Odp: E3372 w ncm
...indeed - jak mawiał pewien kosmita w Star Gate
![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → E3372 w ncm
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
...indeed - jak mawiał pewien kosmita w Star Gate
![]()
Kupilem drugi taki sam modem chcac zrobic sobie multiwan (wczesniej mialem multiwan z ISP na PPPOE ale on przestal swiadczyc uslugi, wiec chcialem miec dwa modemy usb). Modem pieknie sie wykrywa, laczy i mozna przez niego wszystko pingowac. Ale caly czas w mwan3 dostepny jest tylko jeden interfejs. Drugi generuje blad:
Fri Sep 18 20:26:12 2015 user.warn mwan3: Could not find gateway for interface wan (eth1)
Mwan3 krzyczy, ze nie ma defaultroute na interfejsie eth1.
Komenda route daje ponizsze rezultaty. Jest tylko jedna pozycja default i pewnie to jest problem. Probowalem juz defaultroute 1 i 0 w ustawieniach interfejsow. Metryka jednego interfejsu ncm jest 10 druga 20. Ale jakos nie przeklada sie to na ponizszy output z route.
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
default user-46-113-139 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth2
46.113.139.104 * 255.255.255.252 U 0 0 0 eth2
46.113.139.106 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 eth2
164.127.178.80 * 255.255.255.252 U 0 0 0 eth1
164.127.178.81 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 eth1
192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 br-lan
uci show network pokaż.
pod spodem
network.loopback=interface
network.loopback.ifname='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fdb7:e9b5:c44b::/48'
network.lan=interface
network.lan.ifname='eth0.1'
network.lan.force_link='1'
network.lan.type='bridge'
network.lan.proto='static'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.ipaddr='192.168.0.1'
network.wan=interface
network.wan.proto='ncm'
network.wan.device='/dev/ttyUSB0'
network.wan.apn='internet'
network.wan.metric='10'
network.wan.defaultroute='0'
network.wan2=interface
network.wan2.proto='ncm'
network.wan2.device='/dev/ttyUSB3'
network.wan2.apn='internet'
network.wan2.metric='20'
network.wan2.defaultroute='0'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='switch0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='switch0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='0t 2 3 4 5'
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device='switch0'
network.@switch_vlan[1].vlan='2'
network.@switch_vlan[1].ports='0t 1'
network.wan3=interface
network.wan3._orig_ifname='wlan1'
network.wan3._orig_bridge='false'
network.wan3.proto='dhcp'
network.@route[0]=routeTe defaultroute='0' skasuj.
to robilem. nic nie zmienia.
To wrzucaj to na forum.openwrt.org, tam jest autor tego skryptu.
Wydaje mi sie ze problemem jest fakt, ze po polaczeniu obu modemow jest tylko jedna brama default a wedlug roznych tutoriali (takze tego z OpenWrt) powinnny byc dwie zanim odpale mwan3. I dlatego nie dziala ten mwan3. Innymi slowy - cos nie tak robie wczesniej jeszcze, zanim go wlacze.
Tak jakby w momencie podnoszenia interfejsow eth1 i eth2 ustawiala sie tylko jedna brama domyslna. Na jednym z interfejsow nie moge pingowac zadnego hosta, pomimo ze oba interfejsy dostaja adres IP jak trzeba i modemy sygnalizuja nawiazanie polaczenia.
Czy ktos testowal NCM z dwoma modemami?
Wydaje mi się, że sterownik ncm nie przyjmuje części opcji z /etc/config/network. Na przykład ignoruje option metric a także nie pozwala na zdefiniowanie własnych sciezek routingu. Chocby nie wiem co bym robil, zawsze routingu nie jestem w stanie zmienic dla tych dwoch interfejsow na modemach ncm.
Wydaje mi się, że sterownik ncm nie przyjmuje części opcji z /etc/config/network. Na przykład ignoruje option metric a także nie pozwala na zdefiniowanie własnych sciezek routingu. Chocby nie wiem co bym robil, zawsze routingu nie jestem w stanie zmienic dla tych dwoch interfejsow na modemach ncm.
No tak, czytanie ze zrozumieniem popłaca. Ja przestawiłem jeden z modemów w tryb hilinka i ruszyło. Choć poprawienie ncm.sh byłoby bardziej eleganckie. Dzięki.
Dziwna rzecz. Po zmianie na ncm przestało mi działać 3ginfo, tj. nie wyświetla danych:
root@OpenWrt:~# 3ginfo
Status: Połączony
Czas polaczenia: 0d, 00:18:29
Przeslano danych: 709.4 KiB / 1.9 MiB
Operator: ---
Tryb pracy: -
Sila sygnalu: 0%
Urzadzenie: -
MCC MNC: - -
LAC: - (-)
LCID: - (-)
RNC: - (-)
eNB: - (-)
CID: - (-)
CSQ: -
RSSI: - dBm
RSCP: - dBm
Ec/IO: - dB
RSRP: - dBm
RSRQ: - dBPoza tym w Luci przy interfejsie WAN pokazuje "Nieobsługiwany typ protokołu"
Wykonane polecenia:
opkg update
opkg install kmod-huawei-hw-cdc
config interface 'wan'
option proto 'ncm'
option device /dev/ttyUSB1
option apn internet
opkg remove kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm
reboot
Picocom -> AT^SETPORT="A1,A2;10,16,12,1,A1,A2"Polecenie cat /sys/kernel/debug/usb/devices
T: Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=00 Cnt=01 Dev#= 5 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 1.02
S: Manufacturer=HUAWEI_MOBILE
S: Product=HUAWEI_MOBILE
C:* #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr= 2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=10 Driver=option
E: Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I: If#= 1 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=huawei_ether
E: Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS= 16 Ivl=2ms
I:* If#= 1 Alt= 1 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=huawei_ether
E: Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS= 16 Ivl=2ms
E: Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=12 Driver=option
E: Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=01 Driver=option
E: Ad=88(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E: Ad=89(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E: Ad=8a(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=07(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125usuci -P/var/state show network.wan
network.wan=interface
network.wan.proto='ncm'
network.wan.apn='internet'
network.wan.up='1'
network.wan.ifname='eth1'Modem to E3372 bez Hilink (z T-mobile)
Wersja oprogramowania: 21.286.03.00.55
OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-15.288.54164-ce5c787)
Żeby pokazało w LuCi (ma sens przy ncm), trzeba dodać jedną opcję :
config interface 'wan'
option ifname 'wwan0'
(...)Oczywiście zapomnij o jakimkolwiek zarządzaniu przez LuCI oprócz wł./wył.
Jedyny plus to widzisz adres IP (przydatne - w przeglądzie na gł. stronie w LuCI adres ip w ddns odświeża się dopiero po jakimś czasie - tu widzisz od razu - dotyczy typów ip zewn. i bez blokowania portów) i mniej więcej widać ilość TX, RX.
3ginfo trzeba przekonfigurować.
huawei_ether - to sterownik od hilink.
Sterowniki kmod-usb-net-cdc-ncm i kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm w przypadku tego modemu w trybie ncm są tandemem i muszą albo być razem, albo być odinstalowane oba, jak chcesz korzystać z hilink. Przy sterowniku kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm używa się innej opcji device:
option device '/dev/cdc-wdm0'Teraz do ncm używa się sterownika kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm.
kmod-huawei-hw-cdc jest zamienny - wtedy w device używasz /dev/ttyUSB*, a przy ifname eth1 (żeby było widać w LuCI).
Ogólnie - jak ma być ncm to albo jeden sterownik, albo drugi - nie oba jednoczeście, czyli tylko któryś z tych:
kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm
kmod-huawei-hw-cdc
...i stosowna konfiguracja.
Żeby pokazało w 3ginfo musisz ustawić opcję network w jego konfigu - inaczej samo nie jest w stanie wykryć z jaką siecią ma do czynienia. Luci nie obsługuje graficznie protokołu ncm/qmi, wielokrotnie to było już pisane.
Cezary - może po prostu na forum jako 1-szy, przyklejony temat (na samej górze strony), coś w stylu ?:
O czym powinieneś wiedzieć zanim zadasz pytanie o LuCI/openwrt
Dwa najczęściej pojawiające się tematy, to to, o czym powyżej w Twoim poście oraz o openvpn.
Zainstalowałem z powrotem sterowniki kmod-usb-net-cdc-ncm i kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm czyli dla modemu bez HiLink, w network dałem option ifname 'wwan0' i jest ok, tzn. w LuCi wyświetla się info o połączeniu wan. 3ginfo też działa. Wystarczyło zmienić device z USB0 na USB1. Jedynie jeszcze nie wyświetla się IP w oknie początkowym:
Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1
Uptime: 0d, 00:01:15
Load: 1.29 0.51 0.18
Flash: total: 7.2GB, free: 7.2GB, used: 0%
Memory: total: 123.0MB, free: 104.2MB, used: 15%
WAN: No i jeszcze jedna dziwna rzecz. Jak próbowałem pare dni temu po upgradzie z BB do CC dać (przy proto=ncm) option device na cdc-wdm0 to połączenie nie działało, więc było na ttyUSB1. Teraz przez chwilę działało i znowu przestało. Nie wiem o co kaman...
Mon Oct 26 03:24:08 2015 daemon.notice netifd: wan (7353): Timeout running AT-command
Mon Oct 26 03:24:08 2015 daemon.notice netifd: wan (7353): Failed to connect
Mon Oct 26 03:24:08 2015 daemon.notice netifd: wan (7763): Stopping networkTu pierwsze - tak, bo robi się pod spodem interfejs o trochę innej nazwie niż wan. To drugie - modem przestał gadać i nie można nic mu wysłać.
Testowane na CC, choć na BB działa tak samo.
Cały problem w tym że E3372 nie działa w ndisie ot tak po prostu pod linuksem. Winny jest sterownik (albo inaczej - huawei) bo w tym modemie obsługa ncm wymaga specjalnego traktowania. Co ciekawsze - Huawei udostępnia specjalny sterownik od kilku lat i to właśnie on musi być zastosowany jeżeli mamy zwykły modem (nie HiLink) a chcemy go uruchomić w ncm a nie zwykłym 3g.
Modem: E3372 nówka od Play, z softem 21.297.05.00.264.
W dużym skrócie:
opkg update opkg install kmod-huawei-hw-cdc(uwaga: jest w moim repo, nie ma go w oficjalnym). Następnie konfigurujemy sekcję wan:
config interface 'wan' option proto 'ncm' option device /dev/ttyUSB1 option apn internet/dev/ttyUSB1 może być różne, w zależności od ustawienia portu. I teraz należy system zmusić aby używał tego sterownika. Jeżeli macie moje obrazy LuCI to po wydaniu polecenia cat /sys/kernel/debug/usb/devices mogą pojawić się takie wyniki:
...
I ostatnia sprawa - porty. Domyślnie modem miał niektóre rzeczy wyłączone, więc przy pomocy np. picocom należy przywrócić porty poleceniem setport:
AT^SETPORT="A1,A2;10,16,12,1,A1,A2"(to jest polecenie do wpisania w picocomie, nie w konsoli routera!)
Cezary, mam identyczny modem z Play. Sterowniki z CC (mam oficjalnego builda z ich strony - kompilacja dla routera https://wiki.openwrt.org/toh/unbranded/a5-v11 ).
Skad pobrać sterownik NCM o którym piszesz i dlaczego nadal oficjalne repo CC ma "zly" sterownik? Prosilbym o link do repo i w jakim pliku sie zmienia repo? Najlepiej jakbym mial link do pakietu tego dobrego, dla mojego routera.
Na windowsie wyciagam na E3372 "zwyklym" ok 20Mbit w obie strony. SLABO. Ten sam modem ale Hilink i ta sama karta SIM - 30Mbit i wiecej :-( PC nie ogranicza przeciez modemu.
Na sterowniku huwawei ncm - tym zlym, mam 6/6Mbit !!!! Koszmar!!!
Mozesz pomoc? Ogolnie ten modem jest bardzo slabo opisany, wszedzie tylko hilinki. A ja mam publiczne IP i musze miec przekierowanie portow - wiec kupilem modem "standard" aby IP miec po stronie routera.
Czy mozesz skompilowac jakos mi pakiet poprawnego sterownika NCM dla architektury jaka posiadam?
http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm
Np tu opisujesz nie hilink, zdawkowo ;-)
Cytuje jeszcze AT przez picocom - tutaj jest 10 zamiast 1. Ktos pisal gdzies tu na forum ze to wymusza LTE? Na stronie ze zdawkowym opisem nadal jest "1".
Jak przez picocom odczytac w jakim trybie dziala modem? Karta jest zgodna z LTE! A predkosc na zlym sterowniku tragiczna.
Bardzo prosze o pomoc (tez ten modem to jedyna rada gdy masz nowe karty SIM od smierdzacego orangutana ktory blokuje wylaczenie blokady PIN na tych kartach - w kazdym z urzadzen jakie mialem wylaczenie to pewnie informacja do karty SIM "nie pytaj o pin" - a ta karta tego nie przyjmuje, o pin bedzie pytac ZAWSZE. W modemie nie hilink PIN idzie przez AT^ wiec skrypty ta durna nowosc w Orange omiajaj).
Dziekuje pieknie
Po prostu w kernelu od CC jeszcze tego nie było. W/w sterownik jest zbędny, bo powstała łatka na to co jest w kernelu i jest ona domyślnie w trunku.
Więc:
- albo używaj moich softów CC które mają wszystko co trzeba
- albo używaj trunka który już działa bez łatania
- albo sam skompiluj soft, linki do odpowiednich łatek znajdziesz u mnie w changelogu wydań
Po prostu w kernelu od CC jeszcze tego nie było. W/w sterownik jest zbędny, bo powstała łatka na to co jest w kernelu i jest ona domyślnie w trunku.
Więc:
- albo używaj moich softów CC które mają wszystko co trzeba
- albo używaj trunka który już działa bez łatania
- albo sam skompiluj soft, linki do odpowiednich łatek znajdziesz u mnie w changelogu wydań
Jestem leniwy i cykor - mozesz wskazac Twoje repo i wersje jaka jest mi potrzebna, przez WWW to wgram (z obecnego CC)?
Ten router ma bardzo malo pamieci, "wszystko co trzeba" - zatka mi pamiec. Wrobilem sie w ten router (przysluga dla rodziny) ale walcze... najchetniej to bym dogral pakiet i zamknal sprawe. Ale jak Twoj soft latwo sie wgra do obecnego CC (oficjalne) i bedzie z NCM dzialal... pamietam ze cdc-ether zajmowal mi kupe pamieci a jak soft ma "wsio" to musi byc "ciezki" tak? Wole dograc co trzeba i miec troche zapasu.
Luci 3G pakiet tez mam (nic o 4G nie pisza heh) i przez to ladnie ustawia sie APN, PIN. Do szczescia brakuje np wymuszenia LTE przez luci ale tego sie nie da? Nigdzie nie widzialem w LUCI np "dodatkowe AT przed polaczeniem".
Jeszcze tylko skrypty aby same aktualizowaly do no-ip.org no i aby modem pracowal wydajnie a nie jak 5 letni zabytek.
PS
A co tym AT^ do "ustawienia odpowienich portow" bo ktos tu pisal ze ma byc 10 (http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9687 ostatni post na 1 stronie).
PS2
Jaki dodatek LUCI moze ustawic DMZ? Normalnie w firewall mam przekierowanie portow - ale wybranych a nie DMZ.
Masz wszystko na eko.one.pl - i download i opisy. Ten router ma mało flash, więc albo weźmiesz bez gui i dograsz co trzeba albo zrobisz extroota i wgrasz co chcesz łącznie z gui. Pamięć z gumy nie jest i tu musisz wybrać.
Do portów wystarczy dokładnie tyle ile napisałem w poradniku na pierwszej stronie tego wątku - więc albo ufasz mi albo szukasz po innych wątkach i zastanawiasz się dlaczego jest inaczej.
DMZ to nic innego jak odpowiednie przekierowanie. Czytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja#dmz
[...]Ten router ma bardzo malo pamieci, "wszystko co trzeba" - zatka mi pamiec. Wrobilem sie w ten router (przysluga dla rodziny) ale walcze... [...]
Szkoda Twoich nerwów. Zamów sobie NEXX WT3020 z Chin, za ~10 USD dostaniesz maszynkę, która sobie z tym modemem poradzi bez problemów.
Wiem, miałem go zamawiać (ja widzialem promocje ale po 13$ na alim) ale ten jest też chyba OK (w sensie udzwignie to) o ile ktoś poda mi sam pakiet do obsługi NCM (ten dobry), pamięci starczy na LUCI +NCM i ciut jeszcze zostanie.
Cezary proponuje "od siebie" bez GUI i dogranie, a nie możecie po prostu poratować linkiem do modułu od NCM - tego poprawnego?
Extroota nie bede na nim robil, szkoda czasu. To ma tylko automatycznie obslugiwac modem w NCM i przekierowac porty do DVR (CCTV).
Swoja droga czy to nie bug OWRT/CC - sciagne pakiet przekraczajacy dostepna pamiec dyskowa - wywala blad, wiadomo. Ale nie usuwa wszystkiego co sciagnal i tak zapychaja mi takie nieudane proby pamiec :-(
Obecnie mam problem ze przy boocie nie montuje dysku inaczej jak w "read only" bo tez cos tam ma malo pamieci (df -h pokazuje ze jest jeszcze troche wolnej). Dokladnie pisze w syslogu ale juz nie mam sil tego podlaczac. Nie wiem jak to naprawic wiec bede przywracal system. Nawet nie moge zmienic zadnego konfiga bo wszystko jest read only ![]()
Jeżeli zainstalujesz moje obrazy to ten pakiet jest u mnie w repozytorium i po prostu instalujesz. Jeżeli masz inne obrazy to nie możesz używać moich modułów, tak działa openwrt. Więc nie - linku do modułu do tego co masz nie mam.
Rozumiem.
https://downloads.openwrt.org/snapshots … es/kernel/
A czy tu widzisz "dobre" ncm i jak sie nazywa? Z trunka podejdzie pod oficjalne CC (stable a nie z trunka)?
Albo od razu flashuje z ww trunka ten https://downloads.openwrt.org/snapshots … pgrade.bin i tyle, bedzie modem na tych stanardowych NCM dzialac szybko tak?
I wazne pytanie - te z ww trunka maja juz LUCI? Tak mi o wiele latwiej ustawic WLAN, podlaczyc router do internetu (zrepo trzeba zassac kolejne moduly itd)
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → E3372 w ncm
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc