Temat: 1043ND v1 problem z hasłem na Gargoyle

Witam

Posiadam kilka urządzeń TP-Linka z Gargoyle, ale z jednym mam problem, mianowicie na 1043 v1 router nie przyjmuje mi hasła, tzn. raz na 10 razy przyjmie a potem podaje cały czas że złe hasło. Robiłem reset, firstboot, zainstalowałem najnowszego Gargulca na CC i dalej to samo, co może być tego przyczyną ??? Próbowałem zapisać liste ustawień z niego to po wciśnięci przycisku pobierania wywaliło mnie do hasła. Na innych TP tego problemu nie ma. Drugie pytanie czy Gargoyle na CC ma już obsługę HNAT dla 1043 v3 ?

2

Odp: 1043ND v1 problem z hasłem na Gargoyle

Masz źle czas ustawiony na komputerze?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie, wszystko jest jak powinno, na laptopie dzieje się to samo. Na innych routerach z Gargoyle jest ok

4

Zrób firstboota, wgraj jeszcze raz soft przez sysupgrade.

5 (edytowany przez marekt81 2016-04-13 19:29:35)

Wydaje mi się że on powoli umiera, kilka dni temu miałem brak dostępu do niego pingi szły, ale interfejs nie ładował się, zrobiłem firstboot wstał, ale nadal jest problem z hasłem, potem wrzuciłem najnowszy firmware 1.9 cc i dalej jest problem z hasłem.
W tej chwil na żadnej przeglądarce nie mogę się przebić przez hasło. Zobacze czy przez SSH pojdzie.

6

Spróbuj w trybie prywatnym wpisać hasło.

7 (edytowany przez marekt81 2016-04-14 06:13:24)

W prywatnym poszło raz, a potem znowu to samo hmm Niestety w momencie kiedy nie wchodzi hasło przez GUI, nie wchodzi także przez SSH.
Co zauważyłem jeszcze to po wyświetleniu GUI z prośbą o podanie hasła po lewej nie pokazuje mi prawidłowej nazwy, tzn. mam nadaną nazwę SALON a tam pisze Gargoyle. Na innym urządzeniu od razu pokazuje nazwę urządzenia zanim się zaloguję.

Router robi jaki AP, wykorzystuję w nim swich oraz WIFI.

A mam jeszcze pytanie odnośnie Blokowania reklam, rozumiem że filtruje on tylko to co przychodzi z WAN ?

8

Jak większość usług. Co więcej - wymaga żebyś używał go jako dns, bo to właśnie dns filtruje.

Podłącz się do niego i zaloguj się przez ssh ze standardowym hasłem (password), zobacz czy wejdzie.

9

Sprawdziłem dzisiaj na nowym routerze w wersji V3 tez mam ten problem czyli to wina raczej konfiguracji sieci. 1 router przydziela IP i neta potem to leci linkiem radiowym UBNT do mojego domu, to podłączone jest do switcha w nowym 1043, WAN jest wyłączony. Jak odłączę kabel z którego mam neta od swicha to hasło juz bangla. Co to może być ???

10

1043 ma inny ip niż ubiquiti?

11

Tak każde urządzenie ma inne IP, do tego ubnt ma oryginalny soft, jeszcze sie podepnę i zmienie na inne IP zobaczę czy nadal bedzie to samo, moze gdzies nieswiadomie cos chodzi na tym IP.

12

Ok wszystko się wyjaśniło, brat postawił siebie router i wlasnie dal taki IP jak mój.
A jeszcze zapytam, czy to normalne że po zmianie kanału WIFI router zmienia hasło WIFI na takie jakie jest root-a ?

13 (edytowany przez Ekzekwe420 2016-04-15 16:35:52)

marekt81 napisał/a:

Ok wszystko się wyjaśniło, brat postawił siebie router i wlasnie dal taki IP jak mój.
A jeszcze zapytam, czy to normalne że po zmianie kanału WIFI router zmienia hasło WIFI na takie jakie jest root-a ?

Zapewne skorzystałeś z opcji "Zapisz hasło"w przeglądarce?

14

Zapewne smile

15 (edytowany przez marekt81 2016-04-16 06:44:26)

Zapewne tak smile a co z mocą nadawania w 1.9 jest mniejsza niż w 1.6 czy w 1.6 był jakiś błąd i można było ustawić chyba 23dB a nadal było 20 ? Pytam bo ma to dla mnie duże znaczenie, muszę przebić się przez cały dom to są jakies 3-4 ściany po przekoątnej. W takiej konfiguracji max jaki osiągnąłem to 70Mb/s to i tak nieźle, ale do 120Mb/s jeszcze daleko. Choć nie powiem że narazie na linku nie wyciągnę wiecej niż 85Mb/s bo UBNT NanoBridge M5 wiecej nie obleci bo tam lan 100Mb/s, ale w najbliższym czasie będzie zmiana na ubnt z 1Gb portem w AC.

16

Raz - podczas konfigurowania wybrałeś Regdomain na polską, więc stąd masz ograniczenie do 20. Nawet nie zauważyłeś co wybierasz?
Dwa - w Polsce jest 20dBm dozwolone prawem. Ustawiając więcej łamiesz prawo a później przez takich jak Ty mamy jaja z FCC bo wprowadzają ograniczenia w używaniu interfejsów żeby nie można było manipulować mocą nadawczą.

17

Wszystko jasne, tylko postaw się w miejscu szarego kowalskiego, i zapewne 95% użytkowników, którzy ustawią max bo tak będzie lepiej, i 99% kowalskich nie zna tych przepisów. A co do ograniczeń to przykładem jest UBNT gdzie jeszcze klika lat temu na ich urządzeniach była wolna amerykanka, a potem z każdym nowym softem coraz więcej ucinali.
Teraz pytanie czy te 20dBm podane w garogulcu ma uwzględniony zysk 5dB anten ? Bo jeśli nie, to przy ustawionych 20dBm nadal łamiemy prawo. smile

18

I dlatego masz w gui możliwość zmniejszenia mocy. Soft nic nie wie o antenach i Ty masz ustawić tak aby było dobrze.