Temat: Jak wyłączyć "Zużycie pasma" Gargoyle?

Witam mój router to MR3220 z Gargoyle 1.6.2.2 i na nim internet z PLAY - router bez Extroota - wiec pamięci flash zostaje mi 64kb - wszystko działa jak trzeba bez żadnych wodotrysków - ale widze że te 64KB powoli mi się zmniejsza a to za sprawką "Zużycie pasma" - czy istnieje możliwość wyłączenia tego zliczania, a jeśli nie to czy któryś plik odpowiada za gromadzenie tych danych (to w crontabs zrobił bym sobie linijke która czasowo go kasuje)?
Z góry dziękuję za podpowiedź.

2

Odp: Jak wyłączyć "Zużycie pasma" Gargoyle?

Wyłączyć nie masz jak, ponad to - system to sam włączy przy jakiejś najbliżej okazji.
W cronie masz cykliczne zapisywanie statystyk do flash, możesz to wywalić. Tak samo zawartość /usr/data/bwmon

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale numer, loguję się po ssh na router, wchodzę w /etc/crontabs/ a tam brak pliku root, to jak ten cron działa bez pliku root? Do jakiego pliku zapisywane są statystyki?

4

Napisałem Ci powyżej.

5

Czyli wszystkie statystyki lądują do "/usr/data/bwmon"? a co z tym cronem, dla czego nie widzę pliku root?

6

Może już zawaliłeś flash i cron wyleciał jak próbowałeś go zmienić.

7 (edytowany przez mistrzluk 2016-04-15 09:36:34)

No chyba masz racje, czy można coś usunąć jak już jest flash full? co prawda napisane jest że zostało 52kb ale już nic nie mogę zrobić. Czy mimo zapchanego flash router bedzie działał stabilnie czy pozostaje tylko przywrócenie ustawień - bo jak mimo flash będzie działał nawet pełen to nic nie ruszam?! -
Chodzi o ot że ten router stoi u rodziców i nie chce mi się tam co chwila jeździć - wolał bym załatwić to zdalnie tak jak łącze z nim się teraz...

8

Jak masz zapchany flash to za chwilę już pół serwisów się nie będzie chciało uruchomić. Wystarczy że coś w gui zmienisz i spróbujesz zapisać.

9

Czyli rozumiem że już nie da nic się zrobić poza przywróceniem ustawień fabrycznych?

10

Może jeszcze backup ci się uda zrobić smile

11

Kurcze, że nie można czegoś usunąć, uruchomić ponownie, przestawić cron i było by ok... Czyli czekać na telefon od rodziców że internet stanął - bo z rozmowy wynika że jest to nie uniknione?

12

Jeżeli zapchałeś flash to nie możesz czegoś usunąć bo nie ma miejsca że zapisać informację o usunięciu. Takie coś być może w failsafe by się udało zrobić po podmontowaniu partycji.

13

A to już wyższa szkoła jazdy. Skoro z tym sobie nie poradze to proszę tylko napisz czy nie uniknione jest to, że ruter w końcu stanie czy będzie sobie tam działał tylko już nie będzie gromadził statystyk i innych mu potrzebnych danych?! Bo jak internet będzie działał to niech sobie jest zblokowany - źle podałem na początku, internet z kablówki dla tego mam dostęp z zewnątrz.

14

Jak długo będzie działał tego Ci nie odpowiem. Ostatecznie będzie problem z tym.

15

Dobrze, dziękuję za pomoc, puki działa to niech działa a ja mentalnie szykuje się na wyprawę do rodziców gdy nastąpi ten moment...
Pozdrawiam. Proszę zamknąć temat.