1

Temat: Szczęśliwy unbrick Asus wl 500gp v1

Witajcie,

w związku z wewnętrznym dyskomfortem spowodowanym pasożytnictwem na tym forum chciałem tym razem pomóc innym w kwestii unbricku (naprawy) routera  Asus wl 500gp v1

Wstęp
Historia zaczyna się całkiem niewinnie, złe przekierowanie (literówka) outputu do loga, prawdopodobnie jego szybkie zapełnienie, z którym openWrt sobie już nie poradził. Restart, failsafe, mount_root i to samo (nie pamiętam komunikatu, nie dało się wykonać żadnego skryptu, komendy, polecenia powłoki)... Ponowny restart, failsafe, tym razem bez mount_root. Jako, że bez root FS za wiele nie można porobić, jakoś podpasowało mi wykonać

mtd erase linux

myśląc, że przywróci mi świeży poinstalacyjny backfire... Teraz wiem, że był to błąd i należało użyć polecenia firstboot (?)
Urządzenie popsute, bricked...

Objawy
- fizyczne:
po restarcie, Asus nie wchodzi w tryb failsafe, nie reaguje na przyciski Reset, EZSetup. Dioda led Power miga co 5 sek. Air nie świeci sie, ethernety zgodnie ze statusami.
- logiczne:
nie odpowiada na pingi, tftp, telnet, ssh, nie nadaje wifi

Rozwiązanie
Ważne, żeby nie panikować smile ja już miałem przygotowane śrubokręty, kombinerki i kable do operacji pt. "Pin9", ale szukając tutorialu, trafiłem na tą stronkę i z sukcesem wykorzystałem rady podane w jej pierwszej części.

1. Ustawić IP komputera na 192.168.1.2  (jak na obrazku niżej)
2. Wyłączyć router (odłączyć go od zasilania)
3. Wprowadzić go  w stan "ODZYSKIWANIA" -> wcisnąć RESTORE i włączyć zasilanie, przytrzymać 5 sek (dioda POWER powinna mrugać) i puścić,
4. Przez "Firmware restoration" wgrać plik wl500g-clear-nvram.trx. Odczekać chwilkę (dla pewności 6-10 min.)
5. Ponownie wprowadzić go  w stan "ODZYSKIWANIA"  i wgrać plik "wl500g-recover.trx" i znów chwilkę odczekać (dla pewności 6-10 min.)
6. Ponownie wprowadzić go  w stan "ODZYSKIWANIA"  i wgrać plik  (*.trx, *.bin) zawierający wybraną wersje softu i znów chwilkę odczekać (dla pewności 6-10 min.)
7. Włączyć sprzęt i cieszyć się nowym oprogramowaniem smile

Podsumowanie
Nie śpieszyć sie do opcji hardware'owej.
Jeżeli dioda Power miga co 5 sekund, router da sie uratować software'owo. Jest tylko w swoim trybie failsafe. To że nie odpowiada na pingi i inne telnety jest OK

Mam nadzieję, że to komuś pomoże. Niech zapisze się w googlach smile
Pozdrawiam.