postimg.org/v908jj2vv/Bez_tytu_u.png
Mam tą wersję: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip
Czy jest jakaś nowsza?