Odp: Instalacja openwrt na edimax br-6104kp
Może być i tak.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Instalacja openwrt na edimax br-6104kp
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Może być i tak.
Witam ponownie
Jak się później okazało to to ta przejściówka co miałem to nazywała się hl-340 (i ona 100% nie działała), ale kupiłem inną Prolific PL-2303 (tak ją nawet system wykrywa). Sądziłem, że to wina przejściówki, ale niestety nadal nie mogę się połączyć z routerem. Przejściówka wygląda na dobrą, ponieważ sprawdziłem czy mogę przesyłać pliki między hyper terminalem i minicomem i wszystko działa ok (mogę wysyłać z minicoma i odbierać w hyperterminalu i w drugą strone także).
Więc wynika z tego, że chyba router jest jakiś trefny. Co o tym sądzicie?
pozdrawiam i dziękuje za wszystkie ewentualne sugestie
Albo pomyliłeś złącza/styki/prędkość transmisji ![]()
Witam ponownie
Najprawdopodobniej sam go zepsułem, ponieważ przyjrzałem się i okazało się, że źle wkładałem wtyczkę na odwrót tam gdzie powinna być masa i tx było rx.
Mam pytanie, czy taki manewr mógł spowodować uszkodzenie?Ogólnie router ciągle działa, mogę się do niego zalogować i normalnie z niego korzystać.
Pozatym ustawienia to: 115200, 8n1, kontrola przepływu brak.
pzd dziękuje
Nie, taki manewr nie powoduje zepsucia routera. Sprawdzane wielokrotnie
.
Chyba że dałeś -12V, to wtedy możliwe.
nie wszystko robione na przejściówce czyli tam nie ma 12V
Czyli już nie mam pomysłu co może być nie tak (przejściówka sprawdzona, kabel łączący router z przejściówką też sprawny, minicomie wszystko ustawione poprawnie) jedynie co zostaje to router, ale co w nim może być nie tak?
pzd
Mogę swój odkopać w weekend to Ci powiem jak to jest faktycznie.
Bardzo byłbym wdzięczny, wiedziałbym wkońcu czego mogę się spodziewać podłączając to ustrojstwo.
pzd i dziękuje
Witam
Dzisiaj przyszło mi do głowy, aby zmierzyć napięcie jakie daje przejściówka PL2303 między pinami RX i TX i okazało się, że napięcie jest dużo wyższe niż 5V, a dokładnie wynosi 9V.
Związku z powyższą sytuacją, czy to napięcie przypadkiem mogło zepsuć router?
pozdrawiam
Czyli nie masz konwertera a zwykły kabel rs232c. nic dziwnego ze nie działa.
Ale to jest przejściówka usb na rs232 prolific pl2303, czyli mam rozumieć, że są różne rodzaje tych przejściówek, jedną są na 5V, a inne na 9V?
Acha i jeszcze jedno jakie powinno być napięcie między tymi pinami tzn. 3,3 czy 5V, bo jak patrzyłem konwertery napięć to są właśnie dwa rodzaje?
Czyli teraz trzeba szukać kogoś ktoby to naprawił?
pzd
Kupiłeś zwykły kabel rs232c na usb. To normalny RS232c, do ratowania routerów raczej się nie nadaje.
A jak kupie konwerter napięć taki podłączany do portu rs232, tylko nie wiem jaką wersje wybrać na 5V czy 3,3V.
I jak Ci się wydaje, jest jakaś szansa, że router działa jeszcze?
3.3v. szansa jest dość duża.
Witam ponownie
Szukałem w swoim mieście kogoś ktoby mógł sprawdzić ten router, ale nikt nie ma takich konwerterów, więc chciałem się dowiedzieć, gdyby port szerogowy był uszkodzony w routerze to chyba nie było by napięcia pomiędzy rx i tx, a jest całe 3,3V. Czy to oznacza, że wszystko jest ok i mogę spokojnie kupować konwerter?
pozdrawiam dziękuje
Powinno być ok. Chociaż mogło sie też zrobić przebicie do zasilania i dlatego tak jest.
Witam ponownie
Po wielu wysiłkach udało się wgrać firmware, ale niestety moje kłopoty się nie skończyły, a mianowicie, nie zawsze zapala się dioda power po podłączeniu zasilania, a drugi problem polega na tym, że nie mogę się połączyć przez telnet, ani ssh. Adres, którego używam to 192.168.1.1 niestety nie mogę się połączyć.
W FAQ jest napisane, że właśnie ten adres jest domyślny.
pozdrawiam i dziękuje
Tak, taki jest domyślny adres w openwrt. A po serialu możesz? System wstaje w ogóle?
Tak po serialu zgłasza się i mogę wydawać polecenia
To zobacz czy masz interfejs sieciowy. Może nie masz modułu od switcha adm?
po wydaniu polecenia lsmod: mam następujące moduły:
Module Size Used by Not tainted
usb_storage 32832 0
adm5120_hcd 10656 0
ledtrig_adm5120_switch 1296 0
nf_nat_tftp 432 0
nf_conntrack_tftp 2416 1 nf_nat_tftp
nf_nat_irc 864 0
nf_conntrack_irc 2576 1 nf_nat_irc
nf_nat_ftp 1360 0
nf_conntrack_ftp 4784 1 nf_nat_ftp
ipt_MASQUERADE 992 1
iptable_nat 2272 1
nf_nat 11248 5 nf_nat_tftp,nf_nat_irc,nf_nat_ftp,ipt_MASQUERADE
,iptable_nat
xt_NOTRACK 544 0
iptable_raw 656 1
xt_state 768 3
nf_conntrack_ipv4 7408 6 iptable_nat,nf_nat
nf_defrag_ipv4 624 1 nf_conntrack_ipv4
nf_conntrack 38224 12 nf_nat_tftp,nf_conntrack_tftp,nf_nat_irc,nf_conn
track_irc,nf_nat_ftp,nf_conntrack_ftp,ipt_MASQUERADE,iptable_nat,nf_nat,xt_NOTRA
CK,xt_state,nf_conntrack_ipv4
sd_mod 22176 0
pppoe 8352 0
pppox 1216 1 pppoe
ipt_REJECT 1760 2
xt_TCPMSS 1952 1
ipt_LOG 4576 0
xt_comment 464 0
xt_multiport 1840 0
xt_mac 576 0
xt_limit 1008 1
iptable_mangle 992 0
iptable_filter 768 1
ip_tables 8608 4 iptable_nat,iptable_raw,iptable_mangle,iptable_f
ilter
xt_tcpudp 1840 4
x_tables 9328 13 ipt_MASQUERADE,iptable_nat,xt_NOTRACK,xt_state,i
pt_REJECT,xt_TCPMSS,ipt_LOG,xt_comment,xt_multiport,xt_mac,xt_limit,ip_tables,xt
_tcpudp
ext2 40480 0
ppp_async 6576 0
ppp_generic 18880 3 pppoe,pppox,ppp_async
slhc 4976 1 ppp_generic
usbcore 99424 3 usb_storage,adm5120_hcd
scsi_mod 70512 2 usb_storage,sd_mod
nls_base 4832 1 usbcore
crc_ccitt 976 1 ppp_async
leds_gpio 1520 0
button_hotplug 2576 0
gpio_buttons 2144 0
input_polldev 1360 1 gpio_buttons
input_core 17456 4 button_hotplug,gpio_buttons,input_polldev
i nie zabardzo wiem czego mam szukać i dlatego zamieszczam całą listę
I mam jeszcze pytanie czy dioda powinna się zapalić jak się podłączy kabel sieciowy? Acha i w pliku network jest option type to bridge czy to dobrze?
Wgrałem jeszcze obraz z ustawieniami domyślnymi, ale niestety to samo i zauważyłem jeszcze, że nie zawsze system się zgłasza tzn. czasami się zgłasza, a czasami się zawiesza. A chyba tak nie powinno być?
Witam
Tak ciągle próbuje połączyć się przez telnet/ssh ale nic z tego nie wychodzi. A bez dostępu do internetu nic nie mogę zrobić, a pozatym co to za router bez internetu.
Żauważyłem, że gdy podłącze kabel sieciowy przed włączeniem zasilania to system uruchumia się do pewnego momentu i się zawiesza i nie mogę żadnych komend wydawać.
A co do tych modułów to jak on powinien się nazywać?
pozdrawiam i dziękuje
Raczej masz wszystko co trzeba. Zrób sobie jeszcze raz domyślny obraz, taki jak się wybierze po zaznaczeniu platformy i nic poza tym. I wtedy zobacz.
Wgrałem jeszcze raz domyślny obraz ale nie ruszyło nic ciągle nie może nawiązać połączenia. Kabel jakiego używam do podłączania sieci to kabel prosty 100% sprawny.
A może nie ma w firmware wkompilowanego domyślnie serwera ssh i telnetu, a może trzeba coś skonfigurować jeszcze dodatkowo?
dziękuje za wszelkie wskazówki które by przyczyniłyby się do poskromienia tego niedobrego routera:)
telnet jest na pewno, drobear raczej też.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Instalacja openwrt na edimax br-6104kp
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc