Temat: Apache + PHP + libxml2 = probem

Witam,
Jestem początkujący w sprawach UNIXa oraz OpenWrt dlatego proszę o wyrozumiałość. Chcę postawić sobie serwer www na routerze, a na nim skrypt imitujący powiedzmy windowsowego explorera. Nieistotne, w każdym razie wymaga on libxml2 dołączonego do php.

Apache już mam i działa. PHP także. Problem pojawia się przy dodawaniu funkcjonalności libxml2. Znalazłem w opkg taką paczkę i ją zainstalowałem, jednak to nic nie daje. W php.ini dorzuciłem "extension=libxml2.so.2" bo tak nazywa się zainstalowane rozszerzenie. Teraz jednak

"php-cgi -v"

wypluwa mi:

"PHP Warning:  PHP Startup: Invalid library (maybe not a PHP library) 'libxml2.so.2' in Unknown on line 0"

Jakby z tym pliczkiem było coś nie tak. Nie mogę sobie poradzić z instalacją tego dodatku. Proszę o pomoc. Aha, po wyświetleniu php_info w sekcji Configure Command mam gdzieś tam między wierszami "--disable-libxml", ale nie wiem gdzie i jak to się zmienia. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pzdr!

2

Odp: Apache + PHP + libxml2 = probem

To nie jest moduł od php, to zwykła biblioteka systemowa. Masz szukać w php5-mod-xml, a taka paczka istnieje.

I skrypt nie wymaga libxml2 (bo skrypt nie jest binarką wykonywalną), raczej właśnie odpowiedniego wsparcia dla xml przez php.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Właśnie php5-mod-xml zainstalowałem wcześniej, podpiąłem pod php.ini, w php_info pojawiła się nowa tabelka odnośnie XMLa ale niestety skrypt wciąż wywala mi:

"You must have libxml PHP extension enabled on your server"

4

Ajaxexplorer? Ktoś już walczył na tym forum z tym.

5

Dokładnie. Niestety nic nie mogę znaleźć na temat. Dzięki za pomoc.

6

Ten komunikat pochodzi ze skryptu i oznacza tyle że nie może znaleźć klasy "DOMDocument". Niech ktoś powie gdzie ona właściwie się znajduje.

7

Poddałem się. Spróbowałem extplorer. Podobna funkcjonalność i co najważniejsze działa bez problemów... no prawie. Przy większym obciążeniu restartuje router. Podejrzewam że może to być brak pamięci dlatego teraz walczę ze swapem. Może to pomoże.

8

W php.ini zmniejsz limity.

9

Zdaje się, że swap załatwił sprawę. Ale dzięki za wskazówkę, będę miał to na uwadze!