Temat: Ile Active Connections OpenWRT jest w stanie uciągnąć?

Witam,

W OpenWRT z Luci i chyba w Gargoylu też znajduje się taki panel "Active Connections", który pokazuje ilość aktualnie aktywnych połączeń. Teoretyczny limit u mnie to 16384. Chciałbym się zapytać czy duża liczba takich połączeń wpływa jakoś negatywnie na pracę urządzenia? Jaka liczba takich połączeń jest optymalna? Mógłby mi ktoś wyjaśnić o jakie połączenia chodzi?

Pozdrawiam

2

Odp: Ile Active Connections OpenWRT jest w stanie uciągnąć?

"Optymalna" nie istnieje. To zależy od ilości dostępnego ramu. To co masz wystarcza do normalnego działania, chyba że korzystasz z torrentów i masz ustawione tysiące peerów. Ale przy 32M ramu i tak router wymięknie na tym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Xemidra 2016-02-27 12:17:04)

Czyli tak na oko 6000-8000 tysięcy połączeń przy 32MB RAMu to już za dużo?
W takim razie ile RAMu powinno mieć moje urządzenie by zapewnić prawidłowe działanie przy tysiącach połączeń?

4

Myślę że z 2GB by wystarczyło smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Xemidra 2016-02-27 12:36:32)

Mówisz poważnie? Istnieje jakiś przelicznik według, którego to obliczyłeś?
Bo właśnie patrzę na Active Connections i mam w tym momencie 6151 przy 32MB RAMu (WR1043ND v1) i zaczyna router wjeżdżać na SWAP, który jest w moim przypadku bardzo wolny. Zauważyłem również, że właśnie torrenty działają dużo wolniej.

Edit: Można jakoś sterować zarządzaniem tymi połączeniami? W pliku /etc/sysctl.conf znajdują się różne opcje dotyczące tych połączeń. Czy zmiana np: net.netfilter.nf_conntrack_udp_timeout_stream na niższą wartość wpłynęłaby pozytywnie na pracę routera?