251

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Co wybrać do tej karty TP-Link Archer T9E, strumieniowanie mediów + strumień z Xboxa na PC.
Cena jaka mogę poświecić ok 500-600zl

252

Skierowałem Cię do tego wątku żebyś go przeczytał. Masz odpowiedź w pierwszym poście, którego raczej w ogóle nie przeczytałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

253

Wiem ze wszyscy piszą o  Archer c7 ale jakoś mnie nie przekonuje...

254

Nie masz wielkiego wyboru z AC.

255

a ZyXEL Armor Z1 AC2350?

256

Nie pod openwrt.

257

a jeśli nie potrzebuje tego, tylko ważną sprawą jest zasięg moc i stabilność i przede wszystkim wydajność?

258

To złe forum wybrałeś.  Tu mówimy o routerach pod openwrt.

259

Czyli najważniejsza rzeczą tego forum jest openwrt i na nic więcej nie zwraca się uwagi? Jeśli tak to faktycznie źle trafiłem.

260

Dokładnie.

261

Właśnie padł mi Asus WL-500GP v1, co polecicie budżetowego (do 400 zł), żeby kilka lat pod openwrt służyło, zależy mi na dobrym skonfigurowaniu QoS (priorytet WWW nad Torrent).

262

natash napisał/a:

Właśnie padł mi Asus WL-500GP v1, co polecicie budżetowego (do 400 zł), żeby kilka lat pod openwrt służyło, zależy mi na dobrym skonfigurowaniu QoS (priorytet WWW nad Torrent).

Cokolwiek na czym gargoyle działa. Idź na stronę projektu - gargoyle-router.com, zobacz co wspiera i wybierz sobie coś.

263

Witam
Potrzebuje kupic router najchetniej dwuzakresowy ktory sluzylby jako repeater z gargoyle. Kupilem fritz 1750e ale nie daje rady. Sygnal musze przeniesc z 4 pietra na sam dol a ten fritz ma tylko 2 kreski zasiegu i czesto sie gubi. Wystarczy ze auto przejedzie i nie mam zasiegu. Router na gorze dwuzakresowy z 50mb internetem. Ktos moze mi jakos pomoc w tej sprawie?

264

Żaden smile 4 piętra dla wifi to dość daleko biorąc pod uwagę stropy. Kabel ew np. adapter powerline.

265 (edytowany przez lfanek 2016-03-20 17:12:13)

Czemu zaden? Skoro ten repeater od fritza bez zadnych zewnetrznych anten jakos tam dziala to normalny router nie da rady?

Powerline nie wchodzi w gre. Mieszkanie jest klatke obok wiec inna faza pewnie

266

Działa Ci kiepsko jak sam napisałeś. Zakładając że leci na całej dopuszczalnej mocy to nic innego nie będzie działać lepiej. Chyba że złamiesz prawo i postawisz sobie jakąś mikrofalówkę która przebije się przez wszystko co tam masz na piętach.

267

Jestem w niemczech wiec nie wiem jak to tu prawnie wyglada

268

@lfanek - a nie da się kabla pociągnąć - ja walczyłem kilka lat z sygnałem w domu jednorodzinnym i pociągnołem kabel po elewacji i od tego czasu skończyły się problemy z netem a urządzenia pod Gargoyle + Luci śmigają aż miło!
Jeśli nie masz takiej możliwości to szukaj urządzeń z doczepianymi antenami i postaw anteny na oknie - jeśli ta sama "ściana".

PS.: W moim mieszkaniu z wielkiej płyty musiałem pociągnąć druta bo betonowe 8 cm ściany zbrojone skutecznie tłumią sygnał i żadne urządzenia nie zapewniały stabilnego połączenia. Po za tym ilość sieci dochodząca do 30 skutecznie zakłóca pracę i stabilność wifi. Połączenie w paśmie AC ledwo działa przez ścianę.

269 (edytowany przez dzeus 2016-03-21 12:06:40)

Hej,

lekko przespałem zakup wdr3600/wdr4300 i teraz ten model nie jest nigdzie dostępny(tak przynajmniej widzę w necie), widzę również jest coś nowszego np.: WDR7500, jednak ten model jest chyba już objęty zabezpieczeniami przed wgraniem alternatyw. Poniżej zapiszę czego potrzebuję, będę wdzięczny za doradztwo:

-budżet do 300pln, switch gigqbitowy
-2x USB - do jednego planowałem podłączyć dysk 2,5" 640GB(dysk nie ma alternatywnego zasilania), do drugiego chciałem podłączyć sensor temperatury/tuner dvbt
-możliwość doinstalowania minidlna (pewnie ramu nie starczy, ale w takim przyapdku zrobiłbym extroot-a na ww. dysku)
-możliwość doinstalowania provoxy
-zasięg WIFI do pokrycia to mieszkanie jednopoziomowe, do najdalszego końca mieszkania będzie w prostej linii ~12m
-do urządzenia będę podłączał kamerkę IP po kablu, chociaż to raczej nie jest problem smile
-[Nie musi być] W mieszkaniu pociągnąłem kable do pokoi, wyszło 7 kabli - więc jeśli ruter by miał 7 wyjść w częsci switchowej to byłoby super. Alternatywnie myślałem aby dokupić switch-a jako oddzielne urządzenie

Dziękuję za pomoc,
Dzeus

270

WDRy są już EOL.
Odpowiednikiem WDR7500 jest u nas Archer C5/C7.

271

pepe2k napisał/a:

WDRy są już EOL.

OK. sęk w tym że model Aecher C5/C7 jest blokowany... http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=4075

272

dzeus napisał/a:
pepe2k napisał/a:

WDRy są już EOL.

OK. sęk w tym że model Aecher C5/C7 jest blokowany... http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=4075

Na razie w USA, poza tym nie do końca wiadomo, czy ta blokada to rzeczywiście blokada, czy jedynie zmiana nagłówka firmware. Doczytaj sobie w wątku na forum OpenWrt: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=315513

Na dzień dzisiejszy chyba jeszcze nikt w PL/UE na zablokowanego nie trafił.
Ale jak będziesz pierwszy, to koniecznie się pochwal! smile

273

Dziękuję za sprostowanie rzuciłem model wdr7500 ale być może jest coś innego/tanszego co spełni moje oczekiwania. Czy możecie mi coś doradzić w budżecie do 250-300zl?

Dziękuję za pomoc,
D.

274

Wybaczcie, że się powtórzę. Czy możecie wskazać zastępcę wdr3600/4300 z 2xUSB? Archer C5 jest w wersji v2 która nie ma wsparcia openWRT, wersja C7 przekracza mój budżet. Będę wdzięczny.

R.

275

Listę sprzętów z 2 usb masz tu: https://wiki.openwrt.org/tag/2usb?do=sh … p;tag=2usb , na naszym runku tylko kilka modeli z tego dostaniesz.

PS - choć trzeba uważać, bo ar150 np. ma dwa usb, ale drugie jest tylko do zasilania.