26 (edytowany przez wojtula 2016-01-29 18:39:46)

Odp: HomeServices by BBarwik v1.0

Jak dla mnie jest prostsza opcja.
plik /www/control/www/js/highstock.js

global:{useUTC:!0,canvasToolsUR$

zmień na
global:{useUTC:!1,canvasToolsUR$

http://i66.tinypic.com/2u43nf7.png

27

Zrobiłem przeszukanie każdego pliku w katalogu /control i też nie widzę $(function () { ani $('#container').highcharts('StockChart', {

Tutaj jest link do całej mojej zawartości katalogu /control http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 29#p157829

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

28

wojtula napisał/a:

Jak dla mnie jest prostsza opcja.
plik /www/control/www/js/highstock.js

global:{useUTC:!0,canvasToolsUR$

zmień na
global:{useUTC:!1,canvasToolsUR$

Dzięki działa :-)

Skoro już tak dopieszczamy wykresy to wskażę jeszcze jeden niuans który można by poprawić, mianowicie.

Niektóre odczyty z czujników temperatury są o 10 minut opóźnione w stosunku do pozostałych odczytów - wykresów. Ładnie to widać wybierając okres wykresów jeden dzień np. From 2016-01-29 To 2016-01-29 gdzie wyraźnie widać że niektóre linie (odczyty) są krótsze od innych o 10 min. U autora projektu też tak jest.

Pomijając niuanse projekt super!

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

29

Fakt, źle napisałem, mam trochę inną wersję. Poprawiłem post.

Zamienić

$( document ).ready(function() {
        _chart = new Highcharts.StockChart(chart);
    });

na

$( document ).ready(function() {
    Highcharts.setOptions({
        global: {
            useUTC: false
        }
    });
    _chart = new Highcharts.StockChart(chart);
});
http://bbarwik.com/meteo/ - stacja meteo na OpenWrt
MR3420v2 + 2xWDR3600 + Foxconn NT-435 + Foxconn NT-535.
Niestety teraz wynajmuję mieszkanie więc tymczasowo plany rozbudowy wstrzymane sad

30

Mam prośbę :
Czy mógłby ktoś przekonwertować  moje stare dane?
Niestety u mnie convert.php nie działa, tzn
działa, jakiś plik się tworzy, ale niestety nie generuje się wykres z tego pliku
dane są w postaci
[ [1414924340000,16.438],
[1414924802000,17.063],
[1414925401000,17.250],
[1414926001000,17.625],
........
[1414926601000,17.688] ]

Jest jedno archiwum tar.gz a w nim 5 plików
dostępne tu:
http://przeklej.org/file/Q6uemn/data.tar.gz
Z góry dziękuję.
pozdrawiam

31

krynio napisał/a:

@cineks & @zdzichu6969

[..]

Pozdrawiam.

Akurat nie ufam  tamtej maszynie - dysk ley i kwiczy (Seagate!), bede na miejscu w okolicach 20 Lutego - to spróbuje twoich wskazówek.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

32

Witam serdecznie.
Spodobał mi sie ten projekt i postanowiłem zakupić czesci takie jak kolega bbarwik
ale naczytałem sie paru postów i juz sam nie wiem jak mam podlaczyc czujniki z
modułem MP00202.Prosze o porade

33

DAMIO2009 napisał/a:

Witam serdecznie.
Spodobał mi sie ten projekt i postanowiłem zakupić czesci takie jak kolega bbarwik
ale naczytałem sie paru postów i juz sam nie wiem jak mam podlaczyc czujniki z
modułem MP00202.Prosze o porade

Sporo znajdziesz opisów na eko jak to podłączyć np. tutaj http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=87582#p87582  (metoda pasożytnicza), można również podłączyć zasilanie - napięcie do czujki jak jest taka potrzeba.

34

Witam,
mam problem z programami do pieca.
Otóż generowany jest źle plik "czasowy" - timer_1
tak jak na  obrazku:
http://i68.tinypic.com/30kq1yt.jpg
Ustawiłem program "test", który się automatycznie włączył, bo tak ustawiłem przedział czasowy.
Niestety czas zakończenia  został źle obliczony i źle zapisany, czyli źle oblicza koniec programu.
zyli włacza o poprawnej godzienie, natomiast wyłącza o niepoprawnej godzinie.
Program wyłączył się o godzinie którą  sobie policzył - 21:27
Czy wie jak to naprawić/poprawić/obejść?
@bbarwik czy przewidujesz jakieś uaktualnienie?
Marzy mi się dostęp do programów pieca z poziomu apki. smile

35

cineks napisał/a:

Mam prośbę :
Czy mógłby ktoś przekonwertować  moje stare dane?
Niestety u mnie convert.php nie działa, tzn
działa, jakiś plik się tworzy, ale niestety nie generuje się wykres z tego pliku
dane są w postaci
[ [1414924340000,16.438],
[1414924802000,17.063],...

Cześć,
Widzę że poradziłeś sobie z konwersją danych.
Napisz kilka informacji, do zbierania danych z czujników używasz digitemp czy owfs & rrdtool ?

Krynio

36

Niestety nie poradziłem sobie z konwersją
i nikt z forum nie pomógł, wiec dałem sobie na chwilę spokój, ale wrócę do tego.
Do zbierania danych używam owfs. Napisałem prosty skrypt, który zapisuje odczytane dane do odpowiedniego pliku, w odpowiednim formacie.
W pliku z config.php zmieniłem polecenie z digitemp na mój skrypt.
Ogólnie fajnie działa, ale ten piec ... smile
Nie używam digitemp'a, bo często nie odczytywał wskazań i  "męczył" ruter, tak samo jak rrdtool.
Na stan dzisiejszy używam dwóch podobnych programów, ale chcę się jednego pozbyć.
1. nettemp - dla mnie trochę przerośnięty projekt
2.  HomeServices by BBarwik v1.0 - na plus mała + aplikacja na andka, na minus -trochę z nią mam problemy, szczególnie z "piecem" z którym nie umiem sobie poradzić.
Mam nadzieję, że zabiegany @bbarwik zechce uaktualniać/poprawiać/rozwijać i udostępniać  swój projekt, bo jest fajny

pozdrawiam

37

cineks napisał/a:

Witam,
mam problem z programami do pieca.
Otóż generowany jest źle plik "czasowy" - timer_1

Potwierdzam, u mnie też błędnie działa.

1. ustawiłem start programu na godz. 12:30 i wyłączenie o 12:40
2. program włączył się prawidłowo o 12:30 lecz czas zakończenia programu został wyliczony na 16:30 czyli błędnie. Zauważyłem że zawsze do zakończenia programu dolicza się czas 240 min, pomimo iż faktyczne ustawienie zakończenia programu jest na inną godzinę.
3. natomiast Akcje włączane z ręki (nie z programu) typu: Włącz na 10 min, Włącz na 20 min, Włącz na 30 min itd. działają prawidłowo. Problem jest tylko z odliczaniem z programu.

Tutaj moja cała zawartość control http://edzia.suroot.com/control.zip

Krynio

38

cineks napisał/a:

Niestety nie poradziłem sobie z konwersją
i nikt z forum nie pomógł, wiec dałem sobie na chwilę spokój, ale wrócę do tego.
Do zbierania danych używam owfs. Napisałem prosty skrypt, który zapisuje odczytane dane do odpowiedniego pliku, w odpowiednim formacie.
W pliku z config.php zmieniłem polecenie z digitemp na mój skrypt....

Witam ponownie.

Również przechodzę z digitemp na owfs. Mam prośbę, podziel się skryptem który zapisuje odczytane dane do odpowiedniego pliku, w odpowiednim formacie. Oraz podaj gdzie i jakie dokładnie zmiany dokonałeś w pliku config.php

Zbudowałem testowy zestaw dokładnie taki jak tu http://edzia.suroot.com/schemat.jpg
W /tmp/owfs odczyty z czterech czujników już mam w postaci 01.AE7571170000    20.3B4509000000    28.20CF74050000    28.B79D74050000 itd. teraz trzeba to jakoś obrobić.

Krynio

39 (edytowany przez cineks 2016-02-17 08:42:12)

Witam,
udostępniam całą zawartość katalogu control:
http://przeklej.org/file/LHIbB7/control.tar.gz
zmiany dotyczą sekcji sterowania przekaźnikami.
Skrypt do odczytów to bbarwik.cron - tworzy dwa pliki /tmp/digitemp i /tmp/temp_now.xml
Dokonałem lekkich modyfikacji, by działał bootstrap; nie wszędzie na razie.
Dodałem czytanie pliku logów; odczytuje plik(/tmp/log.txt)
ładne kołowe wykresy (index.htm) coś w stylu (http://www.highcharts.com/demo/gauge-speedometer),
plik temp_now.xml tworzy się w katalogu /tmp i trzeba skopiować/podlinkować do katalogu /control/www.
podpiąłem yamon2 (http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=259806), ja mam to tylko podlinkowane.
To chyba wszystko.
Jeszcze, w katalogu data znajduje się plik temp_now.xml skopiuj do www, dla testu.
Stroną startową u mnie był plik index.htm
Szkoda tylko braku zainteresowania @bbarwika naszymi problemami. Sam tego nie ogarnę.
pozdrawiam

40

cineks napisał/a:

Szkoda tylko braku zainteresowania @bbarwika naszymi problemami. Sam tego nie ogarnę.
pozdrawiam

Dziękuję, będę próbował.
Spokojnie @bbarwik pewnie z czasem się odezwie. Ludzie mają różne sytuacje, coś o tym wiem.

Pozdrawiam

41

Trzeba zamienić

if($heating["enabled"] && $id == $heating["id"]) {
            if($time == -1)

na

if($heating["enabled"] && $id == $heating["id"]) {
            if($time == -1 && empty($extra))

Nowy convert z paczki control.zip powinien sobie poradzić z 3 miejscami po przecinku

poprawiłem pliki pod likiem do pobrania.

Niestety teraz wynajmuję mieszkanie więc tymczasowo plany rozbudowy wstrzymane sad

42

Witam,
DZIAŁA!!!
to co najważniejsze działa, czyli piec i jego programy,
to co nie działało ostatnio, teraz działa smile.
Niestety convert.php dalej nie działa sad
no i wykresy opóźnione o godzinę, ale to jest do ogarnięcia.
@bbarwik, czy planujesz rozbudowę programu:
programy dla reszty przekaźników; liczniki/wykresy dla prądu/gazu/wody, apkę na androida?

pozdrawiam

43

Jak macie jakieś propozycje na rozbudowę to mniej więcej do końca wtorku możecie je zgłaszać. Od czwartku do przyszłego poniedziałku będę u siebie w domu gdzie mam te systemy porobione i mogę je rozbudować.

44 (edytowany przez krynio 2016-03-20 13:56:13)

bbarwik napisał/a:

Jak macie jakieś propozycje na rozbudowę to mniej więcej do końca wtorku możecie je zgłaszać.

Witam.

1. Zrobić „kopię” Zaawansowane sterowanie piecem wraz z ustawianiem programów, nazwać ją np. Zaawansowane sterowanie przekaźnikiem nr 2 wraz z ustawianiem programów (z możliwością edytowania nazwy). Chodzi o to żeby można było sterować innym urządzeniem podłączonym do przekaźnika 2 wg. programu (harmonogram, temperatura) jak ma to miejsce przy piecu.

2. Zrobić uproszczony harmonogram dla pozostałych wszystkich przekaźników, tzn. z pominięciem warunków temperatury. Wystarczą tylko: Nazwa, Ramy czasowe, Dni tygodnia, Stan, Akcje.

3. Zrobić / opisać metodę podłączenia kilku modułów przekaźników, np. na przykładzie dwóch modułów RelayBoard którego zastosowano w opisie tego projektu. Tutaj jest kod pliku "sterownika" RelayBoard który @Cezary wykonał do obsługi 2 modułów Relay Board. Mam podłączone w/w 2 moduły, działają poprawnie z Pluginem USB Relay. Mogę dać dostęp SSH dla testów wdrożenia.

4. Może zmiana szaty graficznej ? panelu Control oraz Zaawansowanym sterowaniem piecem, etc. na stałe lub w formie Motywu. Tutaj  przykład prostej i dość ładnej kolorystyki. Zachowując jednocześnie to co jest obecnie tzn. zmianę kolorów na czerwony bądź zielony Opisu - nazwy danego przekaźnika w zależności od jego statusu.

5. Dołożyć obsługę czujników ciśnienia i wilgotności. W tym przypadku chyba konieczne jest przejście z digitemp na owfs. Mam kompletny sprzęt, mogę udostępnić dostęp po ssh. Tak naprawdę chciałbym aby opisany przeze mnie punkt 1 zawierał harmonogram, warunki temperatury, oraz warunki wilgotności i ciśnienia i umożliwiał sterowane przekaźnikiem 2 który byłby do tego dedykowany.

6. Zmiana kosmetyczna. Niektóre odczyty z czujników temperatury są czasami o 10 minut opóźnione w stosunku do pozostałych odczytów – wykresów (lecz nie zawsze). Widać to wybierając okres wykresów jeden dzień np. From 2016-03-19 To 2016-03-19 gdzie czasem niektóre linie (odczyty) są krótsze od innych o 10 min.
Z wyświetlaniem godziny ostatnich odczytów też bywają problemy (pomimo ostatnich Twoich modyfikacji w tym temacie). Odczyt mam co 10 min, rozumiem że o pełnych godzinach. Na komputerze obecnie mam rzeczywistą godzinę 22:55 lub później 22:59 a na wykresach ostatni odczyt pokazuje z godziną 22:40:08. Dopiero o 23:00 godziny się zgadzały i pokrywały a godzina odczytów termometrów poprawnie się aktualizowała co 10 min, 23:10:08 itd. Tutaj screen.

7. Powiadamianie np. za pomocą email o zdarzeniu. Mogłaby być taka opcja do włączenia w tabelach z harmonogramem. Nie wiem obecnie na jakich warunkach miałoby to działać ale temat ciekawy, rozwojowy.

Trochę popłynąłem smile wypowiadając się chyba za wszystkich ale lubię ten projekt i jestem zainteresowany jego rozwojem.

Pozdrawiam KS

45

Witam,
@krynio w sumie powiedział wszystko, ale
ja dorzucę coś od siebie:
convert.php nie działa smile;
oprócz szaty graficznej chciałbym bootstrap, by ładnie wyglądało na mniejszych ekranach;
nie wszyscy mają moduł  RelayBoard, więc przydało by się jakoś uniwersalnie zrobić włącz/wyłącz przekaźniki
zmodyfikowałbym aplikację za andka tzn.
podzielił na strony;
pierwsza strona to status - najpierw temperatury, niżej, status przekaźników bez sterowania
druga strona - sterowanie przekaźnikami.
pozdrawiam

46

Mam pytanko bo chce pozamykać instalacje, przewody. Mam puszczony 1kabel zasilający 6żył do punktu zbiorczego i od tego w formie gwiazdy 7 do czujników 4żyły. Odległości kabli ok 4-10m.  Na razie spinałem to pod arduino ale coś nie widzi czujnika. Na płytce widzi. Jeszcze będę próbował dokładnie sprawdzić na najdłuższej linii. Zastanawiam się jak spiąć żyły, zostawić 2+2 czyli Data i +- ? Jak kupie MP00202 lepiej będzie pracował jeżeli są dłuższe linie ?

47

Cześć,
ja mam zrobioną sieć czujników (5) w różnej formie smile trochę gwiazdy, trochę szeregu.
3 czujniki szeregowo i 2 gwiazdę, najdłuższy kawałek ma 13m.
Zrobiłem takie połączenie :
czujniki -> DS2480B -> rs232 ->ruter (wrt54gl) na 3przewodach (data; +; -; skrętka utp 5e ).
i nie mam żadnych problemów z odczytem.
A jak będzie u Ciebie, ciężko stwierdzić. Myślę, że na pewno będzie lepiej.
pozdrawiam

48

MP00202 kupiony i jest poprawa teraz normalnie widzi czujniki, testowane na szybko, czy wszystko razem zadziała to się okaże wink

49

Ktoś może podrzucić pliki projektu? (wszystkie linki nie działają albo wygasły)

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

50

Proszę link
control.zip

pozdrawiam