Temat: Nowe CC r48749 z luci i reboot

wrzuciłem na wdr4300 ostatnie wydanie CC z luci i jakoś teraz dziwnie reaguje na reboot zarówno przez luci jak i z konsoli.
Nie wykonuje się pełny reboot tylko tak jak by sam restart oprogramowania.
Zasilania na usb nie zostaje odcięte a ruter jest w pełni sprawny od rebbot w przeciągu 3-5s
Na wcześniejszej wersji normalnie reaguje na reboot.

Aha i jeszcze jedną mam sprawę.
Mam dwa modemy gsm hilink
Na poprzednich wersjach jak  wpisałem na sztywno ip modemu do wan i do wan2 to trzymało to ustawienia
Obecnie przy wpisanym np do wan 192.168.177.100 i wan2 192.168.178.100 jest loteria czy modemy zadziałają czy nie
bo raz przy włączaniu sparuje konfigurację wan do danego modemu a czasami porty wan podłączają się odwrotnie i przy sztywnym ip nie ma połączenia

Oczywiście można to zrobić na dhcp, ale to nie o to chodzi (bo jeden modem jest jako zapas z ograniczonym transferem)

2

Odp: Nowe CC r48749 z luci i reboot

Jaki router?

Przy hilinkach powinieneś po prostu dhcp zostawić, przecież nie ma znaczenia czy adres dostaniesz od modemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ruter wdr4300

no dla mnie ma znaczenie
bo jeden modem mam z transferem PLAY 100GB/mc a drugi ORANGE 2GB/mc
i miałem odpalny multiwan3 z ustawieniem głównego połączenia na wan PLAY a wan2 Orange jako zapas
a przy hdcp to loteria który modem wejdzie jako wan i wan2, a mwan3 tymi parametrami operuje.

a co z tym reboot??

4

Zrób reboot -f i zobacz czy zrestartuje się normalnie.

5

reboot -f - działa prawidłowo

mam jeszcze pytanie.
np. załączę jeden modem z opóźnieniem, np za pomocą przekaźników i czy
wystarczy aby odciąć vcc od modemu aby ruter go nie zobaczył czy trzeba odcinać all vcc gnd d+ i d-??

6

Wystarczy VCC.