Temat: Prędkość w Gargoyle i nowy OpenWrt Backfire (2011-01-30)

Witam,

Mam obecnie zainstalowanego Gargoyla 1.3.8 z extrootem na dysku zewnętrznym 2.5" (USB).

Teraz dwa pytania:
1. Niski transfer przy kopiowaniu danych z podpiętego do routera dysku (partycja ext3) przez wifi (korzystam z karty wifi w standardzie b/g, na kanale 1 - brak innych sieci na tym kanale - sieć zabezpieczona WPA-PSK2. Siła sygnału ok. -60dB). Przy kopiowaniu przez sambę mam ok. 1.5-2 MB/s. Przy FTP jest podobnie. Czy można w jakiś sposób to zwiększyć? Czytałem, że transfery moga być sporo wyższe.

2. W zasadzie chyba nigdy nie korzystałem z interfejsu graficznego, więc sama idea korzystania z Gargoyle mija się chyba z celem. Zastanawiam się nad zainstalowaniem tej nowej kompilacji OpenWrt. Ile jest wolnego miejsca na routerze na tym obrazie? Potrzebuję oprócz samby i ftp doinstalować transmission-daemon - transmission-web oraz mc. Zmieszczą się w pamięci routera, czy mimo wszystko potrzebny będzie extroot?

Pozdrawiam.

2

Odp: Prędkość w Gargoyle i nowy OpenWrt Backfire (2011-01-30)

Mniej więcej ze 3,5MB. Transmission się mieści, czy mc dodatkowo - nie wiem, nie używam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

właśnie sobie uświadomiłem, że transmission i tak wymaga swapa, więc nawet bez extroota swobodne odłączanie dysku od routera będzie niemożliwe.

Chyba, żeby pod przyciskiem QSS zrobić wyłączenie transmission, odłączenie swap i odmontowanie dysku, a potem odwrotnie, montowanie dysku, swap i włączenie transmission.

Chodzi mi o to, że czasami fajnie jest odłączyć na chwilę dysk i przerzucić ściągnięte dane na kompa via USB a nie wifi (komputer stoi w innym pokoju). Jak dotąd musiałem wyłączać usługi, odmontowywać dyski i restartować router.

4

Tak, możesz to zrobić pod przyciskiem. Odwrotnie nie musisz, automat to może załatwić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.