1

Temat: Wydłużenie żywotoności dysku na serwerze Linux (Debian 7).

Witam.

Zauważyłem jedną rzecz, HDD jakieś kilkadziesiąt sekund odpoczywa, na kilka sekund się rozkręca i tak w kółko...
Zdrowe dla dysku to na pewno nie jest, także zainstalowałem iotop, sprawa wygląda tak, że najczęściej dysk zużywa kjournald i dużo rzadziej cron czy rsyslogd.
Nie chcę rezygnować z usypiania dysku, bo ten realnie i tak nie jest zbyt często używany.

Warto na początek wyłączyć journaling?

Pozdrawiam.

2

Odp: Wydłużenie żywotoności dysku na serwerze Linux (Debian 7).

W ogóle bym się tym mnie przejmował. Swego czasu była ogromna dyskusja na temat parkowania głowicy w dyskach, w ubuntu i debianie, było pokazanych kilka sposobów na zmianę parkowania. Poszukaj, bo to przebija się co rusz w internecie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No ok, jest kilka tematów na DUG, ale wciąż nie wiem czy ma sens wyłączenie parkowania, na regulację jego częstości nie liczę, bo dysk jest w obudowie USB i nawet odczyt SMART nie jest możliwy.

4

Jak pisałem - ja bym nie robił.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez admin2 2016-04-08 10:41:30)

Wyjąłem dysk z kieszeni, na nieco ponad 14 tysięcy godzin pracy było 700tys parkowań (load cycle count) i 142tys wyłączeń (start/stop count).

Wyłączyłem na razie journaling, bo generalnie dyski 2.5" są przeznaczone do max. 600tys parkowań...
Zobaczę czy nadal będzie się co kilka sekund załączał.

EDIT:

Nic to nie dało, wkurzyłem się i wyłączyłem parkowanie całkowicie (przynajmniej na razie).