101

Odp: Gargoyle 1.9.0.2

Domyślnie może nie, ale koniecznie jako opcja w dodatkach. Działa bardzo dobrze.

TL-WDR3600 Gargoyle PL by obsy

102

W dodatkach jest, to zwykły plugin.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

103

Witam
Jak zmienić żeby wykryło mi e3276
Wcześniej o tym piszecie o zmianie eth w pliku ale dla mnie to czarna magia
i zmianie tej linijki w wierszu polecen ale nic nie kumam
Może ktoś na szybko napisze poradę ?? Bo che po testowac a nie znów wracac do 1.6
Router to wr1043 V2

104

Więc poczekaj do następnej wersji.

Masz zamienić jedną linię na drugą. Edytorem, np. vi, tak po prostu jedną wywalić a na jej miejsce wpisać drugą.

105 (edytowany przez V12 2016-04-15 13:05:14)

No zamienił bym ale jak ugryźć jak wyciagnąc ten plik wrzucic do edytora
Teraz poczytałem chyba nie dam rady tego zrobić trza wrócic do .1.6
pozdr

106

Cała obsługa: http://eko.one.pl/?p=vi

107

A przez konsole da sie to ustawić jedno razowo ??

108

No przez konsolę właśnie masz to zrobić...

109

Witam,
mam problem z zalogowaniem się do routera po https  na adres WAN z przeglądarki Chrome i Opery, IE pozwala zalogować się bez problemu. Po wipsaniu w Operze https://adresWAN:port dostaję:
Forbidden

Rejected request from RFC1918 IP to public server address

a Chrome wyświetla komunikat :
Połączenie nie jest prywatne

Hakerzy mogą próbować wykraść Twoje dane z "adresWAN" (np. hasła, wiadomości lub informacje o karcie kredytowej). NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID
  Automatycznie przesyłaj do Google szczegółowe informacje o możliwych zagrożeniach. Polityka prywatności
Odśwież Ukryj zaawansowane
"adresWAN" zazwyczaj używa szyfrowania do ochrony Twoich informacji. Gdy tym razem Google Chrome próbował połączyć się ze stroną "adresWAN", odesłała ona nietypowe i nieprawidłowe dane logowania. Może się tak zdarzyć, gdy pod stronę "adresWAN" podszywa się atakująca osoba albo gdy ekran logowania do sieci Wi-Fi przerwie połączenie. Twoje informacje są nadal bezpieczne, bo połączenie w Google Chrome zakończyło się przed wymianą jakichkolwiek danych.

Nie możesz teraz odwiedzić strony"adresWan", bo używa ona HSTS. Błędy sieci i ataki są zazwyczaj przejściowe, więc prawdopodobnie strona będzie wkrótce działać.

We wcześniejszej wersji Gargoyle logując się przez Chroma po kliknięciu w zaawansowane można było kontynuować połączenie, teraz nie ma takiej możliwości. Logując się na adres LAN nie ma żadnych problemów z Chrome i Operą więc moje ustawienia połączenia w Gargoyle  są raczej poprawne.

110

Forbidden
Rejected request from RFC1918 IP to public server address

Bo z lanu odwołujesz się do adresu wan. Jak jesteś w lan to odwołaj się do adresu lanowego. Inaczej będziesz miał taki komunikat. Albo zmień to sobie w /etc/config/uhttpd (rfc1918)

Chrome tak wyświetla, zgadza się. Możesz odwoływać się do http.

111

Rzeczywiście z zewnątrz Opera pozwala zalogować się a Chrome dalej swoje czyli nie pozostaje nic innego tylko zapomnieć o nim. Dzięki wielkie za odpowiedź i za całą pracę z której ochoczo korzystam. Pozdrawiam.

112

Zainstalowałem Gargoyle 1.9.0.2 na TP-Link TL-WDR3600 v1.

Wszystko działa bez zastrzeżeń.

Mam dwa pytania :

1. Dlaczego nie można odinstalować z poziomu gui  zainstalowanych pakietów ??
Zainstalowałem dla testów pakiet Graphical WiFi scanning support for Gargoyle ale teraz nie mogę go usunąć z poziomu gui.

2. Będzie jakieś pakiet CRONA konfigurowany z poziomu GUI ??

113

1. Patrz pierwszy post
2. Był w 1.6, powinien jeszcze działać w 1.9

114 (edytowany przez DiamondBack 2016-04-17 09:07:55)

Aktualizując na tą wersję z 1.6.2.2 jakaś funkcja znika? W sumie korzystam tylko z Aria2/transsminsion/webcam i dysków sieciowych.

115

Nie, nie ubyło żadnej funkcji która była standardowo.

116

Witam
Na TL-WR1043 v3 mam zainstalowany 1.6.6.2 z extrootem, a w nim Transmission, miniDLNA, samba, ftp
Mogę zrobić update z zachowaniem obecnej konfiguracji czy wszystko od nowa trzeba będzie ?

117 (edytowany przez DiamondBack 2016-04-17 09:23:08)

Podejrzewam, że nie ale zawsze można próbować.

Czy te problemy:
"ZNANE PROBLEMY:
- nie działa udostępnianie zasobów dyskowych na user/hasło dla smb i ftp. Należy doinstalować coreutils-sha1sum i ponownie utworzyć użytkowników i udostępnić zasoby.
- brak możliwości odinstalowania pluginów zainstalowanych z gui. Można odinstalować pakiety ręcznie z konsoli (opkg remove nazwa_pakietu)"
Nadal występują?

118

bejziczek napisał/a:

Witam
Na TL-WR1043 v3 mam zainstalowany 1.6.6.2 z extrootem, a w nim Transmission, miniDLNA, samba, ftp
Mogę zrobić update z zachowaniem obecnej konfiguracji czy wszystko od nowa trzeba będzie ?

Nie możesz zrobić zachowania konfiguracji. Wszędzie o tym jest napisane, i na gargoyle-router.com, i u mnie na eko.one.pl przy opisie. Nie zadałeś sobie nawet trudu żeby przeczytać informację o obrazach.

119

DiamondBack napisał/a:

Podejrzewam, że nie ale zawsze można próbować.

Czy te problemy:
"ZNANE PROBLEMY:
- nie działa udostępnianie zasobów dyskowych na user/hasło dla smb i ftp. Należy doinstalować coreutils-sha1sum i ponownie utworzyć użytkowników i udostępnić zasoby.
- brak możliwości odinstalowania pluginów zainstalowanych z gui. Można odinstalować pakiety ręcznie z konsoli (opkg remove nazwa_pakietu)"
Nadal występują?

Dotyczą wersji 1.9.0.2. Więc tak, nadal występują dopóki nie zrobię nowego wydania.

120

Cezary napisał/a:
Bartekk napisał/a:

Sterowniki od wifi w ar71xx bez zmian?

W stosunku do poprzedniej bez zmian większych.

A o dziwo na tej wersji problemów jak na razie od 2 dni żadnych nie doświadczyłem. WT3020 z 3372 również chodzi bez zająknięcia.

121 (edytowany przez grzes601 2016-04-18 09:22:24)

Witam,
Po wgraniu gargoyle-1.9.0.2-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin  do 1043v1 "zgubiłem" reset sprzętowy, nie widać WiFi oraz nie przydziela ip.
Po włączeniu zasilania dwa razy włącza ledy (4 porty + WAN).
Podpiąłem go również do sieci poprzez WAN, ale nie skorzystał z okazji dostępu do sieci. sad
Podłączając komputer do niego na dowolny port (1-4) ledy informują o podłączeniu kabla.

Brakuje mi pomysłów jak do niego się dostać.

122

Jeżeli nie rozgłasza wifi to raczej się nie uruchamia i po prostu go ubiłeś. Odzyskaj go, albo przez recovery w uboocie jak masz albo przez kabel szeregowy i wgranie nowego softu przez bootloader.

123

@Cezary chyba wychwyciłem problem z ustawieniami QOS wysyłania i odbierania.

Mianowicie po dodaniu własnej reguły nie można jej upriorytetować na samą górę tylko maksymalnie jako druga.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

124

zbynex napisał/a:

@Cezary chyba wychwyciłem problem z ustawieniami QOS wysyłania i odbierania.

Mianowicie po dodaniu własnej reguły nie można jej upriorytetować na samą górę tylko maksymalnie jako druga.

Dlaczego tak sądzisz?

125 (edytowany przez zbynex 2016-04-18 21:42:42)

Jak dodam swoją regułę i chcę ją przesunąć na samą górę to się nie da. W 1.6.2 mogłem ją jako pierwszą dać a tutaj najwyżej jako drugą. Na pierwszą pozycję u góry się nie da. 
Pierwsza zostaje:
"Port docelowy: 80, Połączenie przekracza: 1024 KB    Normal    Edycja    Usuń    ↑    ↓".

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy