Temat: Co to jest teql0?

Witam,

Dzisiaj zauważyłem, że na liście fizycznych interfejsów mam coś takiego teql0. Wie ktoś może co to za interfejs? Wydaje mi się, że to część SQM, bo to jedyny pakiet, jaki doinstalowywałem ostatnio. Może to ktoś potwierdzić, bo po wpisaniu ifconfig go nie ma?

Druga prawa @Cezary - przy instalacji pakietu luci-app-sqm z twojego repozytorium (idzie automatycznie) pojawiają się jakieś errory. Nie pamiętam jakie dokładnie ale nie zauważyłem, żeby coś nie działało. Daje Ci znać, żebyś mógł sobie ewentualnie to zbadać.

Pozdrawiam.

2

Odp: Co to jest teql0?

Od qos, tak: http://lartc.org/howto/lartc.loadshare.html

"Jakieś" w niczym nie pomaga. Ponad to - dlaczego to instalujesz skoro to jest standardowo u mnie w obrazie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Xemidra 2016-03-04 20:45:28)

Używam twoich obrazów bez LuCi i tam tego nie ma. Potem ręcznie sobie instaluję te pakiety, które mi są potrzebne, włączając SQM.
A ten error to coś w rodzaju: sysntax spars error in line...coś tam. Coś w tym stylu.

4

A luci też instalujesz ode mnie? Wygeneruj ten błąd i pokaż.

5

Nie pamiętam skąd jest LuCI. To idzie jakoś automatycznie. Komenda opkg update a potem opkg install luci-ssl. Niektóre pakiety idą bezpośrednio z OpenWRT a niektóre idą od Ciebie.

Gdy próbowałem zainstalować luci-app-sqm pomijając twoje repozytorium to się wszystko wykrzaczyło. Ale to już było kombinowane.

6

PS. O tym błędzie mówię:

Removing package luci-app-sqm from root...
uci: Parse error (invalid command) at line 6, byte 0
uci: Parse error (invalid command) at line 6, byte 0
uci: Parse error (invalid command) at line 7, byte 0
uci: Parse error (invalid command) at line 1, byte 0

7

Masz błędy w jednym z plików w /etc/config

8 (edytowany przez Xemidra 2016-03-04 21:10:55)

Możesz mi powiedzieć coś więcej na ten temat? W sensie jakim pliku xDD Albo jak mam sobie to sprawdzić?

9

luci-app-sql grzebie po /etc/config/ucitrack, usuwa swoje wpisy i comituje. Masz błędy podczas zatwierdzania zmian więc w jednym z tych plików masz jakąś bzdurę wpisaną i parser się wywala. Zrób

uci show

może znajdziesz gdzie to się znajduje.