1

Temat: Streaming TVHeadend i uzyskanie ikon stacji TV w XBMC/KODI

Witam

Walczę z tym problemem już drugi dzień i  żadna z metod opisywanych na forum KODI niestety nie działa. Próbowałem już metody z wgraniem katalogu do TV-BOX z wszystkimi logami stacji TV o takich samych nazwach jakie -prezentuje TVHeadend oraz w ustawieniach LiveTV ustawić katalog z ikonami. Niestety nie zadziałało.

Chciałbym w jakikolwiek sposób uzyskać aby KODI zaczeło mi wyświetlać logo kanału TV obok nazwy kanału. Streaming z Tvheadend 4.0.8~openwrt1.

Czy ktoś już sobie poradził z tytm tematem ?

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

2 (edytowany przez mar_w 2016-03-07 13:14:20)

Odp: Streaming TVHeadend i uzyskanie ikon stacji TV w XBMC/KODI

Ja nie używam KODI ale na tablecie w programach TVHGuide oraz TVHClient pojawiają się ikony. Być może, tylko bardziej kompatybilne programy, obsługują tą funkcję.

TVHClient
http://i65.tinypic.com/xfux78.png

W sumie ta funkcjonalność nie jest mi potrzebna, może ładnie wygląda, ale nie poprawia streamingu a pewnie go pogarsza bo musi jeszcze wysłać zdjęcia.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3 (edytowany przez zbynex 2016-03-07 13:28:59)

@mar_w

Czyli rozumiem że TVHeadend podczas dodawania programów z MUX pobrał u Ciebie automatycznie ikony ?
Jaką wersję TVHeadend używasz na jakim systemie ?

U mnie właśnie problem z tym że TVHeadend 4.0.8 na CC nie pobiera ikon. Może coś źle robię podczas mapowania kanałów z MUX. Czy u Ciebie z poziomu TVHeadend gdzieś widoczne są ikony np w EPG ?

Ja korzystam z KODI na TV-BOX i podczas przełaczania programów z daleka pilotem po prostu nie widzę na jaki program przełaczam bo napis jest mały. A logo stacji w KODI jest bardzo duże i dla tego zależy mi na tym.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

4

Jak widzisz na screenach TVH nie pobrał ikon automatycznie, ponieważ byłyby wszystkie a jest tylko kilka na próbę.
Ikony wrzuciłem do flash-a i aż mnie serce bolało, że marnuję bezcenne miejsce na takie bzdury smile
mój sprzęt:

OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r48749)                          |
 | Build time: 2016-02-19 20:09 CET                             |
 |                                                              |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl

Machine: TP-Link TL-WR1043N/ND v1

Wersja programu:

root@OpenWrt:~# opkg info tvheadend
Package: tvheadend
Version: 4.0.8-1
Depends: libc, libopenssl, librt, zlib, libavahi-client
Status: install user installed
Section: multimedia
Architecture: ar71xx
Maintainer: Jan Čermák <jan.cermak@nic.cz>
MD5Sum: ae268ccde3f1c878f9cb86cb6e68f50a
Size: 5030565
Filename: tvheadend_4.0.8-1_ar71xx.ipk
Source: package/tvheadend
Description: Tvheadend is a TV streaming server and recorder for Linux, FreeBSD and Android
 supporting DVB-S, DVB-S2, DVB-C, DVB-T, ATSC, IPTV, SAT>IP and HDHomeRun as input sources.

Tvheadend offers the HTTP (VLC, MPlayer), HTSP (Kodi, Movian) and SAT>IP streaming.
Installed-Time: 1457346551

Wszystko od Cezarego z eko.one.pl

* DVBT2 - T230C *

5 (edytowany przez zbynex 2016-03-07 14:14:42)

Wielkie dzięki za zainteresowanie moim problemem ale pozwól że jeszcze podpytam.

Wygląda że mamy tą samą wersję CC i TVHeadend od Cezarego tylko sprzęt inny bo mam MR3420v2 ModRAM i ModFLASH.

A w które miejsce we flash wrzuciłeś ikony i jakie nazwy mają ikony ?

Czy tylko w zakładce Channel w pozycji Icon podawałeś ścieżkę do ikony i jak ona wygląda  ?

Jak w zakładce Generals wygląda u Ciebie ścieżka do Picons ?

Jak to możliwe to wrzuć screen z konfiguracji Picons TVHeadend w zakładce General i Channel. Chyba że jeszcze gdzieś zmieniałeś coś.

Co do marnowania miejsca we flash masz 100% rację ale na ten moment chcę w jakikolwiek sposób uzyskać ikony w KODI a potem docelowo będe chciał przenieść na podmontowany pendrive na którym obecnie trzymam liste blokowanych stron dla Adblock. Jeżeli chodzi o przesył ikon do klienta TVHeadend to kodi robi to tylko raz przy każdym uruchomieniu jak pobiera informację  o kanałach więc to raczej nie powinien być problem.

6 (edytowany przez mar_w 2016-03-07 14:38:59)

To nie jest najlepsza metoda ale na tablecie działa.
Kilka ustaleń odnośnie konfiguracji:
1. Program skonfigurowałem przy pierwszym uruchomieniu tzn  MUX-y itd. DVB Inputs - Network, DVB Inputs -> Muxes, oraz DVB Inputs -> Services -> Map All
2. Program uruchamiam na prawach root-a tak jak jest domyślnie ( /etc/init.d/tvheadend start )
3. utworzyłem katalog w pamięci flash routera /etc/tvheadend/icon
4. Zakładka General: ( ścieżka file:///etc/tvheadend/icon/%C.png )

http://i68.tinypic.com/2ducx80.png

5. Następnie w zakładce Channel/EPG -> Channels zaznaczyłem wszystkie kanały (na niebiesko) i kliknąłem w klawisz "Reset icon"
Znikły ścieżki w kolumnie User icon ( picon://1_0_6....... ) Tych ścieżek już nie było!

6. Potem był restart TVH
7. Następnie w zakładce Channel/EPG -> Channels pojawiły się ścieżki z prawidłowymi nazwami ikon dla poszczególnych programów.
Spisałem nazwy czyli np Polsat ma Polsat.png a TVP1HD ma TVP1_HD.png itd itd

--->   Fullscreen tego poniżej bo słabo widać   <---

http://i65.tinypic.com/34iifiv.png

8. Wrzuciłem ikony do katalogu /etc/init.d/tvheadend/icon z nazwami takimi jak to wymaga TVH (duże i małe litery, podkreślniki itd)

Pełny sukces to będzie, jak zadziała ta metoda na KODI smile

* DVBT2 - T230C *

7 (edytowany przez zbynex 2016-03-08 09:27:43)

Wielkie dzieki za obszerny poradnik. Właśnie o to mi chodziło.

Test wykonany i działa w 100% z KODI jak należy.

Nie ma potrzeby nic ustawiać w zakładce General jak w zakładce CHANEL podajemy pełną ścieżkę do pliku ikony.

Bez problemu można ikony wrzucić na nośnik USB żeby nie zapychać FLASHa.