Temat: Problemy po aktualizacji
Od jakiegoś czasu zanosiłem się z aktualizacją CC do aktualnej wersji. Do jej zrobienia wszystko działało jak należy przez prawie 80 dni, no ale trzeba było coś uaktualnić bo wiele niebezpieczeństw w necie czyha
Aktualizacja przebiegła bez problemów, extroota przywróciłem a wraz z nim zainstalowane aplikacje. No i tutaj już zaczęły się schody, update listy bez problemu, wylistowanie apek które można uaktualnić - masakra, dostaję coś takiego:
Multiple packages (kmod-crypto-sha1 and kmod-crypto-sha1) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-scsi-core and kmod-scsi-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-slhc and kmod-slhc) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-ipt-nat and kmod-ipt-nat) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-sched-core and kmod-sched-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.Co jest nie tak, nie mam bladego pojęcia, jak to rozwiązać tym bardziej ![]()
Skoro przy tym zaczęło się sypać to przy pozostałych uruchomionych rzeczach pewnie też nie będzie lepiej. Faktycznie tak było, działające do tej pory IPv6 w tunelu od HE (6in4) przestało śmigać, dostaje tylko taki błąd:
Wed Mar 9 20:45:10 2016 user.notice 6in4-wan6: update 1/3: nochg xx.xx.xx.xx
Wed Mar 9 20:45:10 2016 user.notice 6in4-wan6: updated
Wed Mar 9 20:45:10 2016 daemon.notice netifd: Interface 'wan6' is now down
Wed Mar 9 20:45:10 2016 daemon.notice netifd: Interface 'wan6' is setting up now
Wed Mar 9 20:45:10 2016 daemon.notice netifd: wan6 (8112): Command failed: Unknown error
Wed Mar 9 20:45:11 2016 user.notice 6in4-wan6: update 1/3: wget: server returned error: HTTP/1.0 429 NI
Wed Mar 9 20:45:17 2016 user.notice 6in4-wan6: update 2/3: wget: server returned error: HTTP/1.0 429 NI
Wed Mar 9 20:45:23 2016 user.notice 6in4-wan6: update 3/3: wget: server returned error: HTTP/1.0 429 NI
Wed Mar 9 20:45:28 2016 user.notice 6in4-wan6: update failedInterfejs przy restarcie nie wstaje, ogólnie za wiele informacji nie mam na ten temat. Ostatecznie do sprawdzenia został OpenVPN, oczywiście też nie działa, nie uruchamia się (chyba). W logread nie mogę nic znaleźć na jego temat czy w ogóle działa czy nie.
Może ktoś mądrzejszy poradzi co z tym zrobić bo podobne jazdy miałem już wcześniej ale wystarczyło wgrać stare ustawienia i działało, tym razem nie idzie. Chcę to raz ustawić żeby działało jak trzeba i zapomnieć o tym, niech sobie działa w spokoju, a nie po każdej aktualizacji fw ślęczeć i wszystko ustawiać od zera. Kopie ustawień mam wrażenie że są jakieś niekompletne. Stary Asus z fw od Olega mam wrażenie że zapisywał wszystko bez wyjątku a tu jakoś mi brakuje zawsze jakiegoś pliku.