Temat: Modem LTE - Optymalny do współpracy z TP-LINK 1043ND v2
Witam Wszystkich Forumowiczów,
Swoją przygodę z OPEN WRT rozpocząłem 4dni temu. Dzięki temu forum i jak sądzę cieżkiej pracy kolegi Cezarego oraz pozostałych kolegów, w jeden dzień moje dwa routery oraz jeden AP dostały nowe życie, naprawdę było warto.
Używam wersji Open WRT 15.05 z interfejsem Luci.
Ale mam teraz jedno ogólne pytanie:
Otóż moja sieć jest dziś wpięta poprzez modem zewnątrzny TP-LINK do sieci ADSL.
Teraz chciałbym podłączyć do mojego 1043NDv2 jakiś sensowny modem LTE, który zapewni mi maksymalne osiągi,
używam SIM do sieci PLAY oraz POLKOMTEL.
Transfery jakich się spodziewam do obsługi to DL: 70 - 27 MB/s:
teraz moje pytania:
1. szukam modemu LTE o maks. wydajności 150 MB/s, rozważam HAUWEI E3272, E3372 lub E3276? chętnie wysłucham inne sugestie.
2. czy ktoś z kolegów na forum ma doświadczenie ze współpracy 1043NDv2 z którymś z tych modemów? Jakie sa ich realne prędkości, i który z nich naprawdę obsługuje 150 MB/s?
3. czy dla podanych w pkt. 1 modemów, wyrobi się prądowo port USD routera 1043NDv2? niech chcę niczego wpinać dodatkowo bo router mam na widocznym miejscu w domu.
4. który z modemów się najmniej grzeje?
5. jaką wersję lepiej wybrać: HILINK czy zwykłą ?, ja na razie myślę o zwykłej.
Cezary, pytanie teraz do Ciebie:
1. czy jest jakaś prosta procedura uruchomienia komunikacji z modemem LTE/3G wpiętym do portu USB? Na razie na próbę włożyłem HAUWEI 3131 i nie widzę tego modemu na interfejsie webowym Luci.
2. czy da się programowo ustawić OEN WRT tak aby automatycznie podnosił łącze zapasowe LTE jeśli ADSL siada, ADSL jest podstawowy a 3G zapasowe?
3. czy jest możliwa opcja wyboru pomiędzy WAN ADSL a WAN LTE/3G wg. dnia tygodnia i godziny?
4. czy jest możliwa taka opcja ustawienia aby podstawowym łączem było LTE, zaś kiedy prędkość łącza spadnie (po wyczerpaniu limitu) poniżej zadanej prędkości podnosiło się łącze ADSL?
Tyle na razie z mojej strony, liczę na pomoc kolegów z forum.
Pozdr.
W..T..