Temat: Co lepiej zakupić pod oscam: czytnik phoenix ftdi czy czytnik pc/sc?

Witam, tak jak w temacie, przeczytałem kilka tematów i zdania są podzielone. Zatem wg. Was który czytnik najlepiej zakupić by hulało to bez większych problemów pod Luci CC albo Luci BB

2 (edytowany przez Scotch 2016-02-19 19:46:51)

Odp: Co lepiej zakupić pod oscam: czytnik phoenix ftdi czy czytnik pc/sc?

Ja używam phoenixa na FTDI - działa bezproblemowo
Plusy:
Aktualizacje na bieżąco stąd: http://download.oscam.cc/index.php?& … ips-tplink
Niewielkie wymogi: binarka ok. 0,5MB + kmod-usb-serial, kmod-usb-serial-ftdi, libusb1.0

Minusy:
Niektórzy mieli z nimi dziwne problemy tj. cykliczne rozłączanie (możliwe, że spowodowane włączoną funkcją auto update - ja jej nie używam, raz w miesiącu odświeżam uprawnienia).

Więc:
Jeżeli nie masz zbyt wiele wolnego miejsca, a nie chcesz używać extroota - kup phoenixa FTDI
Jeżeli w/w nie grają roli - kup PCSC (pakiety Cezarego mają wsparcie dla tych czytników)

3

Dziękuje za wskazówkę, oscama  chce postawic na dir-505 i jak wiadomo on ma 8mb flash

4 (edytowany przez Scotch 2016-02-19 20:37:00)

Sam kiedyś używałem DIR-825, obecnie TD-W8970 - oba mają 8MB Flash. Oscam mieści sie bez problemu (oczywiście z czytnikiem phoenix na FTDI).

5

mam pytanie z innej beczki, czy sparowana karta z dekodera da radę uruchomić w czytniku phoenix?

6 (edytowany przez Scotch 2016-02-20 08:55:11)

Tak, jak znasz RSA i Boxkey (czasami wystarczy znać tylko RSA - zależy od operatora)

7

ale nc+ podają RSA i BoxKey. Odczytanie boxkey chyba jest trudne?

8

Nie sądzę, żeby podawali dane parujące - inaczej po co by zabezpieczali?
Jeżeli chodzi o nc+ to parują zestawy po byłej "n" - provider 0B01
Odczytanie danych parujących jest możliwe, ale czasami kosztowne (zależy od rodz. posiadanego zestawu) - szczegóły na właściwych forach.

9

Dołączę się do tematu chociaż z brodą wink

mam tp-linka ARCHER-a C7 AC1750 (dzisiaj przywiózł go kurier) za chwilę będzie na nim gargulec

ja nie mam problemu z miejscem ...

to który czytnik wybrać ?

teraz w dekoderze mam ustawione oscam na
mhz                           = 450
cardmhz                       = 2700

może źle spojrzałem ale nie widziałem takiego taktowania w phoenix-e

10

mhz - wpisujesz takie taktowanie jakie ustawiłeś w phoenixie np. 357, 368
cardmhz - wpisujesz to samo co w mhz lub możesz eksperymentować np. 500, 600

11

@FUTURISTA bardzo dziękuję za info wink
ja prosty cham wink myślałem że to są ustawienia z czytnika oryginalnego dekodera z którego jest karta wink

Ale Panowie co kupić ? wink

ARCHER C7 już hula, a ja chciałbym już wyjąć kartę z dekodera i odpalić na nim kodi ...

12

Moje zdanie już znasz, jeżeli nie przekonała Cię mniejsza ilość wymaganego miejsca we flashu i łatwa dostępność binarek Oscama (na bieżąco).
To powinien przekonać fakt, że mniej jest zachodu z phoenixem - instalujesz czytnik, odpalasz Oscam i tyle: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 85#p183285

PCSC wymaga nie tylko dodatkowych bibliotek, ale również uruchamiania usług w pewnej kolejności (była o tym mowa w którymś z wcześniejszym wątków nt. Oscama na eko.one).
Listę wspieranych urzadzeń masz tu: http://www.streamboard.tv/oscam/wiki/DeviceList

P.S.
Dla większości kart natywną częstotliwością jest obecnie ~6MHz (mhz = 600)
Twoje ustawienia Oscama w dekoderze wskazują, że masz jakąś starą wersję i nie mają nic wspólnego z rzeczywistym taktowaniem.

13

Scotch napisał/a:

Twoje ustawienia Oscama w dekoderze wskazują, że masz jakąś starą wersję i nie mają nic wspólnego z rzeczywistym taktowaniem.

Czy aktualne wersje oscama nie mają już takich ustawień.
Używam 10572 i tam jeszcze takie ustawienia funkcjonowały, oczywiście jeżeli chodzi o czytniki wewnętrzne w różnego rodzaju dekoderach:

Dreambox Mipsel: 2700, PPC: 3150, DM7025: 8300 ...

14

Jeżeli dobrze pamiętam, to do wersji 101xx Oscam wymagał kombinowania z takimi dziwnymi ustawieniami - szczególnie w przypadku kart Conax.
Inaczej czytnik po chwili pracy łapał timeout-y.
Było to spowodowane błędem w kodzie i na dobrą sprawe nie wiadomo na jakich parametrach rzeczywiście działały czytniki.
Twoja wersja już raczej powinna ustawiać taktowanie zgodnie z konfiguracją.
Czytnika wewnętrznego w nboxie używam sporadycznie (mam ustawiony mhz = 500, cardmhz = 357) - faktycznie działa bez zacięcia z kartą Conax (wcześniej musiałem używać zewn. phoenixa).