1

Temat: Modem LTE

Za jakieś 2-3 miechy kończy mi się umowa w lokalnym ISP i migruję na LTE. Póki co stoję przed wyborem modemu i w oparciu te dwa poniższe linki:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemylte
http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

zacząłem przeglądać oferty w sklepach. Większość modeli, które są w tych artykułach wymienione, nie jest dostępna w sprzedaży. Zatem chciałbym zapytać, jakie obecnie modele modemów LTE się nadają do współpracy z OpenWRT?

Generalnie rzecz biorąc, interesowałaby mnie też obsługa Aero2.

Czytając te podlinkowane wyżej wpisy można wyczytać, że dany model modemu , np. "udostępnia tylko jeden interfejs diagnostyczny". Zatem skoro "tylko jeden" to za mało, to jaka liczba jest odpowiednia i co daje większa ilość tych interfejsów?

Jeszcze obiło mi się o oczy coś takiego: https://wiki.freeswitch.org/wiki/GSMopen , tylko potrzebny jest modem z wbudowaną kartą dźwiękową.

Są jakieś modele modemów obsługujące te ficzery?

2

Odp: Modem LTE

Huawei E3372.

3

To rozejrzę się za nim.

4 (edytowany przez feedhorn 2016-02-14 17:34:57)

Witam. Ja  polecam E3372Hilink . Mam taki modem i pracuje poprawnie z routerem MR3020. A jak ma potrzebe to wkladam do innego komputera z USB i nie musze juz nic konfigurowac i mam imternet.
Bez wlaczonego LTE mam do 22Mbps a z wlacznym LTE do 50Mbps. Ale z LTE jest roznie bo nie wszedzie jest odpowiedni poziom sygnalu z BTS. Koszystam z AERO2 z wykuponymi pakietami na 30 dni.
Po uzywaniu ok 3 miesiecy wgralem do modemu modowany soft i wszystko jest z duzymi mozliwosciami wyboru w menu modemu.
To link do fotek
http://chomikuj.pl/futek2/Wskaznik+E337 … 601596.jpg

A tu do softu modowanego.
http://www.lteforum.at/mobilfunk/firmwa … -mod.2691/

A tu pare usprawnien do E3372Hilink bez wgrywania softu.

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=13097

Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru.

Feedhorn

5 (edytowany przez morfik 2016-03-27 16:38:42)

Ja właśnie testuje sobie (póki co na debianie) modem E3372s-153 w wersji zwykłej, tylko mam kilka pytań bo nie za bardzo rozumiem pewne rzeczy.

Jakieś 0,8km ode mnie znajduje się BTS playa, nie ma na drodze żadnych przeszkód, a transfer jest trochę zastanawiający. W sporej części czasu wygląda to mniej więcej tak:

http://www.speedtest.net/result/5201398453.png

1. Dlaczego ten download jest taki niski w porównaniu do uploadu? Upload praktycznie nonstop jest 15-20mbit/s.

2. Czy w AT^SETPORT powinno być ustawione 1 czy 10? Domyślnie było 1 ale zgodnie z tym co tu pisze:

AT^SETPORT=?
^SETPORT:3: 3G DIAG
^SETPORT:10: 4G MODEM
^SETPORT:1: 3G MODEM
^SETPORT:12: 4G PCUI
^SETPORT:13: 4G DIAG
^SETPORT:5: 3G GPS
^SETPORT:14: 4G GPS
^SETPORT:A: BLUE TOOTH
^SETPORT:16: NCM
^SETPORT:A1: CDROM
^SETPORT:A2: SD

W sumie wygląda to tak:

AT^SETPORT="A1,A2;12,10,16,A1,A2"

To ten modem 4G jest na 10. Tak czy inaczej, ten modem potrafi zmieniać kolor diody i ma z grubsza 3: zielony, ciemno niebieski i jasno niebieski. Ciągle się świeci ten jasno niebieski i bez znaczenia jest czy tutaj się ustawi 1 czy 10.

3. Istnieje jakiś sposób by się dowiedzieć do jakiego BTSa jest się podłączonym?

4. Da radę w configu wvdial zapisać sekcję do wysyłania smsów? Wiem, że to można robić z konsoli ale gdy tam daję coś w stylu

[Dialer sms-send]
Init5 = AT+CMGS="+48600123456"

to pojawia mi się co prawda prompt do wpisywania treści wiadomości ale nie mam pojęcia jak przesłać "ctrl+z". Jeśli to przycisnę to mi przecie zawiesi się wvdial.

6

1. Bo za dużo ludzi siedzi na tym btsie? Jutro o 3 nad ranem sprawdź
2. Domyślnie to od wersji zależy. Możesz sobie włączyć wszystko.
3. 3ginfo zainstaluj smile będziesz miał lac/cid bts
4. Poza tematem smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez morfik 2016-03-27 17:16:57)

Czyli jak jest taka asymetria down/up to to zawsze wina przeciążonego BTSa?

Da radę jakoś ten 3ginfo na debianie odpalić? xD

8

morfik napisał/a:

Czyli jak jest taka asymetria down/up to to zawsze wina przeciążonego BTSa?

Ja tego nie nazwałbym "przeciążeniem". Po prostu na BTSie jest tyle klientów, że wypadkowa, średnia prędkość DL na użytkownika wygląda tak, a nie inaczej. Nikt nie gwarantuje Ci przecież konkretnego pasma.

A asymetria wynika z tego, że jednak więcej użytkowników dane głównie ściąga.

9

Dla mnie to przeciążenie i tego typu praktyka powinna być karalna. xD

10

morfik napisał/a:

Dla mnie to przeciążenie i tego typu praktyka powinna być karalna. xD

Nie wydziwiaj-wiadomo nie od dziś że sieć LTE Play od miesięcy leży dzięki darmowym LTE w RBM na kartę (odnawialny pakiet na 30dni 100GB na użytkownika, a po przekroczeniu lejek 2Mbps-u mnie już nie muszą włączać, bo w godzinach szczytu jest cały czas poniżej, równolegle na tym samym nadajniku w HSPA+ jest 5x tyle). http://www.speedtest.net/result/5202339929.png. Dlatego Plus im dowala że u nich jest 2x szybciej (a w Warszawie nawet 3-co i tak jest delikatnym porównaniem, gdyż w statystyce liczony jest również transfer HSPA+). Cóż abonenci Play prepaid/postpaid nie upominają operatora to ich...

11

Jak to "darmowym LTE w RBM na kartę (odnawialny pakiet na 30dni 100GB na użytkownika, a po przekroczeniu lejek 2Mbps"? Można za free mieć LTE? Daj jakieś namiary, jak tak faktycznie będzie to przestanę narzekać. xD

T-mobile nie ma takich problemów:

http://www.speedtest.net/result/5202367149.png

A jeszcze taka sprawa co do tych modemów i poleceń AT. Pomoże mi ktoś odszyfrować to polecenie? xD

ATQ0 V1 E1 S0=0

12 (edytowany przez simono 2016-03-27 20:02:41)

Właśnie ile kosztuje miesięcznie utrzymanie takiej karty w RBM (jaką taryfę trzeba wybrać i co włączać), jak to nie za dużo wychodzi to może sobie kupię na backupowe łącze (na razie mam jako backup Aero2)?

13 (edytowany przez jarek7714 2016-03-27 20:42:17)

simono napisał/a:

Właśnie ile kosztuje miesięcznie utrzymanie takiej karty w RBM

Ja używam 2 kart SIM (jednej od wiosny 2015-którą w listopadzie z migrowałem na rok ważności konta [teraz już tego nie zrobisz-zablokowali], drugą wczesną jesienią zakupiłem na Allegro z ważnością konta po doładowaniu za 50zł 150dni, teraz też można ją kupić ale tylko przez Allegro-koszt z przesyłką najtaniej u pewnych sprzedawców ok. 35zł, tu masz linkahttp://allegro.pl/listing/listing.php?o … i-1-5-0229).                                                                                                                                                           

simono napisał/a:

(jaką taryfę trzeba wybrać i co włączać)

Jest to taryfa prepaid voice Red Bull Mobile, gdzie warunkiem jest ważne konto na rozmowy wychodzące i środki na koncie min. 30zł-jak używasz do internetu to kasy nie ubywa (zakładasz profil na play24 i tam masz w koncie zakładkę darmowe LTE na 30dni-aktywujesz to i po 30dniach powtórka itd-możesz nawet do autoryzacji usługi z kodem sms używać innego nr). Pamiętaj że tj. promocja i może się skończyć (jest ryzyko, jest zabawa-na razie działa to już 3 rok). http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=10&t=39577.

14

Czyli jednak Play a nie wirtualny RBM?

15

simono napisał/a:

Czyli jednak Play a nie wirtualny RBM?

Nie w ofercie prepaid/postpaid Play nie ma tej oferty!!! Ona działa tylko na sieci wirtualnej RBM (konto zakładasz na serwerze play24-lecz oferta jest RBM).

16 (edytowany przez kiko80 2016-03-28 06:41:30)

jarek powiedział o jednej opcji, fakt warunkiem jest to że musi być zawsze 30 a włączenie darmowy internet lte nic nie da musi być włączony jeszcze jakiś pakiet, i za 5zł włączam pakiet 600MB i przez 30dni mam lte

17

3ginfo jest tylko skryptem. Mała przeróbka żeby z uci nie korzystało i możesz odpalić na czym chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

18

kiko80 napisał/a:

jarek powiedział o jednej opcji, fakt warunkiem jest to że musi być zawsze 30 a włączenie darmowy internet lte nic nie da musi być włączony jeszcze jakiś pakiet, i za 5zł włączam pakiet 600MB i przez 30dni mam lte

Reasumując mógłby ktoś zebrać informacje. Dla przykładu rozumiem, że ten starter http://allegro.pl/play-internet-hspa-i- … 71251.html i co po kolei i jakim kodem trzeba włączać?

19

Lepszy fakt mobile, mi wychodzi 5zł/msc.

20

kiko80 napisał/a:

Nie jest to do końca prawdą, gdyż po doładowaniu za 50zł dostajemy pakiet promocyjny (tylko że z chwilą wyłączenia po 30 dniach pakietu darmowego LTE, szybko zużywamy ten pakiet i wówczas już za każdym razem musimy równolegle włączać pakiet 600MB/30dni za 5zł).                                                                                                                                                               

Bartekk napisał/a:

To to nie aktualne, także nie zawracajmy sobie głowy Fakt Mobile.

21

jarek7714 napisał/a:

Bartekk napisał/a:

To to nie aktualne, także nie zawracajmy sobie głowy Fakt Mobile.

W sensie, że nie można przenieść się z faktu do RBM? Aż dziwne, bo startery u mnie dalej w sprzedaży, z ciekawości kupię i sprawdzę.

22

Bartekk napisał/a:

W sensie, że nie można przenieść się z faktu do RBM?

Przenieś można, ale nie przechodzi już rok ważności konta, trzeba też wiedzieć na jaką taryfę przenieść (bo nie na każdej obowiązuje promocja darmowego LTE-o tyle startery od pewnych sprzedawców na aukcjach są komfortowe w użytkowaniu, poza tym nigdzie poza Allegro nie kupimy starterów z ważnością konta po doładowaniu za 50zł 150 dni). smile

23 (edytowany przez zbynex 2016-03-28 14:27:56)

Widzę że rozważacie wyłącznie internet na nadajnikach PLAY a to obecnie najgorsza alternatywa pod względem jakości. Fakt w tej cenie co RBM5 nie dostaniemy nic nigdzie indziej ale uważam że należy też patrzeć pod kątem jakości. LTE w PLAY w wielu miejscach jest tak przeciążone że otwarcie google w godzinach szczytu graniczy z cudem smile. Należy także pamiętać że darmowe LTE w RBM5 to promocja która trwa do odwołania więc może w każdej chwili się skończyć smile.

Co do starterów na alledrogo to proponuję upewnić się że na pewno podtrzymują ważność konta o 150 dni bo w większości tylko tak pisze a sprzedają standardowe 100dni.

Jeżeli kogoś interesuje taryfa RBM5 z ważnością konta 100dni po doładowaniu 50zł to najproście kupić w kiosku starter Fakt Mobile za 5zł i migrować go kodem do RBM5. Na tą chwilę jeszcze można zrobić migrację niestety ważność konta już nie przechodzi od połowy lutego smile.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

24

Ja póki co mam 2 startery LTE, jeden od rbm i drugi od t-mobile. Co ciekawe ten od t-mobile chodzi tylko na 3g i ma parokrotnie lepszy transfer niż rbm na lte. Oczywiście w godzinach, w których ludzie korzystają z sieci. xD

25

zbynex napisał/a:

Co do starterów na alledrogo to proponuję upewnić się że na pewno podtrzymują ważność konta o 150 dni bo w większości tylko tak pisze a sprzedają standardowe 100dni.

Kupowanie na Allegro to jedna z bezpieczniejszych opcji zakupów w sieci (kupujemy od sprawdzonych sprzedawców-najlepiej 100% pozytyw i przede wszystkim z minimum 100 komentarzy ). Kupowałem jesienią i nie miałem z tym żadnego problemu-ważność konta jest 150 dni, także takie z góry pisanie że musi być "be" tj. czysty hejt.