1

Temat: OPENVPN - połączenie sieci

HI

Przepraszam z góry że może dubluję temat który był gdzieś wcześniej omawiany, ale nie znalazłem potrzebnych mi informacji.

Dwie sieci lokalne (komputery z Windows). Dwa routery ze stałymi IP. Openwrt serwer i Ddwrt klient. Sieci 192.168.0.x i 192.169.0.x
Openvpn TUN pomiędzy tymi routerami zestawiam bez problemów.
Chciałbym jednak zestawić (o ile się da oczywiście) openvpn tak, aby odnajdywać po IP i/lub nazwie komputery i urządzenia pomiędzy tymi sieciami. Specjalnie dałem różne sieci aby nie wystąpił konflikt IP.  O to aby się nie zduplikowały nazwy też zadbałem.

Proszę o wskazówki jak skonfigurować openvpn aby zreazlizować moją potrzebę. Oczywiście jeśli istnieje taka możliwość.

DuDuS

2 (edytowany przez g0f3r 2016-03-03 09:09:30)

Odp: OPENVPN - połączenie sieci

Fakt, dublujesz - jak poszukasz na tym forum to znajdziesz.
Generalnie routing.

3

HI

Proszę zatem, jeśli można, o link/linki do wątków/postów które mogą mi pomóc. Kilka słów wstępnego wyjaśnienia też by nie zawadziło :-)

DuDuS

4

Np tu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12884
i tu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun - sekcja "Dostęp do sieci lokalnej za serwerem"
Wyjaśniać tu w sumie nie ma co smile

5

HI.

Wszystko działa. Ze strony klienta mogę się odwoływać do IP po stronie serwera. Chciałbym jednak mieć również możliwość odwoływania się od strony serwera do IP po stronie klienta. Czyli komputery w sieci klienta widzą teraz komputery i urządzenia po stronie serwera, ale odwrotnie to już nie działa. Czy da się tak skonfigurować serwer oraz klienta aby tego typu odwołania  działały?

DuDuS

6

Bez problemu się tak da. Zainteresuj się taką opcja w openvpn jak iroute

7

HI

Możesz mi przybliżyć? Prawdę powiedziawszy to chyba prosta sprawa, i szkoda przekopywać się przez setki stron żeby odnaleźć rozwiązanie. Zrobiłem wszystko jak opisano http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun i działa. Potrzebuję tylko jeszcze odwoływać się po stronie serwera do adresów IP po stronie klienta.

Sieć serwera to 192.168.0.0 a klienta 192.169.0.0
W konfiguracji serwera mam lini
list push 'route 192.168.0.0 255.255.255.0'
która z tego co rozumiem powoduje że sieć klienta widzi IP po stronie serwera.

Bardzo proszę o pomoc
DuDuS

8

HI

Już sobie ze wszystkim poradziłem.
Jeśli komuś się może przydać moja działająca konfiguracja to oczywiście mogę opisać i podać zawartość poszczególnych plików konfiguracyjnych.

DuDuD

9

HI

Jeszcze jedno pytanie. Mogę się odwoływać wzajemnie między sieciami do numerów IP, ale nie do nazw komputerów/urządzeń> Jak zrobić aby uzyskać taką funkcjonalność?

DuDuS

10

W /etc/hosts umieszczasz nazwy komputerów i ich ip. Wtedy router będzie znał nazwy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

OK. To jest jakieś rozwiązanie. Ale trudne do realizacji jeśli część urządzeń dostaje IP z DHCP.
Ja myślałem raczej o dynamicznym odwoływaniu się do nazw korzystając z DHCP zarówno sieci klienta jak i serwera.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z faktu że może wtedy dojść do konfliktu nazw, no ale to już moja głowa aby zadbać o nazweniscto

DuDus

12

Raczej domyślnie tak jest, o ile urządzenie się przedstawi po dhcp. Ale nazwę ma router który przydzielił adres, nie cała sieć.

13

HI

Co jest domyślnie? Bo nie zrozumiałem.
Ja wiem że nazwę i związany IP ma router który przydzielił. Stąd moje pytanie. Jak zrobić aby odwołanie do nazwy zostało wysłane do wszystkich serwerów DHCP w aktualnej sieci.

DuDuS

14

Uczyń serwerem dns właśnie ten  który przydziela adresy.

15

Hi woma1.
Jestem zainteresowany konfiguracja i plikami konfiguracyjnymi.

Tomek

16 (edytowany przez woma1 2016-03-15 12:52:26)

HI

tpostek. Wieczorem zapodam pliki konfiguracyjne.

Jeszcze jedno pytanie. Najchętniej uruchomiłbym OPENVPN klienta na routerze Asusa z DD-WRT. Jednak nie widzę na nim pliku konfiguracyjnego openvpn. Ustawianie w interfejsie graficznym nie wchodzi w rachubę gdyż jest zbyt ubogi. Gdzie znjdę na DD-WRT pliki openvpn, firewall, network. Chciałbym ręcznie je zmodyfikować wpisując odpowiednie  parametry.

DuDuD

17

OT: Nie znajdziesz. W dd-wrt wszystkie ustawienia są w nvram i z nich budowane są konfigi. Więc albo bazujesz na tym co jest i można ustawić w gui albo robisz kompletną konfigurację samodzielnie.

18

HI

No to bieda. Asus RT-AC68U niestety tylko DD-WRT albo Tomato. W przypadku Tomato (którego kompletnie nie znam) wydaje mi się że ten sam problem będzie.

Mogę jako router zastosować Netger WNDR4300 z OpenWrt (z tego portalu). PS. Ty Cezary poradziłeś mi ten router i jestem bardzo zadowolony, Kupiłem 2 i jeden działa cały czas  w biurze.  Jest tylko jedna sprawa która powstrzymuje mnie od rezygnacji z Asusa. Obsługa dysków zewnętrznych USB. Asusz DDwrt ten sam dysk udostępnia z dwa razy lepszymi parametrami odczytu i zapisu od Netgar z Openwrt. A ponieważ korzystam z niego do nagrywania filmów TS HD z dekodera to sam rozumiesz że dla mnie ma to istotne znaczenie. No chyba ze można coś zrobić z Netgear.

DuDuS

19

Tyle że asus ma dwurdzeniowy procek na 800MHz z USB 3.0  a w netgearze masz 560, jeden rdzeń i mniej ramu.

20

A nie zainstaluje jakoś OPENWRT CC z Luci na Asusie? To by rozwiązało wszystkie moje problemy.

DuDuS

21

Zainstalujesz oczywiście. Wifi pewnie nie będzie działać z powodu braku otwartego sterownika wifi.

22

HE. HE.

No router bez WiFi jakoś mało mi jest potrzebny.

A to: https://dev.openwrt.org/changeset/44934

23

Właśnie to ci napisałem - sprzęt działa, ale nie ma sterowników do wifi.

24

I to: https://wiki.openwrt.org/toh/hwdata/asu … rt-ac68u_1

25

Aaa

Rozumiem. Ale nie akceptuję :-(