Temat: Modem LTE - Optymalny do współpracy z TP-LINK 1043ND v2

Witam Wszystkich Forumowiczów,

Swoją przygodę z OPEN WRT rozpocząłem 4dni temu. Dzięki temu forum i jak sądzę cieżkiej pracy kolegi Cezarego oraz pozostałych kolegów, w jeden dzień moje dwa routery oraz jeden AP dostały nowe życie, naprawdę było warto.

Używam wersji Open WRT 15.05 z interfejsem Luci.

Ale mam teraz jedno ogólne pytanie:

Otóż moja sieć jest dziś wpięta poprzez modem zewnątrzny TP-LINK do sieci ADSL.
Teraz chciałbym podłączyć do mojego 1043NDv2 jakiś sensowny modem LTE, który zapewni mi maksymalne osiągi,
używam SIM do sieci PLAY oraz POLKOMTEL.
Transfery jakich się spodziewam do obsługi to DL: 70 - 27 MB/s:

teraz moje pytania:

1. szukam modemu LTE o maks. wydajności 150 MB/s, rozważam HAUWEI E3272, E3372 lub E3276? chętnie wysłucham inne sugestie.

2. czy ktoś z kolegów na forum ma doświadczenie ze współpracy 1043NDv2 z którymś z tych modemów? Jakie sa ich realne prędkości, i który z nich naprawdę obsługuje 150 MB/s?

3. czy dla podanych w pkt. 1 modemów, wyrobi się prądowo port USD routera 1043NDv2? niech chcę niczego wpinać dodatkowo bo router mam na widocznym miejscu w domu.

4. który z modemów się najmniej grzeje?

5. jaką wersję lepiej wybrać: HILINK czy zwykłą ?, ja na razie myślę o zwykłej.

Cezary, pytanie teraz do Ciebie:

1. czy jest jakaś prosta procedura uruchomienia komunikacji z modemem LTE/3G wpiętym do portu USB? Na razie na próbę włożyłem HAUWEI 3131 i nie widzę tego modemu na interfejsie webowym Luci.

2. czy da się programowo ustawić OEN WRT tak aby automatycznie podnosił łącze zapasowe LTE jeśli ADSL siada, ADSL jest podstawowy a 3G zapasowe?

3. czy jest możliwa opcja wyboru pomiędzy WAN ADSL a WAN LTE/3G wg. dnia tygodnia i godziny?

4. czy jest możliwa taka opcja ustawienia aby podstawowym łączem było LTE, zaś kiedy prędkość łącza spadnie (po wyczerpaniu limitu) poniżej zadanej prędkości podnosiło się łącze  ADSL?

Tyle na razie z mojej strony, liczę na pomoc kolegów z forum.

Pozdr.

W..T..

2

Odp: Modem LTE - Optymalny do współpracy z TP-LINK 1043ND v2

1. Z tych trzech to E3372
2. Każdy używam i żaden nie obsługuje smile Jak masz dobry zasięg i mało obciążony BTS to raczej ok 60Mbps się spodziewaj
3. Zależy od zasięgu. W hub usb aktywny z dobrym zasilaniem zainwestuj
4. E3372
5. Zawsze możesz przeflashwoać, ale Hilink

1. Wyklikać wan w gui. Pokazuje się jeżeli używasz moich obrazów.
2. tak, nazywa się to failover i opisane jest na eko.one.pl
3. Jak sobie tak zrobisz to tak będzie. To linux jest, możesz zrobić jak chcesz.
4. taka sama odpowiedź jak punkcie 3.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, zaraz zamówię E3372 z Hilink, mam BTS Play kilometr od domu, wiec może pójdzie bez dodatkowego huba USB.

Używam Twoich obrazów oczywiście.

Jak dostanę modem to wczytam się w opisy, i może mi to ruszy. zobaczymy. Jak nie, to wrócę z prośbą o podpowiedź.

Najbardziej dla mnie wygodna opcja to:

1. Modem LTE pracuje jako podstawowy, aż zużyję transmisję danych do limitu, a potem przełącza się na ADSL kablowy.

Jak rozumiem będzie tu trzeba dopisać kawałek skryptu lub coś podobnego z linii komend.

Czy będę mógł liczyć na drobną pomoc z Twojej strony?

Mam jakieś podstawy w tej dziedzinie, ale jednak z linuxem i skryptami mogę sobie nie dać rady.

WT

4

W zależności co masz musisz jakoś ten limit odczytać. Sms, krótki kod, parsowanie jakiejś strony, nie wiem co tam masz. A jak masz liczbę czy komunikat o przekroczeniu limitu to przełączenie na inny interfejs jest banalne.

5

Dobra, pogrzebię jak już bedę go miał, dam znac jak cos wynajde..

a samo uruchomienie modemu z Hilink?, ustawiam WAN na UMTS i ruszy czy trzeba coś jeszcze dogrywac.

W opisie do Twojego obrazu jest napisane ze zawiera obsluge modemu.

6

Żaden wan na umts. Jeżeli to hilink masz masz zostawić dhcp i przestawić tylko interfejs na następny który się pojawi: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugam … ysieciowej

7

E3372s-153, bo E3372h ma dziwne blokady i żeby soft zmodyfikowany wgrać trzeba się napocić.

Mi hula z 1043ND v2.1 beż żadnego HUBa.

Żadne LuCi, żadne OpenWRT, a Gargoyle 1.6.2.2.

W Orange w ciągu dnia i wcześnie nad ranem leci 103/30 Mbps lekką ręką, ale...na WiFi już down nie przepycha. Mam około 80 Mb/s.

Sygnał świetny, bo RSRP - 72, RSSI - 48, RSRQ - 7, SINR 30 dB

N

8 (edytowany przez zbynex 2016-03-22 13:29:28)

Również polecam E3372s Hilink z tym że należy pamiętać że to nie modem tylko router i jeżeli ktoś chce korzystać z VOIP to niestety będzie musiał wyłaczyć w firewall funkcję SIP ALG która jest zawsze właczona powodując duże problemy z VOIP a niedostępna przez www. Ewentualnie można wgrać WebUI modowane gdzie jest już wszystko dostępne poprzez www.
Odradzam zakup E3372h (obecnie najczęściej sprzedawany) bo to całkiem inny modem, choć temat też jest do przebrnięcia.

Co do pracy modemu bez dodatkowego zasilania nie jest tak wesoło bo modem w impulsie potrafi szarpnąć nawet ponad 2A przy słabym sygnale co powoduje najczęściej zawieszenie modemu. W rejonach o dobrym zasięgu zazwyczaj pracuje poprawnie wpięty bezpośrednio w router. Osobiście polecam dodatkowo zasilić modem w celu uniknięcia niespodzianek.

Modem pracuje rewelacyjnie nie tylko z Gargoyle 1.6.2.2 ale też Luci CC wydanymi przez Cezarego.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

9 (edytowany przez WodnyTraper 2016-03-22 18:50:23)

Upsss,

już kupiłem i jedzie do mnie modem z Hilink ale chyba 3372 (M150-2) - MEGAFON, nie ma żadnych oznaczeń s ani h sad sad.
chociaż co naprawdę przyjedzie nie wiadomo, bo na allegro sprzedają to na kilogramy i opisy są pomieszane.

czy ktoś miał z tą wersją jakieś doświadczenie?

Ja się oczywiści podzielę swoimi jak tylko to odpalę.

Co do zasilania mam sygnaL LTE bardzo silny (1 km do masztu bez żadnych przeszkód) więc może PORT usb da radę prądowo.

Używam CC z Luci i oczywiście od Cezarego.

Skoro to działa na WAN jako DHCP to faktycznie będzie zero problemów.

10 (edytowany przez zbynex 2016-03-22 16:08:36)

Po oznaczeniu M150-2 Megafon nic się nie dowiesz sam mam kilka takich i starsze są to E3372s a nowsze E3372h. Oba dobrze działają z routerami z tym że wymiana softu i dodanie języka PL w E3372h jest bardziej skomplikowana. Jeżeli nie będziesz VOIP używał to będziesz zadowolony.

Musisz czekać aż dojadą i sprawdzić w informacjach o sprzęcie poprzez www.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

11

Dzięki za info,  to coś się wyjaśnia w takim razie.

Kupiłem modem z wgranym od razu oprogramowanie PL, jak sadzę będzie to wersja E3372s, nikt by się nie bawił przy tych ilościach  w skomplikowane procedury wymiany softu, ale zobaczymy.

Ale jest teraz inne pytanie techniczne. Otóż wyczytałem coś na forach co mnie lekko zmartwiło:

http://jdtech.pl/2013/10/huawei-e3131s- … ilink.html

wynika z tego opisu ze Hilink co prawda łatwo i szybko się instaluje, ale ponieważ sam jest routerem z własnym CPU i RAM, sam staje się wąskim gardłem dla całej sieci,
otóż moja partnerka uwielbia mieć otwarte jednocześnie kilkanaście stron www i jeszcze coś ogląda video wiec obawiam się że będzie mi sieć przycinać.

Czy macie jakieś doświadczenie w tej materii, Cezary rekomendował mi wlaśnie Hilinik, ale teraz zaczynam mieć wątpliwości, może jednak modem w wersji tradycyjnej byłby bardziej wydajny, cały routing będzie wtedy na moim 1043ND.

Co tym sądzicie? macie jakieś doświadczenia z modem E3372s ale w wersji bez Hilink (tradycyjny modem)  ??

12

Hilink. Serio, szybciej działa i mniej kłopotów z tym jest. I to nie on stanowi wąskie gardło...

13

Jutro zrobię testy i napisze jak jest.

Cezary,
a wiesz może do jakich prędkości na WAN wyrabia się procesor na 1043ND? gdzieś widziałem opisy, że do około 130 MB/s?

14

v1, na routowaniu pakietów wan->lan. Mniej więcej tyle było.

15

Cezary napisał/a:

Hilink. Serio, szybciej działa i mniej kłopotów z tym jest. I to nie on stanowi wąskie gardło...

To zależy jakie łącze internetowe obsługuje-jako główne HiLink jest dobry przez 2/3 roku, latem wymięka z powodu wysokich temperatur, wówczas albo rozbieramy "modem do rosołu" z obudowy/ewentualnie jeszcze dołączamy radiator, albo przerabiamy na zwykły modem (zależy co komu lepiej wychodzi smile ).

16 (edytowany przez zbynex 2016-03-22 20:29:52)

@jarek7714 nie strasz kolegi bo to wcale nie jest do końca prawda. Nie trzeba nic rozbierać i kombinować z chłodzeniem. Moje Hilinki z dopiętymi antenami zewnętrznymi 3 rok są pod dachem z blachy gdzie temperatury w lecie dochodzą nawet ponad 50 stopni, nie idzie tam wejść i działają bez żadnych zwiech. Fakt modem sam z siebie znacznie się grzeje ale gdy ma prawidłowe wydajne zasilanie i dobry sygnał działa bezproblemowo pomimo wysokich temperatur. Hilinki najczęściej wymiękają tylko jak je podpinasz bezpośrednio w router lub przez pseudo aktywny HUB.

17 (edytowany przez jarek7714 2016-03-22 21:08:17)

zbynex napisał/a:

nie strasz kolegi bo to wcale nie jest do końca prawda. Nie trzeba nic rozbierać i kombinować z chłodzeniem. Moje Hilinki z dopiętymi antenami zewnętrznymi 3 rok są pod dachem z blachy gdzie temperatury w lecie dochodzą nawet ponad 50 stopni, nie idzie tam wejść i działają bez żadnych zwiech. Fakt modem sam z siebie znacznie się grzeje ale gdy ma prawidłowe wydajne zasilanie i dobry sygnał działa bezproblemowo pomimo wysokich temperatur. Hilinki najczęściej wymiękają tylko jak je podpinasz bezpośrednio w router lub przez pseudo aktywny HUB.

Tj. wszystko umowne co napisałeś (po pierwsze umieść screen-y ze statusu pracy modemów, po drugie nie tylko dobry sygnał [antena zewnętrzna jest atutem] , wydajne zasilanie, ale też, a może przede wszystkim sposób użytkowania sieci-ja nie działam w ciemno [to że skorzystałem z podpowiedzi @pepe2k jak sobie z takim problemem poradzić, nie oznacza że robiłem to "na pałę"], przed takim zabiegiem sprawdzałem jak się zachowuje HiLink w wysokiej temperaturze-obciążałem modem na max-a przez kilkadziesiąt minut, w trakcie takiego testu modem wielokrotnie się restartował, po rozebraniu i dodatkowo przymocowaniu opaską radiatora, modem nie zaliczył ani jednego padu). Ja wymagam od sprzętu niezawodności, zwłaszcza że połączenie LTE obsługuje mi serwer OpenVPN, który spina kilka sieci.

18 (edytowany przez zbynex 2016-03-22 22:29:22)

@jarek7714 aż ciekaw jestem co ty chłodzisz tym radiatorem w tym swoim Hilinku bo procesor jest osłonięty metalowym zamkniętym ekranem z każdej strony co prawda demontowalnym i nie ma fizycznego kontaktu z nim więc nie odbiera ciepła bezpośrednio z procesora.

Gdyby się Hilinki resetowały tak jak piszesz to HUAWEI by tego nie produkował a jak na razie jest to najpopularniejszy modem LTE. Poza tym kto stawia jakikolwiek serwer łączący kilka sieci z dużymi prędkościami na LTE. Do takich zastosowań łącze się podpina światłowodem lub co najmniej kablem. Chyba że masz swój prywatny BTS tylko dla siebie smile

19

zbynex napisał/a:

@jarek7714 aż ciekaw jestem co ty chłodzisz tym radiatorem w tym swoim Hilinku bo procesor jest osłonięty metalowym zamkniętym ekranem z każdej strony co prawda demontowalnym i nie ma fizycznego kontaktu z nim więc nie odbiera ciepła bezpośrednio z procesora.[...]

Co i tak pozwala na znaczne zredukowanie temperatury układu podczas pracy. Mamy urządzenia, w których pracuje do 8 modułów LTE na mini pci-e, gęsto upakowane jeden obok drugiego, chłodzenie zapewnia aluminiowy blok dociśnięty do metalowych osłon (też bez kontaktu z układami pod osłoną), połączony z pokrywą obudowy. Różnica przy założonym chłodzeniu to ponad 10 *C na modemach i kilka stopni mniej w obudowie.

20

Witam,

no i pierwsze info :

Przyjechał modem 3372 w wersji sprzętu "HM" - wieć pewnie to h, transfery z PC DL: 12 MB/s, a tablet w tym samym czasie 37 MB/s.
Odesłałem modem i szukam kolejnego, chyba tym razem wezmę oryginalny od PLAY.

Co do grzania się modemu: a jak zachowuje się wersja bez Hilink?

21 (edytowany przez zbynex 2016-03-23 19:24:22)

Tak dokładnie to był E3372HM czyli H.
Nie ma znaczenia czy to modem czy hilink. Jest to dokładnie ten sam hardware różnice zależne tylko od platformy s/h. Temperatura pracy głównie zależna od obciążenia. Zarówno z modemu zrobisz hilink jak i w drugą stronę. Trzeba tylko kod wygenerować na podstawie imei i wgrać inny firmware i webui.

Play sprzedaje nie hilinki i dokładnie ta sama sytuacja bo teraz już mają H.
Pytaj sprzedawców przed zakupem aby sprawdzili w informacjach o modemie co sprzedają.

22

zbynex napisał/a:

aż ciekaw jestem co ty chłodzisz tym radiatorem w tym swoim Hilinku bo procesor jest osłonięty metalowym zamkniętym ekranem z każdej strony co prawda demontowalnym i nie ma fizycznego kontaktu z nim więc nie odbiera ciepła bezpośrednio z procesora.

To że jest osłonięty nie oznacza że radiator aluminiowy nie zbiera energii cieplnej, zbiera-dokładne wartości podał @pepe2k (ba już rozebranie z obudowy obniża temperaturę modemu).                                                                                                                 

zbynex napisał/a:

Gdyby się Hilinki resetowały tak jak piszesz to HUAWEI by tego nie produkował

Po tym co napisałeś, to powiem więcej-jeżeli rzeczywiście Twój modem pracuje ww temperaturze, to nawet nie byłeś świadom że tak zachowuje się HiLink (producent produkuje to co się sprzedaje-zauważyłeś że wszystkie modemy LTE mają większy apetyt za zasilanie niż przewiduje standard USB 2.0, a tak jest w specyfikacji).                                                                                           

zbynex napisał/a:

Poza tym kto stawia jakikolwiek serwer łączący kilka sieci z dużymi prędkościami na LTE. Do takich zastosowań łącze się podpina światłowodem lub co najmniej kablem. Chyba że masz swój prywatny BTS tylko dla siebie smile

Duże wartości danych magazynuję w sieci lokalnej (LTE to bardzo wygodne łącza z dużym upload), to co napisałeś o internecie LTE tj. dawny mit, który już kilka lat rozjechał się z rzeczywistością (dostawcy komórkowi są ISP nr 1 w Polsce-czy się to komuś podoba czy nie. smile

23 (edytowany przez zbynex 2016-03-24 07:35:43)

jarek7714 napisał/a:

LTE to bardzo wygodne łącza

Tutaj masz całkowitą rację.

jarek7714 napisał/a:

dostawcy komórkowi są ISP nr 1 w Polsce-czy się to komuś podoba czy nie.

Tutaj chyba żartujesz. LTE jest conajwyżej najpopularniejsze z racji mobilności, łatwości dołączenia się do sieci i ceny. Przecież każdy dostawca internetu po kablu za odpowiednią cenę jest w stanie zagwarantować lepsze łącze niż cały sektor na BTS posiada.

BTS ma 3 sektory i każdy z nich może obsłużyć maksymalną prędkość w przypadku PLUS 150Mb a w PLAY 75Mb , pozostali działają na tych samych nadajnikach i maksymalnie 200 użytkowników na sektor. Dodatkowo jeszcze dzierżawią część pasma pozostałym operatorom. Policz sobie jakie prędkości możesz uzyskać przy pełnym obciążeniu segmentu na BTS. Dodatkowo należy jeszcze uwzględnić to że duża część BTS nie ma własnego podłączonego sztywnego łącza tylko jest dostarczane też radiowo co znacznie obniża przepustowość. Jedynym sposobem na to aby LTE naprawdę działało dobrze to bardzo gęste upakowanie BTS obok siebie aby zminimalizować ilość użytkowników na segment.

Poczytaj na forach ile jest rejonów w Polsce gdzie przez większość czasu użytkownicy mają prędkości ok 0.5Mb i to nie z winy blokad operatorów a wynikające z pełnego obciążenia segmentu na BTS. Teraz prawie każdy w domu ma coś z LTE, kilka smartfonów jakiś modem i pewnie jedna rodzina to ok 5 użytkowników. 40 rodzin (2 klatki w bloku) i BTS zapchany w godzinach sczytu (popołudniowo wieczornych).
BTS-y nie są z gumy i ich nie rozciągniesz smile.

24

Cezary,
a jak naprawdę wygląda sprawa z E3372s-153 ale bez Hilinka,
takie używa T-Mobile i Play?
Będzie taka wersja dobrze działać, czy są z tym jakieś problemy?

25

Działają poprawnie od wielu miesięcy.