Temat: Niska Prędkość WIFI. TP-LINK 1043 ND v2 TP-LINK 830RE v1

Witam Wszystkich,

Open WRT używam od 3 tygodni.

zaobserwowałem coś co może zainteresować wszystkich kolegów.

otóż problemem jest za niska prędkość transferów WiFi.

mam skonfigurowane dwa urządzenia: oba zachowują się podobnie.

1. pomimo ustawienia mocy nadawania na 20 dBm - status pokazuje 14 dBm i jak zmniejsze nastawę na 14 dBm nadal pokazuje 14 dBm, czy ktoś ma podobne objawy i moze wiecie jak wysterowac modul WiFi na pelne 20 dBm?

2. maksymalne prędkości jakie uzyskuję stojąc przy urządzeniu wynoszą 130 - 144 Mb/s i nigdy nie jest więcej, A jak jestem dalej od routera 1043ND, i mam 4/5 kresem predkosc spadla na 6 Mb/s, katastrofa sad. w mam ustawienia: kanał 6, 40 Mhz, szyfrowanie WPA2 PSK, AES. A Speed test pokazuje mi zanizone wielkosci. Na kablu LAN mam okolo 50 Mbps a przez WiFi juz tylko maks. 27 Mbps...

I teraz mam pytanie do kolegów, czy macie podobne wyniki, a byc moze  wiecie ja poprawic sytuacje.

a. mam jakies wrazenie, ze  modul radiowy sterowany pod Open WRT pracuje ale tylko na jednej antenie, zamiast 2 lub jakie są wbudowane, moze to jest problem, Cezary co o tym sadzisz?

b. II sprawa czy wpiety modem LTE wprost do gniazda w routerze, nie bedzie zakłocal WiFi, to co prawda calkiem inne pasmo, ale... dosyc silny nadajnik LTE w stosunku do WiFi, radio to specyficzny temat, moze WiFi jest zakłocane przez LTE?

bede wdzieczny za wszelkie sugestie, bo porobilem rozne konfiguracje i skonczyly mi sie wlasne pomysly...

WT

2

Odp: Niska Prędkość WIFI. TP-LINK 1043 ND v2 TP-LINK 830RE v1

Temat był wałkowany na forum przynajmniej z pińcet razy... skorzystaj najpierw z wyszukiwarki, poczytaj trochę, a dopiero potem, jak nadal będą jakieś konkretne wątpliwości, pytaj.