Temat: Zawieszanie modemu (E3276 na WR1043ND)

Udało mi się z pomocą Cezarego (i nie tylko) na forum skonfigurować poprawnie (chyba) modem LTE, jednak moja radość długo nie trwała.

Router – TL-WR1043ND v.1
Modem – Huawei E3276s-150

Opcje podłączenia:

• modem w gnieździe USB routera

• modem w pasywnym hubie USB

• modem w tym samym hubie USB ale przerobionym na aktywny z pomocą wysokiej jakości zasilacza 5V

Tu uwaga: W większości tańszych hubów aktywnych, które widziałem, zasilanie jest elektrycznie rozwiązane dokładnie w ten sam sposób – zasilacz 5V jest wpinany bezpośrednio w i tak połączone ze sobą styki zasilające złącz USB. W każdym razie zasilacz, który mam jest bardzo podobny do zasilacza laptopowego (tyle, że ma 5V), jest mocny (4A) i bez problemu radzi sobie np. z dodatkowym dyskiem twardym 2,5".

Modem w każdym z ww. przypadków działa poprawnie, ale po jakimś czasie (12-48 h) zawiesza się permanentnie – nie pomaga wtedy nawet restart programowy routera – trzeba odłączyć albo zasilanie zestawu (routera i modemu), albo wyjąć modem z gniazda USB i włożyć ponownie.

Czy to ja mam jakiś pechowy egzemplarz modemu, czy TP-Linki sobie z nimi nie radzą, czy to OpenWRT ma niedopracowany sterownik, czy gdzie leży pies pogrzebany…? Jeśli ten typ po prostu tak ma – może jest jakiś workaround, nawet i sprzętowy, do tego modemu?

2

Odp: Zawieszanie modemu (E3276 na WR1043ND)

Looooooooooooooooogi.

3

Odp: Zawieszanie modemu (E3276 na WR1043ND)

Marsjanin napisał/a:

Router – TL-WR1043ND v.1
Modem – Huawei E3276s-150

Raz-ww router nadaje się do pracy z modemem LTE w wersji HiLink (to słaby wydajnościowo router ze zbyt małą ilością pamięci RAM), dwa wymaga do tego aktywnego HUB-a USB z którym będzie dobrze współpracował.                                                           

Marsjanin napisał/a:

Czy to ja mam jakiś pechowy egzemplarz modemu, czy TP-Linki sobie z nimi nie radzą, czy to OpenWRT ma niedopracowany sterownik, czy gdzie leży pies pogrzebany…? Jeśli ten typ po prostu tak ma – może jest jakiś workaround, nawet i sprzętowy, do tego modemu?

OpenWRT-CC bdb radzi sobie ze wsparciem modemów LTE

Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.9.0
Model:Nexx WT3020
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:21.5MB / 60MB (35.8%)
Połączenia:301/4096
Średnie obciążenie CPU:0.08 / 0.03 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:43 dni, 0 godz., 19 min.
Bieżąca data i czas:03/01/16 23:35 CET

, aktywną sesję IP na modemie mam

798:37:01 

, czyli prawie od miesiąca.