Temat: Warto inwestować w Linksys EA4500?

Witam,

Mam możliwość wymiany mojego WR1043ND v1 na Linksys EA4500 za ok. 250zł od znajomego.
Warto w to inwestować? Chodzi mi głównie o wsparcie OpenWRT, stabilność oraz obsługę dużej ilości aktywnych połączeń. Wiem, że ta wersja jest wspierana przez Cezarego, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo widziałem dostępny firmware. Zakładam, że wsparcie będzie kontynuowane?

Pozdrawiam

2

Odp: Warto inwestować w Linksys EA4500?

To jest to samo co E4200v2, na kirkwoodzie. W sumie całkiem wydajna maszynka, więc jak chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Xemidra 2016-03-06 13:31:12)

A mógłbym zapytać jak wygląda wgrywanie OpenWRT na niego? U Ciebie jest podana właściwie tylko metoda na konsolę szeregową jednak na wiki openwrt jest informacja o dostępnych obrazach:

openwrt-kirkwood-linksys-viper-squashfs-factory.bin
openwrt-kirkwood-linksys-viper-squashfs-sysupgrade.tar

których nie ma u Ciebie. Jest tam również podana taka informacja:
Build with:

Target System → "Marvell Kirkwood"
Target Profile → "Generic" or "Linksys E4200v2 / EA4500 (Viper)"
Target Images → squashfs

Mógłbyś mi powiedzieć coś więcej w temacie instalacji? Ewentualnie byłaby możliwość z twojej strony na włączenie tych obrazów do twojego repozytorium? Nawet jakbym chciał samodzielnie zbudować obrazy to jednak będą one oparte na czystym OpenWRT a mnie osobiście się bardzo podobają zrobione przez Ciebie modyfikacje.

4

Ale to dotyczy trunka. Tam jest bin który normalnie z gui możesz dać. W CC jeszcze tego nie masz i postępujesz w ten sposób:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-ea4500#instalacja

5

Ale tam jest napisane "As of r47458 the E4200v2 and EA4500 are completely supported. These boards are identified by the codename "Viper." a aktualnie dostępne u Ciebie obrazy CC to r48749. Nie oznacza to, że możliwość generowania obrazów squashfs jest już dostępna?

6

W trunku. Nie przenieśli tego do CC, to oddzielna gałąź. Nie wierzysz to skompiluj samodzielnie CC i zobaczysz co wyjdzie.

7

To nie jest tak, że nie wierzę. Po prostu nie byłem pewien czy jesteś świadomy tych wpisów. Wydawało mi się, że czym większy numer buildu tym zmiany wprowadzone w niższych zostają uwzględnione. Nie wiedziałem, że zmiany pomiędzy gałęziami nie przechodzą.

Aktualnie trunk to przyszłe wydanie Designated Driver?
Wiadomo coś może już na temat ewentualnej premiery? CC i BB pojawiały się w 3 i 4 kwartale. Spekuluję, że DD pojawi się podobnie?

Czy po premierze DD będziesz wydawał obrazy squashfs dla tego modelu czy nie wiesz jeszcze?

Ostatnia kwestia to jak wygląda ewentualna aktualizacja OpenWRT CC jakbym użył metody opisanej przez Ciebie?

8

Kiedy będzie DD - nikt nie wie.

Squashfs możesz sobie wygenerować i z CC, ja tego nie robię - wolę ubifs w tym przypadku, przynajmniej jest zapisywalny cały system plików. W CC wgranie softu masz  przez konsolę, w trunku są już odpowiednie obrazy do wgrania przez gui - ponoć to działa.