126

Odp: E3372 w ncm

build000 napisał/a:

...indeed - jak mawiał pewien kosmita w Star Gate big_smile

big_smile

It is I, Leclerc cool

127

Kupilem drugi taki sam modem chcac zrobic sobie multiwan (wczesniej mialem multiwan z ISP na PPPOE ale on przestal swiadczyc uslugi, wiec chcialem miec dwa modemy usb). Modem pieknie sie wykrywa, laczy i mozna przez niego wszystko pingowac. Ale  caly czas w mwan3 dostepny jest tylko jeden interfejs. Drugi generuje blad:

Fri Sep 18 20:26:12 2015 user.warn mwan3: Could not find gateway for interface wan (eth1)

Mwan3 krzyczy, ze nie ma defaultroute na interfejsie eth1.

Komenda route daje ponizsze rezultaty. Jest tylko jedna pozycja default i pewnie to jest problem. Probowalem juz defaultroute 1 i 0 w ustawieniach interfejsow. Metryka jednego interfejsu ncm jest 10 druga 20. Ale jakos nie przeklada sie to na ponizszy output z route.

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         user-46-113-139 0.0.0.0         UG    0      0        0 eth2
46.113.139.104  *               255.255.255.252 U     0      0        0 eth2
46.113.139.106  *               255.255.255.255 UH    0      0        0 eth2
164.127.178.80  *               255.255.255.252 U     0      0        0 eth1
164.127.178.81  *               255.255.255.255 UH    0      0        0 eth1
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-lan

128

uci show network pokaż.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

129

pod spodem

network.loopback=interface
network.loopback.ifname='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fdb7:e9b5:c44b::/48'
network.lan=interface
network.lan.ifname='eth0.1'
network.lan.force_link='1'
network.lan.type='bridge'
network.lan.proto='static'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.lan.ipaddr='192.168.0.1'
network.wan=interface
network.wan.proto='ncm'
network.wan.device='/dev/ttyUSB0'
network.wan.apn='internet'
network.wan.metric='10'
network.wan.defaultroute='0'
network.wan2=interface
network.wan2.proto='ncm'
network.wan2.device='/dev/ttyUSB3'
network.wan2.apn='internet'
network.wan2.metric='20'
network.wan2.defaultroute='0'
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name='switch0'
network.@switch[0].reset='1'
network.@switch[0].enable_vlan='1'
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device='switch0'
network.@switch_vlan[0].vlan='1'
network.@switch_vlan[0].ports='0t 2 3 4 5'
network.@switch_vlan[1]=switch_vlan
network.@switch_vlan[1].device='switch0'
network.@switch_vlan[1].vlan='2'
network.@switch_vlan[1].ports='0t 1'
network.wan3=interface
network.wan3._orig_ifname='wlan1'
network.wan3._orig_bridge='false'
network.wan3.proto='dhcp'
network.@route[0]=route

130

Te defaultroute='0' skasuj.

131

to robilem. nic nie zmienia.

132

To wrzucaj to na forum.openwrt.org, tam jest autor tego skryptu.

133 (edytowany przez homek 2015-09-18 20:36:18)

Wydaje mi sie ze problemem jest fakt, ze po polaczeniu obu modemow jest tylko jedna brama default a wedlug roznych tutoriali (takze tego z OpenWrt) powinnny byc dwie zanim odpale mwan3. I dlatego nie dziala ten mwan3. Innymi slowy - cos nie tak robie wczesniej jeszcze, zanim go wlacze.

Tak jakby w momencie podnoszenia interfejsow eth1 i eth2 ustawiala sie tylko jedna brama domyslna. Na jednym z interfejsow nie moge pingowac zadnego hosta, pomimo ze oba interfejsy dostaja adres IP jak trzeba i modemy sygnalizuja nawiazanie polaczenia.

Czy ktos testowal NCM z dwoma modemami?

134

Wydaje mi się, że sterownik ncm nie przyjmuje części opcji z /etc/config/network. Na przykład ignoruje option metric a także nie pozwala na zdefiniowanie własnych sciezek routingu. Chocby nie wiem co bym robil, zawsze routingu nie jestem w stanie zmienic dla tych dwoch interfejsow na modemach ncm.

135

homek napisał/a:

Wydaje mi się, że sterownik ncm nie przyjmuje części opcji z /etc/config/network. Na przykład ignoruje option metric a także nie pozwala na zdefiniowanie własnych sciezek routingu. Chocby nie wiem co bym robil, zawsze routingu nie jestem w stanie zmienic dla tych dwoch interfejsow na modemach ncm.

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 10#p141310

136

No tak, czytanie ze zrozumieniem popłaca. Ja przestawiłem jeden z modemów w tryb hilinka i ruszyło. Choć poprawienie ncm.sh byłoby bardziej eleganckie. Dzięki.

137 (edytowany przez N5G 2015-10-24 00:37:42)

Dziwna rzecz. Po zmianie na ncm przestało mi działać 3ginfo, tj. nie wyświetla danych:

root@OpenWrt:~# 3ginfo
Status: Połączony
Czas polaczenia: 0d, 00:18:29
Przeslano danych: 709.4 KiB / 1.9 MiB
Operator: ---
Tryb pracy: -
Sila sygnalu: 0%
Urzadzenie: -
MCC MNC: - -
LAC: - (-)
LCID: - (-)
RNC: - (-)
eNB: - (-)
CID: - (-)
CSQ: -
RSSI: - dBm
RSCP: - dBm
Ec/IO: - dB
RSRP: - dBm
RSRQ: - dB

Poza tym w Luci przy interfejsie WAN pokazuje "Nieobsługiwany typ protokołu"

Wykonane polecenia:

opkg update
opkg install  kmod-huawei-hw-cdc

config interface 'wan'
         option proto 'ncm'
         option device /dev/ttyUSB1
         option apn internet

opkg remove kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm
reboot

Picocom -> AT^SETPORT="A1,A2;10,16,12,1,A1,A2"

Polecenie cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=00 Cnt=01 Dev#=  5 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI_MOBILE
S:  Product=HUAWEI_MOBILE
C:* #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=  2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=10 Driver=option
E:  Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS=  10 Ivl=32ms
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:  If#= 1 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=huawei_ether
E:  Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=2ms
I:* If#= 1 Alt= 1 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=huawei_ether
E:  Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=2ms
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=12 Driver=option
E:  Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=01 Driver=option
E:  Ad=88(I) Atr=03(Int.) MxPS=  10 Ivl=32ms
E:  Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=89(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=8a(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=07(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us

uci -P/var/state show network.wan

network.wan=interface
network.wan.proto='ncm'
network.wan.apn='internet'
network.wan.up='1'
network.wan.ifname='eth1'

Modem to E3372 bez Hilink (z T-mobile)
Wersja oprogramowania: 21.286.03.00.55
OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-15.288.54164-ce5c787)

138 (edytowany przez build000 2015-10-24 02:29:57)

Żeby pokazało w LuCi (ma sens przy ncm), trzeba dodać jedną opcję :

config interface 'wan'
    option ifname 'wwan0'
(...)

Oczywiście zapomnij o jakimkolwiek zarządzaniu przez LuCI oprócz wł./wył.
Jedyny plus to widzisz adres IP (przydatne - w przeglądzie na gł. stronie w LuCI adres ip w ddns odświeża się dopiero po jakimś czasie - tu widzisz od razu - dotyczy typów ip zewn. i bez blokowania portów) i mniej więcej widać ilość TX, RX.
3ginfo trzeba przekonfigurować.
huawei_ether - to sterownik od hilink.
Sterowniki kmod-usb-net-cdc-ncm i kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm w przypadku tego modemu w trybie ncm są tandemem i muszą albo być razem, albo być odinstalowane oba, jak chcesz korzystać z hilink. Przy sterowniku kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm używa się innej opcji device:

option device '/dev/cdc-wdm0'

Teraz do ncm używa się sterownika kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm.
kmod-huawei-hw-cdc jest zamienny - wtedy w device używasz /dev/ttyUSB*, a przy ifname eth1 (żeby było widać w LuCI).
Ogólnie - jak ma być ncm to albo jeden sterownik, albo drugi - nie oba jednoczeście, czyli tylko któryś z tych:
kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm
kmod-huawei-hw-cdc
...i stosowna konfiguracja.

139

Żeby pokazało w 3ginfo musisz ustawić opcję network w jego konfigu - inaczej samo nie jest w stanie wykryć z jaką siecią ma do czynienia. Luci nie obsługuje graficznie protokołu ncm/qmi, wielokrotnie to było już pisane.

140

Cezary - może po prostu na forum jako 1-szy, przyklejony temat (na samej górze strony), coś w stylu ?:

O czym powinieneś wiedzieć zanim zadasz pytanie o LuCI/openwrt

Dwa najczęściej pojawiające się tematy, to to, o czym powyżej w Twoim poście oraz o openvpn.

141 (edytowany przez N5G 2015-10-26 03:32:29)

Zainstalowałem z powrotem sterowniki kmod-usb-net-cdc-ncm i kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm czyli dla modemu bez HiLink, w network dałem option ifname 'wwan0' i jest ok, tzn. w LuCi wyświetla się info o połączeniu wan. 3ginfo też działa. Wystarczyło zmienić device z USB0 na USB1. Jedynie jeszcze nie wyświetla się IP w oknie początkowym:

Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1                               
  Uptime: 0d, 00:01:15                                         
  Load: 1.29 0.51 0.18                                         
  Flash: total: 7.2GB, free: 7.2GB, used: 0%                   
  Memory: total: 123.0MB, free: 104.2MB, used: 15%             
  WAN:   

No i jeszcze jedna dziwna rzecz. Jak próbowałem pare dni temu po upgradzie z BB do CC dać (przy proto=ncm) option device na cdc-wdm0 to połączenie nie działało, więc było na ttyUSB1. Teraz przez chwilę działało i znowu przestało. Nie wiem o co kaman...

Mon Oct 26 03:24:08 2015 daemon.notice netifd: wan (7353): Timeout running AT-command
Mon Oct 26 03:24:08 2015 daemon.notice netifd: wan (7353): Failed to connect
Mon Oct 26 03:24:08 2015 daemon.notice netifd: wan (7763): Stopping network

142

Tu pierwsze - tak, bo robi się pod spodem interfejs o trochę innej nazwie niż wan. To drugie - modem przestał gadać i nie można nic mu wysłać.

143

Cezary napisał/a:

Testowane na CC, choć na BB działa tak samo.

Cały problem w tym że E3372 nie działa w ndisie ot tak po prostu pod linuksem. Winny jest sterownik (albo inaczej - huawei) bo w tym modemie obsługa ncm wymaga specjalnego traktowania. Co ciekawsze - Huawei udostępnia specjalny sterownik od kilku lat i to właśnie on musi być zastosowany jeżeli mamy zwykły modem (nie HiLink) a chcemy go uruchomić w ncm a nie zwykłym 3g.

Modem: E3372 nówka od Play, z softem 21.297.05.00.264.

W dużym skrócie:

opkg update
opkg install  kmod-huawei-hw-cdc

(uwaga: jest w moim repo, nie ma go w oficjalnym). Następnie konfigurujemy sekcję wan:

config interface 'wan'
         option proto 'ncm'
         option device /dev/ttyUSB1
         option apn internet

/dev/ttyUSB1 może być różne, w zależności od ustawienia portu. I teraz należy system zmusić aby używał tego sterownika. Jeżeli macie moje obrazy LuCI to po wydaniu polecenia cat /sys/kernel/debug/usb/devices mogą pojawić się takie wyniki:

...

I ostatnia sprawa - porty. Domyślnie modem miał niektóre rzeczy wyłączone, więc przy pomocy np. picocom należy przywrócić porty poleceniem setport:

AT^SETPORT="A1,A2;10,16,12,1,A1,A2"

(to jest polecenie do wpisania w picocomie, nie w konsoli routera!)

Cezary, mam identyczny modem z Play. Sterowniki z CC (mam oficjalnego builda z ich strony - kompilacja dla routera https://wiki.openwrt.org/toh/unbranded/a5-v11 ).

Skad pobrać sterownik NCM o którym piszesz i dlaczego nadal oficjalne repo CC ma "zly" sterownik? Prosilbym o link do repo i w jakim pliku sie zmienia repo? Najlepiej jakbym mial link do pakietu tego dobrego, dla mojego routera.

Na windowsie wyciagam na E3372 "zwyklym" ok 20Mbit w obie strony. SLABO. Ten sam modem ale Hilink i ta sama karta SIM - 30Mbit i wiecej :-( PC nie ogranicza przeciez modemu.

Na sterowniku huwawei ncm - tym zlym, mam 6/6Mbit !!!! Koszmar!!!

Mozesz pomoc? Ogolnie ten modem jest bardzo slabo opisany, wszedzie tylko hilinki. A ja mam publiczne IP i musze miec przekierowanie portow - wiec kupilem modem "standard" aby IP miec po stronie routera.

Czy mozesz skompilowac jakos mi pakiet poprawnego sterownika NCM dla architektury jaka posiadam?

http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm

Np tu opisujesz nie hilink, zdawkowo ;-)

Cytuje jeszcze AT przez picocom - tutaj jest 10 zamiast 1. Ktos pisal gdzies tu na forum ze to wymusza LTE? Na stronie ze zdawkowym opisem nadal jest "1".

Jak przez picocom odczytac w jakim trybie dziala modem? Karta jest zgodna z LTE! A predkosc na zlym sterowniku tragiczna.

Bardzo prosze o pomoc (tez ten modem to jedyna rada gdy masz nowe karty SIM od smierdzacego orangutana ktory blokuje wylaczenie blokady PIN na tych kartach - w kazdym z urzadzen jakie mialem wylaczenie to pewnie informacja do karty SIM "nie pytaj o pin" - a ta karta tego nie przyjmuje, o pin bedzie pytac ZAWSZE. W modemie nie hilink PIN idzie przez AT^ wiec skrypty ta durna nowosc w Orange omiajaj).

Dziekuje pieknie

144

Po prostu w kernelu od CC jeszcze tego nie było. W/w sterownik jest zbędny, bo powstała łatka na to co jest w kernelu i jest ona domyślnie w trunku.

Więc:
- albo używaj moich softów CC które mają wszystko co trzeba
- albo używaj trunka który już działa bez łatania
- albo sam skompiluj soft, linki do odpowiednich łatek znajdziesz u mnie w changelogu wydań

145

Cezary napisał/a:

Po prostu w kernelu od CC jeszcze tego nie było. W/w sterownik jest zbędny, bo powstała łatka na to co jest w kernelu i jest ona domyślnie w trunku.

Więc:
- albo używaj moich softów CC które mają wszystko co trzeba
- albo używaj trunka który już działa bez łatania
- albo sam skompiluj soft, linki do odpowiednich łatek znajdziesz u mnie w changelogu wydań

Jestem leniwy i cykor - mozesz wskazac Twoje repo i wersje jaka jest mi potrzebna, przez WWW to wgram (z obecnego CC)?

Ten router ma bardzo malo pamieci, "wszystko co trzeba" - zatka mi pamiec. Wrobilem sie w ten router (przysluga dla rodziny) ale walcze... najchetniej to bym dogral pakiet i zamknal sprawe. Ale jak Twoj soft latwo sie wgra do obecnego CC (oficjalne) i bedzie z NCM dzialal... pamietam ze cdc-ether zajmowal mi kupe pamieci a jak soft ma "wsio" to musi byc "ciezki" tak? Wole dograc co trzeba i miec troche zapasu.

Luci 3G pakiet tez mam (nic o 4G nie pisza heh) i przez to ladnie ustawia sie APN, PIN. Do szczescia brakuje np wymuszenia LTE przez luci ale tego sie nie da? Nigdzie nie widzialem w LUCI np "dodatkowe AT przed polaczeniem".

Jeszcze tylko skrypty aby same aktualizowaly do no-ip.org no i aby modem pracowal wydajnie a nie jak 5 letni zabytek.

PS
A co tym AT^ do "ustawienia odpowienich portow" bo ktos tu pisal ze ma byc 10 (http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9687 ostatni post na 1 stronie).

PS2
Jaki dodatek LUCI moze ustawic DMZ? Normalnie w firewall mam przekierowanie portow - ale wybranych a nie DMZ.

146

Masz wszystko  na eko.one.pl - i download i opisy. Ten router ma mało flash, więc albo weźmiesz bez gui i dograsz co trzeba albo zrobisz extroota i wgrasz co chcesz łącznie z gui. Pamięć z gumy nie jest i tu musisz wybrać.

Do portów wystarczy dokładnie tyle ile napisałem w poradniku na pierwszej stronie tego wątku - więc albo ufasz mi albo szukasz po innych wątkach i zastanawiasz się dlaczego jest inaczej.

DMZ to nic innego jak odpowiednie przekierowanie. Czytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja#dmz

147

krionix napisał/a:

[...]Ten router ma bardzo malo pamieci, "wszystko co trzeba" - zatka mi pamiec. Wrobilem sie w ten router (przysluga dla rodziny) ale walcze... [...]

Szkoda Twoich nerwów. Zamów sobie NEXX WT3020 z Chin, za ~10 USD dostaniesz maszynkę, która sobie z tym modemem poradzi bez problemów.

148

Wiem, miałem go zamawiać (ja widzialem promocje ale po 13$ na alim) ale ten jest też chyba OK (w sensie udzwignie to) o ile ktoś poda mi sam pakiet do obsługi NCM (ten dobry), pamięci starczy na LUCI +NCM i ciut jeszcze zostanie.

Cezary proponuje "od siebie" bez GUI i dogranie, a nie możecie po prostu poratować linkiem do modułu od NCM - tego poprawnego?
Extroota nie bede na nim robil, szkoda czasu. To ma tylko automatycznie obslugiwac modem w NCM i przekierowac porty do DVR (CCTV).

Swoja droga czy to nie bug OWRT/CC - sciagne pakiet przekraczajacy dostepna pamiec dyskowa - wywala blad, wiadomo. Ale nie usuwa wszystkiego co sciagnal i tak zapychaja mi takie nieudane proby pamiec :-(

Obecnie mam problem ze przy boocie nie montuje dysku inaczej jak w "read only" bo tez cos tam ma malo pamieci (df -h pokazuje ze jest jeszcze troche wolnej). Dokladnie pisze w syslogu ale juz nie mam sil tego podlaczac. Nie wiem jak to naprawic wiec bede przywracal system. Nawet nie moge zmienic zadnego konfiga bo wszystko jest read only smile

149

Jeżeli zainstalujesz moje obrazy to ten pakiet jest u mnie w repozytorium i po prostu instalujesz. Jeżeli masz inne obrazy to nie możesz używać moich modułów, tak działa openwrt. Więc nie - linku do modułu  do tego co masz nie mam.

150 (edytowany przez krionix 2016-02-17 07:35:38)

Rozumiem.
https://downloads.openwrt.org/snapshots … es/kernel/

A czy tu widzisz "dobre" ncm i jak sie nazywa? Z trunka podejdzie pod oficjalne CC (stable a nie z trunka)?

Albo od razu flashuje z ww trunka ten https://downloads.openwrt.org/snapshots … pgrade.bin i tyle, bedzie modem na tych stanardowych NCM dzialac szybko tak?

I wazne pytanie - te z ww trunka maja juz LUCI? Tak mi o wiele latwiej ustawic WLAN, podlaczyc router do internetu (zrepo trzeba zassac kolejne moduly itd)