Temat: Błąd flasha?

MR3420 v2 gargoyle
W logach pojawiło sie takie coś:

[    8.310000] JFFS2 notice: (446) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 1 of xdatum (0 unchecked, 0 orphan) and 21 of xref (0 dead, 3 orphan) found.

Po kolejnym restarcie:

[    8.310000] JFFS2 notice: (446) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 1 of xdatum (0 unchecked, 0 orphan) and 23 of xref (0 dead, 5 orphan) found.

Czy to oznaka padu flasha?
Wcześniej router zachowywał się dziwnie - np. niektóre zmiany z GUI nie były zapisywane.
Ręczne wywołanie firstboot nic nie dało, pomogło dopiero dwukrotne wykasowanie flasha z uboot (dzięki, pepe2k za kapitalny uboot!) i ponowne wgranie systemu.
Początkowo wyglądało, że jest OK, ale po doinstalowanie jednego pakietu i wprowadzeniu kilku zmian w plikach konfiguracyjnych znowu zaczął się dziwnie zachowywać.
Na overlay wolne 48k
Coś z tym można zrobić? Czy do kosza?

Gimbus

2

Odp: Błąd flasha?

Po prostu zrób mtd erase rootfs_data, restart i ustaw szystko od nowa.

To standardowy komunikat, choć coś tam się pogubiło w inodach chyba.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez gimbus109 2016-04-12 21:26:46)

OK, dzięki, zaraz zrobię i dam znać
Gimbus

Nie chcę mnożyć postów
Zrobiłem i wygląda, że jest OK.
Sprawdziłem też kolejne 2  routery i w logach wszystkich jest ten wpis o orphan-ach )może wcześniej nie zauważyłem, bo skoro router działa to się nie przyglądałęm dokłądnie logom)
BTW: szlag by trafił te nowe obudowy TP-Linka - to tylko kwestia czasu, kiedy którąś połamię przy otwieraniu ;-)
Co dokładnie oznaczają wpisy:

21 of xref (0 dead, 3 orphan)

?

Pzdr
Gimbus

4

A jedna coś było na rzeczy.
gargoyle 1.6.2.2 by obsy po czystej instalacji pozostawia bodajże 88kB wolnego miejsca we flashu (MR3420 4MB flash).
Po doinstalowaniu 1 pakietu i kilku zmianach w konfiguracji (z GUI i przez vi) wolna przestrzeń spadła do 48kB i wtedy zaczęły się problemy: liczba orphan inode rośnie po każdej próbie zapisu i dochodzi do sytuacji, gdy nie można zapisać zmian.
Potem pojawiają się dziwne komunikaty o niemożności uruchomienia np. crona i cały system zaczyna być niestabilny.
Nie była to sprawa sprzętu, bo te same objawy wystąpiły dla 3 egzemplarzy routera.
Wygenerowałem własny minimalny obraz chaos calmer w którym mam tylko to, co jest mi potrzebne.
df -h:

Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
rootfs                  832.0K    252.0K    580.0K  30% /
/dev/root                 2.0M      2.0M         0 100% /rom
tmpfs                    14.0M     68.0K     14.0M   0% /tmp
/dev/mtdblock3          832.0K    252.0K    580.0K  30% /overlay
overlayfs:/overlay      832.0K    252.0K    580.0K  30% /
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev

i problemy zniknęły jak zdmuchnięte, system plików jffs2 czysty przy każdym restarcie.
I tu pytanie: jaka powinna być minimalna ilość wolnego miejsca we flashu aby uniknąć takich sytuacji?
Powtarzam:
"Czysty" obraz gargoyle 1.6.2.2, ok. 88kB wolnego flasha - zero problemów
ok. 48kB wolnego flasha - masakra.
Gimbus

5

Przy 56KB wolnego zaczynają już być problemu z zapisem. 48 to chyba już koniec flash po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Dzięki za info (i potwierdzenie moich obserwacji). Wiadomo, czego się trzymać.
Pozdrawiam