1

Temat: Wgrywanie fabrycznego firmware do TL-MR3420

Kupiłem Router TL-MR3420 z wgranym openwrt.
Obsługa konsoli to dla mnie czarna magia w związku z powyższym chciałbym wgrać fabryczny firmware TP-linka ale nie wiem jak to zrobić pod windows.
Przejrzałem forum i nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Jestem laikiem więc większość stosowanej terminologii jest dla mnie niejasna...

Znalazłem info że mogę to zrobić za pomocą tftpd32.exe czy mogę jednak obyć się bez kabla szeregowego a jedynie za pomocą kabla ethernet.
Jak skonfigurować tftpd32.exe

A może jest inny sposób na wgranie firmware TP-Link(a)

Proszę o sugestie...

2

Odp: Wgrywanie fabrycznego firmware do TL-MR3420

Masz przecież podane na stronie. Uruchamiasz telnet, logujesz się na router. Polecenim wget ściągasz plik z firmware do routera, a przez polecenie sysupgrade robisz aktualizację.

PS. Jak chcesz graficznie to trzeba było Gagroyle sobie zainstalować ode mnie. Nawet po polsku jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Znalazłem miedzy innymi opis Jak i czym wgrać firmware ale czy sysupgrade nie jest do aktualizacji openwrt i czy mogę wgrać do routera firmware z strony TP-Link  www.tp-link.com/en/support
To przecież pełen obraz a nie aktualizacja...

Drążąc dalej? jeżeli za pomocą wget ściągnę plik z firmware do routera, to czy router nie musi mieć komunikacji z netem? mój na razie nie ma bo nie mam pojęcia jak skonfigurować modem Huawei E156G

Zdaje sobie sprawę że dla większości forumowiczów moje pytania mogą wydawać się absurdalne ale jak pisałem wcześniej jestem zielony i wielu rzeczy jeszcze nie kumam.... nie mam 12 lat wiec jeżeli ktoś łopatologicznie mi co nie co wytłumaczy to dam rade...

PS. Mam ochotę skusić się na Gagroyle (może po kontakcie z nim nie będę chciał wracać do fabrycznego firmware smile. Znalazłem taki opis GargoylePL na 1043ND, extroot, HDD, NAS, Torr. Poradnik krok po kroku. czy jednak będę w stanie skonfigurować poprzez Gagroyle w prosty sposób mój modem E156G?

4

Tak, możesz wgrać. Jest to zrobione w taki sposób,żebyś mógł oryginalne firmware wgrać przez mtd, sysupgrade lub stronę www.

Oczywiście plik MUSI być w routerze, a wgetem musisz go pobrać - jeżeli router nie ma dostępu do internetu do stawiasz sobie lokalny serwer http lub ftp.

Lub, jeżeli ustawiłeś hasło, wczytujesz plik z firmware przez winscp - bardzo podobny jest do total commandera.

E156G chodzi na tym, sam mam taki.

5

Dzięki Cezary za wsparcie...
W takim razie spróbuje wgrać Gagroyle PL jeżeli jednak nie mam hasła to czy tez mogę to zrobić  poprzez WinSCP?

Wiem ze mogę sobie nadać ale jeśli nie muszę to po co...

Może zapytam co i jak krok po kroku żeby zaoszczędzić sobie kłopotów:

Uruchamiam WinSCP i wybieram [Nowy]
Nazwa hosta: 192.168.1.1
Numer portu: 22
Inne pola zostawiamy puste

Protokół: SCP

Klikam [Zapisz...], nadaje nazwę np. TP-Link 192.168.1.1

Z listy sesji wybieram nowo dodaną sesje i klikam [Logowanie].
Nazwa użytkownika: root
Hasło:
hasła nie mam wiec nic nie wpisuje

Jeżeli wyskoczą okienka z błędami klikam [OK]

W prawej części okna bedzie system plików routera (katalog /root) więc wychodzę poziom wyżej przez kliknięcie na .. (dwie kropki). Wchodzę do katalogu /tmp.

Przeciągam plik z firmware openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin pobrany np z http://ecco.selfip.net/tl-mr3420/gargoyle/
na prawą część okna WinSCP. Po chwili plik zostanie skopiowany i mogę zamknąć WinSCP.

poprzez start/uruchom uruchamiam telnet wpisując
telnet 192.168.1.1

jezeli chce użyć mtd to wpisuje

# cd /tmp
# mtd -e firmware -r write openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin firmware

lub korzystając z sysupgrade wpisuje w poprzez telnet

# sysupgrade -n /tmp/openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin

następnie restart routera poprzez wciśnięcie przycisku resetu (dłużej niż 30 sekund) i mam działający Gagroyle PL

PS. nic nie namieszałem?

6

Musisz założyć hasło bo inaczej winscp się nie zaloguje. Zaloguj się najpierw przez telnet, wpisz passwd, wprowadź hasło i masz.

I nie rób tego przez mtd tylko przez sysupgrade. Nabieraj dobrych nawyków (mtd używaj jak już zupełnie coś zepsujesz).

Restart routera zrobi się sam. I tym sposobem będziesz miał gargoyle.

7 (edytowany przez rx7 2011-01-12 13:48:25)

jak radzisz tak zrobię (dziś wieczorkiem) smile

Dam znać co i jak...

Jeszcze raz WIELKIE dzięki Cezary

PS. jeszcze 2 pytania uzupełniające:

1. Zapytam jeszcze żeby być pewnym na 100%... Czy wg przepisu który opisałem wcześniej można wgrać również oryginalny  firmware TP-Linka (czyli z pomocna WinSCP i sysupgrade)?

2. I jak aktualizuje się firmware spod Gagoyle?

8

Zabrałem się do wgrania Gagoyle i chciałem prowadzić hasło poprzez telnet i po wpisaniu komendy passwd   i zatwierdzeniu [enterem] nie mogę wprowadzić żadnych znaków. Jedyny klawisz na jaki reaguje telnet po wpisaniu passwd to enter...

9

NIewidać hasła jak go wpisujesz...

10 (edytowany przez rx7 2011-01-12 22:13:28)

jak radził CEZARY tak zrobiłem smile i Gargoyle działa

Dzięki  CEZARY za pomoc i porady.... gdyby nie ty pewnie bym jeszcze walczył...  teraz czas na edukacje z Gargoyle

11

W Gargoyle pobranego z http://ecco.selfip.net/tl-mr3420/gargoyle/  po wciśnięci przycisku WPS/QSS na router-ku  (w celu wyłączenia Wifi) odcina również od dostępu do sieci poprzez port LAN.

Generalnie po kliknięciu przycisku WPS/QSS nie mogę się również zalogować do Gargoyle poprzez przeglądarkę...
Po ponownym kliknięciu (włączeniu) komunikacja wraca...

Ten typ tak ma? czy też można coś z tym zrobić?

12

Nic takiego nie ma miejsca. Działa normalnie - włącza/wyłącza wifi tylko. Chyba że naciskasz dłużej niż te 2s.

13

Aby przycisk działał prawidłowo konieczne jest przywrócenie ustawień fabrycznych.

14

A to inna sprawa. Pozwala też odzyskać parę KB, co dla MR3420 jest szczególnie ważne.

15

Przywracałem  router do ustawień fabrycznych poprzez wciśnięcie przycisku reset  i nadal przycisk WPS/QSS oprócz wyłączania wifi odcina również dostęp do sieci poprzez port LAN.
Tak jak pisałem wcześniej po kliknięciu przycisku WPS/QSS nie mogę się również zalogować do Gargoyle poprzez przeglądarkę... Po ponownym kliknięciu (włączeniu) komunikacja wraca...

Oczywiście jak wyłączam WiFi poprzez przeglądarkę to jest wszystko OK, problemy występują jedynie przy użyciu WPS/QSS
Jakiś pomysł co może być przyczyną?

16

Jak masz kabel szeregowy to się dowiemy, jak nie to niestety nie...

17

szeregowego nie mam. Jak zrobię to się przypomnę po dalsze instrukcje

18

Kabla szeregowego jeszcze nie wykonałem ale w międzyczasie zauważyłem że jeżeli wyłączę WiFi poprzez przycisk QSS to jak pisałem wcześniej dostęp do netu poprzez modem 3G tez przestaje funkcjonować ale jeżeli zrestartuje komputer to mimo wyłączonego WiFi wszystko działa poprawnie. Niestety tylko i wyłącznie po restarcie PC...

19 (edytowany przez rx7 2011-01-25 00:00:18)

Testowałem router i wyłączanie WiFi poprzez przycisk QSS na innym kompie i wspomniany wcześniej problem nie wystąpił tak wiec winowajcą jest system operacyjny PC a nie router... wiec problem odnaleziony... ale jak go rozwiązać pomysłu nie mam... (problem występuje pod Windows XP)

20

Witam
Również posiadam TL-MR3420 i również zainstalowałem openwrt z którego nie potrafię korzystać i chciałbym wrócić do fabrycznego firmware.
Próbowałem sposobu który opisuje RX7 z Winscp tyle że przeciągałem plik z firmowym oprogramowaniem. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co mam dalej zrobić? Zatrzymuję się na skopiowaniu pliku z oprogramowaniem na router. Dalej chcąc wpisać w Uruchom polecenie telnet 192.168.1.1 wyskakuje mi błąd. Prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie mi całej dalszej procedury.
Dodam że po zainstalowaniu openwrt nie mogę wejść do routera przez przeglądarkę...

21

A co wgrałeś właściwie? Jak gargoyle to oryginalne oprogramowanie przez gui ładujesz.
Jak zwykłe openwrt i przerzuciłeś firmware przez winscp to masz się przez ssh (putty) połączyć, nie telnet. Bo przecież hasło ustawiłeś.

22 (edytowany przez spider536 2011-01-30 01:36:35)

Zwykłe openwrt. Otwieram przez ssh (putty) i co dalej mam robić?
EDIT// Już znalazłem poradnik do wgrania softu Gargoyle przez Putty i wydaje mi się, że to jest to samo.
Z tego co widziałem to Gargoyle ma bardziej przyjazne menu niż zwykły openwrt, czy wtedy router konfiguruje się podobnie jak przy oryginalnym sofcie, tzn przez strone 192.168.1.1??

23

Trzeba zacząć od tego że __moje__ openwrt nie ma interfejsu graficznego, więc przez stronę sobie nie skonfigurujesz, tylko przez konsolę.

24 (edytowany przez spider536 2011-01-30 17:22:19)

A czy jest jakieś openwrt posiadające interfejs graficzny?
I jakie polecenie mam wpisać w putty aby zainstalować oryginalny soft do routera? Próbowałem z poradnika o Gargoyle przez polecenie sysupgrade ale wywalało błąd. Oryginalny soft ściągałem ze strony tp-linka.

25

No właśnie Gargoyle jest. http://ecco.selfip.net/tl-mr3420/gargoyle/