Temat: WR1043, dysk USB
Witam,
Jako że nie dawno rozpocząłem swoją "zabawę" z OpenWRT (ByObsy w tym przypadku). Mam kilka pytań co do sensowności i możliwości realizacji kilku moich pomysłów.
Planuję podłączyć dysk 2.5 cala do mojego cacka (WR1043). Stworzyć na nim trzy partycje (swap, extroot i zwykłą partycję na dane). Partycje planuje podzielić: swap: 128MB, extroot 2GB, dane: to co zostanie z 40GB czyli około 38GB). Aby przetestować możliwości podłączyłem dysk bezpośrednio do routera - dysk działa bez dodatkowego zasilania. Po podłączeniu przez hub'a niestety konieczne było dołączenie zasilania do hub'a aby zasilić dysk.
Teraz moje pytanie czy jest możliwość podłączenia hub'a (w środku urządzenia) tak aby podpiąć pod niego zasilanie z routera (z wnętrza - nie uśmiecha mi się router z dwoma zasilaczami). Czy można gdzieś znaleźć zdjęcia jak ktoś zrobił już taką modyfikację (podłączenie hub USB wewnątrz <<nawet pasywny>> - jednak zdjęcia podłączeń nie wyglądu routera <<znalazłem takowe na openrouter.info ale tam tylko widać sam wygląd router'a>>).
Rozwiązanie z dyskiem wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż flash szczególnie dla swap'a. Mam rację?
Drugie pytanie czy jest sens (biorąc pod uwagę chęć wykorzystywania swap'a) podejmować próbę "zwiększenia" pamięci RAM urządzenia. Na Routerze planuje: transmisson, server freeradius i w przyszłości minidlna.
Pozdrawiam